Mit tegyek, hogy élvezzem mások társaságát?
A problémám az, hogy hiányoznak azok a szociális készségeim, amelyekkel ez könnyen menne. Vágyom az elismerésre, a jó szóra, mások érzelmi közelségére.
Nem vagyok autista, jól bele tudom élni magam mások helyzetébe, és átérzem a gondjaikat, de van egy feltűnő hiányosságom: képtelen vagyok kötetlenül, csapongóan társalogni. Csak szisztematikusan, adott tárgyra koncentrálva megy a beszélgetés, ezt persze mások egy idő után már fárasztónak tartják, és szépen leszerelnek.
Továbbá gondnak érzem, hogy az emberek nem szeretik a túlzottan is őszinte megnyilvánulásokat. Meglepődnek, felháborodnak a személyüket érintő szókimondó, váratlan kérdésen, és kiakadnak azon is, ha nem az elvárt finomkodó (éppen ezért álságos) pc-nyelven szólunk egyes témákról vagy személyekről.
Szóval én úgy látom, hogy ahhoz valakihez közel kerüljek érzelmileg, a bizalmába fogadjon, megnyíljon előttem (persze én is ő előtte) előzetesen rengeteg locsifecsi társalgást kellene lefolytatnom vele, amire képtelen vagyok, mert rettenesen unom. De sajnos gyorsítani sem tudom ezt az ismerkedési folyamatot, mert ha a társalgást kizökkentem a konvencionális mederből, akkor általában rögtön bizalmatlanná válnak az emberek, és otthagynak. Így aztán hosszú-hosszú ideig egymás számára sem tudunk soha érdekesebbé válni, marad a felszínes ismeretség.
Az zavar igazán, hogy az életemnek a társaságban töltött része egyszerűen értelmetlenül, tartalmatlanul telik el, mert nem tudom érvényesíteni a fentebb vázolt preferenciáimat. Persze remete sem akarok lenni, mert érdekelnek az emberek. Irigylem azokat, akiknek ezzel nincs problémája. Ők vajon hogyan csinálják?
"A felszínen mindenki egyforma, hiszen a társasági konvenciók nagyon erősek. Épp ennek a felrúgása izgat."
Ennek tapasztalod a következményeit, ha valaki felrúgja, figyelmen kívül hagyja a játékszabályokat, azzal nem játszanak.
Akiknek nincs problémájuk az ismerkedéssel azok szánnak időt a másikra és nem akarnak egyből a másikhoz vágni mindenféle dolgot, még akkor sem, ha igaz, vagy valóban ez az első benyomásuk.
Az ismerkedés is olyan mint a főzés: mindent olyan sorrendben, úgy és addig kell csinálni, ahogy a receptben le van írva, különben rossz lesz a végeredmény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!