Miért néznek hülyének az eladók főleg a fiatalok, mert lemagázom őket?
Megmondta az illemszabály tanárom, hogy eladó az hivatalos személy, és nem a pajtásunk, akinek "csá, hol a zsömle?" stílusban beszélhetünk!
Mégis mikor főleg egy fiatalabb 25-30 éves az eladó és oda megyek, hogy "jó napot!" nézni szoktak rám nagy szemekkel...
De nem mondhatom neki, hogy "Szia!" ezt mondta a tanár, nem tegezhetem le!
De mégis mintha baj lenne!
Mit tegyek, inkább legyek bunkó, rúgjam fel az illemszabályokat, hogy ne nézzenek hülyének, vagy maradjak annál amit a tanár mondott?
16/F
"De nem mondhatom neki, hogy "Szia!""
Tiltja a törvény? 16 évesen én sem köszönnék Jónapottal egy 20 évesnek. És nem azért mert bunkó tiszteletlen paraszt vagyok, hanem mert egyszerűen egy korosztálybeli személy. Az etikett, és a hétköznapokban megszokott dolgok nem egyeznek meg feltétlenül
Persze ez mástól is függ, pl. beosztástól. Egy 24 éves eladót még letegezek, de egy ugyanilyen idős rendőrt már nyilván nem.
A fontos az, hogy ne legyél beszarva :D Nem kell ezen agyalni, hogy ki mit gondol. Szerintem nagyon kevesen sértődnek meg, akárhogy is köszönsz nekik. Meg szabad furcsán viselkedni. Beijedni nem szabad :)
A tegezésnek van olyan formája, ami nem a haveri tegezés. Meg lehet adni a tiszteletet ezen belül is. Pl egyetemen a tanárok sokszor tegeződnek a diákokkal, annyi a trükk, hogy nem abban a hé te stílusban, hanem finomabb a nyelv használat.
Szerintem manapság sacc 40ig simán tegezhetsz bárkit ha az nem egy hivatalnok, rendőr, orvos ilyesmi és észre se fogja venni, hogy tegezted. A magázódás egyre inkább oda tolódik át, ahol távolságtartás a megkövetelt.
De ha kedved van magázódj nyugodtan! Csak tedd ezt természetesen, nem úgy hogy remegsz, hogy jaj mi lesz.
Jah és a legfontosabb: ha valaki tegez téged, aki nem nagyon nagyon idős(vagy mondjuk olyan, akit kisgyerek korodtól ismersz és azt szoktátok meg, hogy ő tegez te meg nem), akkor az meg egy egyértelmű szitu, hogy te is tegezhetsz (ha kedved van).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!