Aki gyerekként vékony volt és hirtelen ilyen 18-20 éves kora körül elkezd rohamosan hízni az miért van? Örökli?
Életmód változik, lehet el kezd dolgozni és ülőmunkát végez. Nem jár el edzeni többet, nincs több órás séta a haverokkal. Magára főz és egészségtelenül teszi, többet nasizik, mivel kikerült a szülői házból.
Ezeket tudom elképzelni.
Tuti, hogy genetika. Én gyerekként sem voltam aktív mozgó, tipikus otthon ülős könyvmoly voltam. 10-15 palacsintákat megettem, rendesen táplálkoztam mégis voltam vagy 40-50 kiló férfiként.
Egyetemen kezdtem hízni olyan 20 évesen, pedig semmivel nem éltem másabb életet. Onnantól mindig volt kisebb-nagyobb felesleg aminek a tudatos leadása már nyilván rajtam múlott volna.
Unokatesóm volt így: Gyereknek teljesen arányos testalkat (fiú). 20 évesen (egyetem alatt) abbahagyta a rendszeres edzést, minden szabadidejében gépezett és tömte a dobozos jégkrémet. Nagyon elhízott 3 év alatt, sok-sok ruhaméretet:((
(Anyja kifejezetten vékony, apja átlagos, nagyszülők is normál súlyúak.)
A genetika azt határozza meg, hogy milyen a szemed színe, a hajad színe, a bőröd színe, milyen magas leszel felnőttkorodra. Az, hogy milyen a testsúlyod, attól függ, hogy mennyit eszel, bármennyire is szar ezt hallani olyanoknak, akik "alig csipegetnek", de mégis teltgalambok. Az "alig" az több száz, ezer kalória naponta, és lehet, hogy tényleg nem eszel sokat, de 160 centi vagy, és a te saját igényeidhez mérten igenis túleszel, ezért vagy kövér, és nem a genetikád miatt.
Hogy a kérdésre is válaszoljak, én menzakoszton éltem 19 éves kroomig. A genetikám miatt elég magasra nőttem, de a menza meg szar volt, alapból nem szeretem a klasszikus magyaros fogásokat, mint a pörkölt tésztával, meg reggelire kenyér májkrémmel, szóval általában nem ettem meg, és nyilván soány voltam, mert nem ettem eleget. Aztán ahogy elmentem egyetemre, az ottani koliban már magamra főztem, akkor elkezdtem olyan ételeket készíteni, amiket szeretek, reggelire omlettet ettem, ebédre hamis vadast, vacsorára lecsót rizzsel meg tojással, rohamos hízásnak indultam, mert először az életben végre eleget ettem, és normális ételeket, nem ki.szott üres tésztát fehérje, meg zöldség, meg minden nélkül.
Olyat is sokat ismerek, aki pont, hogy 18-20 éves koráig volt kövér, mert addig otthon lakott, és ő jó étvággyal nem válogatósként megette a pörköltet hatalmas adag tésztával, mindig volt csoki a hűtőben, jégkrém a fagyóban, chips a komódan, szóval rengeteget ettek. Aztán, mikor elkerültek otthonról, és maguknak kellett gondoskodni a kajáról, akkor 3-5 étkezés, és az is olyan, hogy tízóraira nem egy fullos szendvicset meg ivólét meg egy szelet csokit pakolt az anyukájuk, hanem vettek egy túró rudit meg egy 2 dl-es gyümölcslevet a büfében. Reggelire meg ettek müzlit, de be kellett osztani, hogy kitartson a hét végéig, ebédre vettek egy adag ételt a kantinban, vacsorára főztek valami egyszerűt, uzsonnának ettek egy fürt szőlőt. Sokkal kevesebb kalóriát ettek, mint otthon, ahol korlátlan hozzáférés volt mindenhez, tehát fogytak, látványosan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!