Kezdőoldal » Emberek » Társasági élet » Mivel tudom a szókincsem,...

Mivel tudom a szókincsem, beszédkészségem fejleszteni?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Egy ideje külföldön élek és kezdem érezni, hogy a magyarom kezd kicsit berozsdásodni. Illetve nem is berozsdásodni, de nagyon egyszerű kifejezéseket használok és már nem tűnik olyan “igazinak”.

Esetleg könyv olvasással lehet fejleszteni? Elsősorban új kifejezéseket szeretnék tanulni, választékosabban, szebben szeretnék beszélni magyarul. Illetve a nyelvtanomat szeretném újra feltornázni, ahogy a kérdésemben is lehet látni nem fogalmazok valami jól.

Mivel tudom ezt fejleszteni, ha nem igazán tudok másokkal magyarul beszélni (csak néhány magyar barátom van itt).

Szüleim egyszerű alföldi emberek, ők sem beszélnék valami szép, választékos magyart.

2023. febr. 14. 11:21
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Olvass!
2023. febr. 14. 11:24
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Pl

[link]

A keresztrejtvény segít a szókincs fejlesztésében, mivel sokszor szinonímákat kell találni adott szavakra. Emellett jó agytorna is, jót tesz.

De egyébként igen, a fő fegyvered az olvasás. Persze nem mindegy, hogy mit, a ponyvával nem mész sokra.

Persze nem muszáj rögtön Jókait olvasni, mert elmegy a kedved a magyartól úgy ahogy van:D Pl egy Gyűrűk Ura szép nyelvezeten van írva, de ettől még kalandos fantasy.

De akár Stephen King, Agathe Crhistie regények is jók, attól függően mi érdekel. Ezek nagy, tartalmas szövegek, igényes fordítások.

2023. febr. 14. 11:26
 3/9 A kérdező kommentje:
#1 érdemesebb inkább régiebb könyveket olvasni? Gondolok itt regényekre, mint amik középsuliban voltak kötelező olvasmányok. Vagy milyen típusúakat?
2023. febr. 14. 11:26
 4/9 anonim válasza:
100%
Beszélgethetek veled élőszóban (pl. telefonon), viszonylag választékos a szókincsem. Ez talán még segíthet, ha van rá igény. :)
2023. febr. 14. 11:30
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Pl. Móricz, Mikszáth, Kosztolányi, Krúdy regények. Van olyan is, hogy nyelvművelő kézikönyv, azt is megnézheted. Iratkozz be könyvtárba! :-)
2023. febr. 14. 11:36
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Lehet hülyén hangzik, de a hangos olvasás erre talán a legjobb módszer.

Engem a középiskola alatt egyáltalán nem érdekelt az olvasás, de ha volt kötelező, akkor rávettem magam, de úgy sosem fogott meg a tartalma.

Egyetemi évek alatt viszont annyira megszerettem az olvasást, hogy havonta 3-4 könyvet simán kiolvasok.

A beszédkészségem óriásit fejlődött és azt vettem észre, hogy a közérzetemen is javított, de tényleg. Én 2 regényt és 1 ismeretterjesztő könyvet szoktam kiolvasni havonta, úgy hogy esténként 1 órát olvasok lefekvés előtt. Simán belefér és segít elaludni is.

2023. febr. 14. 11:39
 7/9 anonim ***** válasza:

Csak klasszikusokat. Ahogy írta előbb valaki, Móricz, Mikszáth.

Arany János, Petőfi, József Attila versek.

És igen, a hangoskönyvek is jók, szintén klasszikusokkal.

2023. máj. 27. 22:14
 8/9 BringaManó ***** válasza:

"ahogy a kérdésemben is lehet látni nem fogalmazok valami jól"

Én nem látok benne ilyet, teljesen jól fogalmazol. Ha ezt te írtad, fejből, külső segítség és hosszas javítgatás nélkül, akkor nem tűnik indokoltnak az aggodalom.

2023. máj. 28. 09:54
 9/9 anonim ***** válasza:
a moly.hu is érdekes lehet számodra
2023. máj. 28. 13:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!