Hogyan kell jól, élvezetesen elmesélni valamit?
Mert ha én akármit elmesélek valakinek, az unalmas, unni szokta a másik, jobb esetben reagál rá, de nem nagyon izgatja.
Mások meg bármit el tudnak mesélni, még jelentéktelenebb dolgokat is úgy, hogy a másik érdeklődését felkelti, érdekelni fogja, szívesen hallgatja.
Szóval hogyan kell figyelemfelkeltően és érdekesen elmesélni valamit?
nekem az jon be, aki atelessel tud meselni. Ez egyreszt jelenti azt, hogy valoban olyan, mintha o ujra "ott lenne" a sztorijaban. peldaul gesztikulal, olyan az arcmimikaja...kicsit eljatsza ujra. Beszedstilusra is ilyenkor a valtozatos hanghordozas, hangszin. Es megprobalni kiemelni a szmodra emlekezetes reszeket kicsit ugy kepzeld el, mint egy egyszemelyes szindarabot...pl. nem azt mondod monoton hangon, hogy es akkor odalepett hozzam egy idos neni es azt mondta, hogy elveszett a gorenye. Hanem valami ilyesmit: es ekkor teljesen varatlanul szinte ramlepett egy idos holgy es majdhogynem a fulembe bugta elveszett a gorenyem (es kisse utanzod is a hangjat).
De alapbol a lenyeg, hogy amit meselni akarsz az neked valami miatt erdekes legyen, meghatarozo vagy vicces elmeny, mert azt tudod atelessel, de termszetesnek maradva elmslni, es az is szamit, hogy kinek es mikor meseled.
Gyakorolj eloben es koncentralj, hogy eszrevedd mikor es mit elveznek a te tortenteidben.Mert az se biztos, hogy unalmasnak tartjak minden reszet caak esetlg tul hosszunak..
vagy nem veszed a jeleket, hogy mikor kellene abbahagyni.
Elolvashatsz testbeszedre vonatkozo irasokat is, azok segitenek abban, hogy eszreved masokon az erdeklodes stb. jeleit.
Ha van pozitiv visszajelzes es elobb utobb lesz, akkor meg hajra..az lesz a te stilusod (legalabbis annak a celkozonsegednek) ;-)
Es aki az egyik hallgatonak bejon az a masiknak leet nem, szoval tulzottan ne aggodj az egeszen.
éld bele magad a sztoriba. Ha valaki mond valamit a történetben, utánozd a hangsúlyozását. A hangsúly egyébként is a legfontosabb, néha el lehet túlozni a hatás érdekében. Pl a kijelentő mondatokat lehet tudálékosan, vagy szomorúan mondani, vagy ahogy a tartalom kívánja. Ha olyan az arckifejezésed, amilyen a mondat érzelmi tartalma, az érződik a beszédeden is. Hangerővel lehet jelezni hogy mi a mondatod kulcsszava. Létesíts sok szemkontaktust, de ne bámulj, néha nézz máshova. Tarts hatásszünetet egyes mondatok között és picit halkítsd le a hangodat időnként, garantálja a figyelmet. Egyébként ne hadarj, inkább beszélj nyugodtan és picit laasssaabbbaan. Fogalmazz választékosan, érdekese, akár nem szokványosan, bővítsd a szókincsedet, ha nem olvasol sokat, a könyvek ebben segíthetnek.
Mielőtt elmondassz valamit, szerkeszd meg fejben, hogy hol lesz a történet csattanója, hogyan reagálhat rá a másik, egyáltalán tud-e rá mit reagálni, stb... Érdektelen dolgokkal, panaszkodással általában jobb el se kezdeni, mindenkit idegesítenek a panaszkodók, ha meg nincs mondanivalód, mit várnál cserébe.
Egyébként a viccmesélésnél például elsősorban a karakteren nevetnek az emberek, nem a poénon. Figyelj meg másokat, és utánozd őket.
magamból kiindulva...
régebben nagyon nem tudtam mesélni, állandóan beleraktam az "izé" szócskát, ami nagyon nagy hiba :D
aztán elkezdtem bővíteni a szókincsemet: olvasással, ha valamit nem értettem utánanéztem, és így tovább...
szerintem ez is borzasztóan fontos az érdekes beszédben, hogy legyen szókincsed.
amit az előzők leírtak, az teljesen igaz, hogy éld bele magad egyszer, plusz ne úgy kezdj neki a történetnek hogy egyből elkönyveled magadban, hogy senkit nem fog érdekelni, mert ennek hiszed vagy sem, az lesz egyszer a vége, hogy csöndben maradsz. és az nem jó.
én nagyon szeretem, mikor valaki a szemembe néz miközben mesél, mosolyog, ha olyan a téma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!