Kaptam ma két egyest is, miért kell anyámnak ezt úgy felfognia mintha embert öltem volna?
Lehet - csak egy a gond.
Ilyen filozófiával, hogy "éppen csak legyen meg a kis kettes" - legfeljebb Mátyás király 7 lustája közül az egyik lehet belőle. Ők meg nem voltak hosszú életűek.
Van egy országos tanterv, aminek megvannak az előírásai: melyik fokú és milyen irányzatú iskolában mit kell tanítani. Ez akár tetszik a diáknak, akár nem, ezt az anyagot a pedagógus köteles leadni és feleltetéssel számon kérni. Aztán vagy tanul a diák, vagy nem...
Ha máskor nem, illetve csak nagyon-nagyon ritkán állítasz be otthon egyesekkel, akkor nem olyan nagy baj.
Mi a két gyerekünket sosem ellenőriztük, hogy tanulnak-e, beraktak-e mindent a táskába (a tízóraikat elkészítettük nekik), de a kezdet kezdetén és néha később is hangsúlyoztuk, hogy az iskolai dolgokért ők felelnek. Mindkettőből diplomás ember lett, pedig náluk is előfordult az egyesre való felelet. Megmutatták, vágtunk hozzá egy rezzenéstelen faképet, aláírtuk és kész.
Kicsit messzebbre is kellene nézni, mert az igaz, hogy a jó jegy segít, hogy valaki esetleg jobb iskolára kerüljön, de nem csak ezért kell tanulni. A jegy tükrözi az illető hozzáállását is. Ha gyenge jegyet kap, az a gyatra hozzáállást mutatja. Aki ketteseket kapott az iskolában, azt szakmunkásként se bíznám meg semmilyen munkával. Fogjátok fel ezt úgy, hogy 2-essel semmilyen munkát nem érdemeltek. Lehet vele árkot ásni, vagy szemetet seperni, de olyan munkát nem érdemel, ahol minőséget várnak. Igaz, egy tetováló művésznek nem kell matekból jónak lenni, de a számítógéphez neki is érteni kell. És hát a matekot rosszabb utólag munka mellett megtanulni. Szerintem is felesleges pl a történelem, vagy az irodalom, mégis úgy gondolom, hogy azért nem árt, hogy tanultam.
Dolgozott nálunk egy olyan srác, aki a 8 általánost éppen, hogy el tudta végezni. Mindenki rajta röhög. Nem azért, mert csak 8 általánosa van, hanem mert vérciki a tudatlansága. Pedig amúgy nem fogyatékos, de tud olyan dolgokat mondani vagy tenni, amit hónapok múlva is emlegetnek. De van egy műsor is, Észbontó címmel. Aki nem tanul, az ilyen műsorokban lehet főszereplő és egy ország tud rajta röhögni.
Kedves Kérdező!
Sikerült olyan magyar dolgozatot is írnom, amire három egyest kaptam! Egyet, mert egy "ly"-os szót nem tudtam eldönteni milyen "jé"-vel kell írni, leírtam egyszer "j"-vel, egyszer pedig "ly"-al. Az első egyes azért "járt", mert ha egyszer jól le tudtam írni, akkor másodszor is helyesen kellett volna... A másodikat, mert nem lettem kész időre a dolgozattal, a harmadikat pedig azért, mert helyhiány miatt a dolgozatfüzet hátlapjának belső felületére is írta... És még édesanyámat is behívatták...
Mindez azért történt, mert magyartanárom "látott bennem fantáziát", és sokkal többet követelt tőlem, mint másoktól, mondván: "Kedves anyuka, én rögtön megadnám neki a jelest, ha látnám, hogy igyekszik..." Végülis megadta évvégén az ötöst, de az iskola intézményével kapcsolatos ellenszenvemet nem tudta legyőzni.
Az a tény, hogy 6-7-8 órát eltölt a tanuló az iskolában, utána pedig hazaküldik, hogy otthon tanuljon újabb két-három órát, szerintem ifjúság elleni bűntett. Amit a felsőoktatás első néhány félévében csinálnak, az pedig egyenesen gazemberség!!! Feleségem már mellett végezte el a Debreceni Orvostudomány Egyetemet, és volt olyan féléve, amire 21!!! jegyet kapott...
Végül repülőgéptervezést tanultam, így lettem pilóta, de még 42 évesen is beiratkoztam nappali tagozatra, hogy a mérnök diplomám mellé legyen egy közgazdász is.
Visszatekintve hálás vagyok nem csak Ütő Lajos magyarszakos "tanárbácsi"-nak, hanem többi tanáromnak is. Nem csak a leckét taníttatták meg velem, hanem azt is, hogyan kell tanulni. Mikor a "Pretty Woman"-ben Julia Roberts megkérdezi, hogy te milyen iskolát végeztél, Richard Gere azt válaszolja, hogy "kijártam amit lehet". Én is. Nem volt könnyű, de ma saját cégem van milliárd körüli árbevétellel. És ahogy egy előttem szóló villanyszerelő férjéről írta; nem szakadok meg a munkában.
Itt mindent, némelyek zagyvaságot írtak neked szülői elüldözésről stb., de kevesen azt, hogy a szüleid jót akarnak neked.
Annyi bizonyos, hogy a kis falu szélső házából indulva, hatalmas erőbedobás árán mindent elértem, amit az életben akartam, és meg van mindenem, sőt több is, de ha lehetne, most azonnal cserélnék veled. Azt sem bánnám, ha elölről kellene kezdeni az egész küszködést, és a "cserenap" az emlékezetes három egyessel kezdődne, csak lennék még tizenéves, és lenne még édesanyám!
Kérdező!
Mit szűrtél le az itteni írásokból?
17# vagyok
Négy gyerekem van kettő házasságból. Kettő fiatal felnőtt, mindkettő ezerrel dolgozik, hogy haladjon. Egyiknek már házas, nekik már van saját házuk, másik még albérletben lakik és szingli. Egyik kamasz lányom és egy kamasz fiam is van. Kitűnő tanulók, sportolnak, tanfolyamokra járnak. 15 éves fiam éppen a vitatkozós, kötekedő korszakát éli. Annak ellenére, hogy itthon vitázik és visszafelesel, az iskolában továbbra is teljesít. Panaszkodik éppen most is a hülye tanáraira, hogy piszkálják, de ennek ellenére felment a szobájába, mert tanulnia kell. ;-)
(éppen az anyjával azon veszett össze, hogy miért nem viheti be a szobába a sültkrumplit. - "Ha nem lehet, akkor egye meg a kutya!" - mondta és bezárkózott a szobájába. - lemerem fogadni fél óra múlva más lent is lesz az étkezőben, vagy ha nem, akkor késő este fog lejönni...)
Na akkor megpróbálom összefoglalni azt, ami a kérdező filozófiája lehet:
"Hagyjatok békén: én nem fogok se tanulni, se dolgozni - elmegyek majd koldulni, vagy csorálni!
De addig csak szolgáljatok ki!"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!