Kezdőoldal » Emberek » Társasági élet » Ghostingol, vagy köddéválik?

Z. f. kérdése:

Ghostingol, vagy köddéválik?

Figyelt kérdés
És ha igen, miért nem?

2022. nov. 26. 21:41
 1/10 anonim ***** válasza:
Errol kerdezz meg egy mediumot. Csak vigyazz, sok a hamis profeta. ;)
2022. nov. 26. 21:44
 2/10 anonim ***** válasza:
Én azt megértem, hogy most különösen sok szó jön át az angolból, de az furcsa, hogy ebben a formában terjedt el magyarul. A to ghost az ige, a ghosting már az ebből képzett főnév. Mi ebből még csinálunk egy még hosszabb igét. De lehet folytatni, ghostingolás, ghostingolásozik...
2022. nov. 26. 22:15
 3/10 anonim ***** válasza:
de a ghost az nem köd, szóval szellemezik inkább
2022. nov. 26. 22:43
 4/10 anonim ***** válasza:
vagy démonozik vagy angyalozik, vagy dimenziót vált
2022. nov. 26. 22:45
 5/10 anonim ***** válasza:
Az nem ugyanaz?
2022. nov. 27. 02:30
 6/10 anonim ***** válasza:
Szellemet játszik
2022. nov. 27. 07:45
 7/10 BringaManó ***** válasza:

Ha a ghostingoló köddéválik, akkor azért nem, mert helyesen köddé válik.

Amúgy mit szerettél volna kérdezni?..

2022. nov. 28. 22:29
 8/10 BringaManó ***** válasza:
#2: akkor biztos nem hallottál még olyat, hogy shoppingol, tuningol, doppingol, lízingel...
2022. nov. 28. 22:32
 9/10 anonim ***** válasza:

Érdekes találatok, soha nem gondoltam bele az eredetükbe, valószínűleg azért, mert ezekkel (talán a shopping kivételével) magyarul találkoztam először és egyszerűen így szoktam meg őket. A ghostingnál viszont átélhettem, ahogy elterjedt a magyar nyelvben.

2022. nov. 28. 23:50
 10/10 BringaManó ***** válasza:

#9:

:-)

Igen, éppen ez az: vannak nyelvi változások (rengeteg), amelyek éppen most történnek, és talán hasznosabb, értelmesebb ezeket a változásokat érdeklődéssel figyelni – megpróbálva megérteni a hogyanjukat, miértjüket –, mint egyből leszólni , "irtani" őket.

Az pl. egy tök jó nyelvi kérdés, hogy miért lett az angol ghost igéből nálunk ghostingolás, és a többi példa (ld. fent) is épp azt mutatja, hogy ennek bizonyára van valami nyelvi oka, nem valószínű, hogy egyszeri "tévedés".

Én úgy képzelem (csak teória!), hogy ezek a jövevényszavak alapvetően főnévként érkeznek hozzánk: olyan angolos -ing végű főnévként, amely alatt mi rendszerint egy -ás/-és végű főnévre gondolunk (pl.: ghostING = köddé válÁS, tunING = hangolÁS, beállítÁS, "feljavítÁS"), eleinte elsősorban így, fénévként szerepelnek a kommunikációban, de persze hamar kell hogy legyen belőle ige is. Ekkor azonban nem azon kezd "gondolkozni" a nyelv, hogy angolul hogy van "összerakva" ez a szó, mi volna a töve, mi volna az igei formája, illetve hogy lehetne abból magyarul egy igét csinálni... hanem a már átvett, megérkezett tuning, lízing, goszting szavakból (főnevekből) képez egy igét, a magyarban legtermészetesebb módon, egy képző hozzátételével: lízingel, gosztingol stb.

Persze angolban sokszor még toldalék sem kell, hogy bármiből "igét csináljanak" – egyszerűen elkezdik ugyanazt a szót igeként haszálni... Ott máshogy van ez, nem is lenne értelme, hogy a mi nyelvünktől is ugyanazt a működést várjuk el.

#2: "A to ghost az ige, a ghosting már az ebből képzett főnév. Mi ebből még csinálunk egy még hosszabb igét."

Vigyázz, kicsit kisiklott a logika:

"A to ghost az ige,"

Így van – csakhogy ez egy ANGOL ige, annak még semmi köze a magyar nyelvhez.

"a ghosting már az ebből képzett főnév."

Így van – és ez már valóban vizsgálható a magyarban is, hiszen megjelent nálunk is.

"Mi ebből még csinálunk egy még hosszabb igét."

Így van – de mit tehetnénk, ha egyszer mi úgy szoktunk főnevekből igét képezni, hogy hozzáteszünk valami toldalékot?... Természetes, hogy ennek az eredménye "még hosszabb" lesz...

No de lépjünk tovább:

Nézzük, hogy mi lenne a megfelelő? "Ghostol"? De hát az is "logikátlan", mert a ghost már eleve ige, és ahhoz teszünk még egy igeképzőt???... – Igen, természetesen, ezzel sem lenne gond, nyilván sok ilyen jövevényigénk is van – és azokkal sincs semmi baj.

2022. nov. 30. 00:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!