Mond nektek valamit az, hogy megyünk "lesőbe"?
Sok falusi lakodalomban voltam, de sosem hallottam ezt a kifejezést és fogalmam sincs, mit takar.
Lehet, hogy csak a ti vidéketeken jelent valamit ez a kifejezés.
Igen, pont erre gondoltam, nekem még a 80-as évekből van ilyen emlékem Nyugat-Dunántúlról.
Annyit még hozzátennék a házakon és a sátrakon kívül, hogy falvakban, községekben az ún. kultúrházakban, közösségi házakban is főztek, ahol volt főzési lehetőség, vagy iskolai, üzemi konyhákban, és ezeknek volt étkezésre alkalmas helyisége is, na ott tartottak nagy lakodalmakat. Valóban oda mentek kisebb-nagyobb csapatokban a lesők, és ha jól emlékszem, ez akkor nem volt ciki dolog, hanem bevett szokás volt. Én is voltam lesőben gyerekként, és voltam olyan lagzikban, ahol láttam, hogy kint állnak az emberek, akik lesőbe jöttek. Megnézték, milyen a buli, milyen a menyasszony, és kaptak kis adag kóstolókat, vagy tálcán, tányéron ott kint az udvaron helyben fogyasztásra, vagy elcsomagolva. Az is lehet, hogy vacsora után be is mehettek, erre már nem emlékszem.
Kíváncsi vagyok, kinek van még emléke ezekről, melyik évekből, mely térségben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!