Illetlenség ezt megkérdezni?
Általában az olyan emberek, akiknek régóta efféle fogyatékosságuk van, pont hozzászoktak már, és egyáltalán nem érinti őket kellemetlenül, ha megkérdezik. Csak a kívülállóknak tűnik ez annyira kényelmetlen témának.
Egyébként meg normális, udvarias kérdésen megsértődni eléggé óvodás szint. :)
Nekem van más fogyatékossággal élő barátom, és őt meg mindig az zavarja, hogy az emberek egyszerűen nem merik megkérdezni mi történt vele. Persze ez embere válogatja.
Ha mondjuk már többször beszéltetetek, mert sűrűn utaztok egy vonalon, akkor kialakul egy bizonyos kapcsolat, akkor szerintem meglehet.
De azért vezesd fel: "Nem szeretnék tolakodó lenne, és ha úgy érzi nem is kell válaszolnia, azt is megérdem. De megkérdezhetem, hogy veszítete el a látását?"
Engem nem zavar, mikor megkérdezik ezt, de ha meghallom, vagy olvasom ezt a kifejezést, hogy világtalan, a falnak tudnék menni. Valójában nem érzem lealacsonyítónak, de nagyon nem szeretem. Másrészt ha szőrözni akarunk, hogy mit is jelent, akkor totál nem vagyunk világtalanok. Vakok vagyunk, és pont.
Egyébként beszélgetés közben úgyis hallod, hogy mennyire beszél természetesen a vakságáról. Ha próbálja szépíteni a dolgot, vagy kerüli a témát, akkor még nem dolgozta fel, és minden bizonnyal nem is esne neki jól a kérdésed, de ha teljes természetességgel beszél a témáról, akkor nyugodtan megkérdezheted. Nem tudom, érthető-e, mire gondolok.
Másrészt, azt is nyugodtan megkérdezheted, hogy hogyan segíts neki, ha bizonytalan vagy. Nyugodtan kérdezd meg, hogy pl. busznál felszálláskor, hogyan szálljatok fel, te menj előre, vagy hogyan, ha átkíséred az úton, te karolj belé, vagy ő karol beléd...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!