Kezdőoldal » Emberek » Társasági élet » Kinek van igaza?

Barito kérdése:

Kinek van igaza?

Figyelt kérdés

Öcsémmel nem értünk egyet abban a kérdésben, hogy joga van-e valakinek megtagadni a választ, ha kérdeznek tőle valamit. (a nincs válasz is válasz)

pl. xy-tól megkérdem, hogy telt a hétvégéje, de nem ad rá választ.

én: értem, hogy nem akarja az orromra kötni, ezért lezárom a dolgot

öcsém: válaszoljon már! kérdeztem, válaszoljon! ne maradjon csendben. mondja akkor azt, hogy nem akarja közölni, de ne maradjon csendben.

öcsémet tapintatlannak neveztem, mert erőszakosan követeli a másiktól a reakciót.

én úgy látom, max 2x érdemes valamit megkérdezni, mert a 2. után a kérdezőnek már vágnia kell, hogy a megkérdezett nem óhajt válaszolni. minden 2. utáni kérdezősködés tapintatlan, bunkó tolakodás.

aug. 21. 08:54
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Annyiban van igaza az öcsédnek, hogy ne csak csendben bámuljon a kérdés után a “beszélgető” partner, hanem mondja, hogy nem szeretne róla beszélni.

Élő ghosting elég kellemetlen lehet. 😂

aug. 21. 09:00
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Persze hogy joga van megtagadni. Értem az öcséd, de én máshogy kezelem ezt. Ha valaki nem akar válaszolni, nem erőltetem rá magam, nekem sem esne jól, ha valakinek kötelező lenne válaszolnom a kérdéseire, bár nyilván adnék egy illedelmes választ igyis úgyis.

De ez függ attól is, ki a másik ember. Barát vagy idegen, kontextus, stb

aug. 21. 09:02
 3/9 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat.
aug. 21. 09:03
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Joga az van megtagadni a választ, de attól még az én szememben hatalmas bunkóság. Ha nem akar válaszolni mondja azt, de ne csak lessen kukán.
aug. 21. 09:24
 5/9 anonim ***** válasza:
8%
Öcséd egy gyökér. Ő senki a számomra, így nem is vagyok köteles neki válaszolni, sem szóba állni vele, ha nem ismerem. Ilyet rám szólva, hogy válaszoljak már, lehet nyakon is verném.
aug. 21. 09:27
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Joga van megtagadni. Gondolom szimpla, "mezei" beszélgetés volt és nem valami hivatalos, ahol más "játékszabályok" vannak. Ott meg nem kényszerítheti erőszakosan a másikat arra, hogy "csakazértis" válaszoljon neki, ez azért nem így működik.

Közben meg azt is megértem, hogy bántja, ha/amikor nem válaszolnak neki, mert tényleg rossz érzés tud lenni. Ugyanakkor a másik felet is tiszteletben kellene tartani. Oka van annak, ha nem válaszol. Bár akkor meg inkább mondaná azt, hogy "erre most inkább nem válaszolnék" - azért az ritka kínos lehet, ha valaki csak ott áll, és néz, mint hal a szatyorban, de nem szól semmit.

aug. 21. 11:36
 7/9 anonim ***** válasza:
61%

Az a nézet, hogy valakinek joga van megtagadni a választ, teljesen jogos, és a személyes határok tiszteletben tartása fontos része a társasági együttélésnek. Ha valaki nem válaszol egy kérdésre, az is egyfajta válasz. Az embereknek különböző okai lehetnek arra, hogy miért nem akarnak válaszolni: lehet, hogy kényelmetlen nekik a kérdés, nem akarják megosztani az információt, vagy egyszerűen csak nincs kedvük beszélni a témáról.

Az öcséd nézőpontja azt tükrözi, hogy ő a kommunikációt nyíltabb és közvetlenebb módon értelmezi. Ő úgy érzi, hogy ha valaki nem válaszol, akkor az illető figyelmen kívül hagyja őt, ami számára frusztráló lehet. Ugyanakkor az a követelés, hogy mindenki mindig válaszoljon, figyelmen kívül hagyhatja mások jogait és érzéseit.

Tehát az, hogy te két kérdés után abbahagyod a kérdezősködést, a tapintat jele lehet, ami fontos a személyes határok tiszteletben tartása szempontjából. Az emberek általában érzékenyek arra, ha valaki tolakodónak tűnik, és a túlzott kérdezősködés valóban tapintatlannak tűnhet.

Végső soron a kommunikáció és a társas érintkezés szabályai kontextustól függően változnak, de az emberek személyes határainak tiszteletben tartása alapvető fontosságú a harmonikus kapcsolatok fenntartása érdekében.

aug. 30. 16:49
 8/9 NTBS ***** válasza:
100%
Joga van nem válaszolni.
aug. 30. 17:23
 9/9 Senior Séf ***** válasza:
56%
Komolyan ezen vitatkoztok? Vegyetek vissza az egótokból, és hagyjátok rá a másikra.
aug. 31. 19:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!