Miért mondják azt a romák hogy ne használják a magyarok a "cigány" szót?
Az a saját nyelvükön van.
Hasonló a dolog, mintha te azt mondanád, hogy ne hívjanak hungáriánnak, mert te magyar vagy.
A cigányok nem egységesek. Kb. olyan gyűjtőfogalom ez, mint a néger vagy az indián.
Vannak olyan népcsoportok, akik romának szeretik magukat nevezni, és ezt esik jól hallaniuk a fehér bőrűektől is. És vannak olyanok, akik cigánynak nevezik magukat, és nevetségesnek, mesterkéltnek érzik, ha romának nevezik őket.
Nem kell ezen annyit agyalni
Az angolt se hívjuk british-nek, vagy németet Deutsch-nak, mert a magyarban van rá szó.
A roma pedig magyarul cigány.
Én borsodban lakom és még sosem hallottam, hogy valakit zavart volna a cigány szó.
Én is azt használom, azt hallom mindenhonnan, és a roma szó szerintem is olyan műnek hangzik, nekem nem azt sugallja, hogy valaki nem rasszista, hanem csak próbál óvatos lenni. Van olyan ismerősöm, aki a roma szót használja de elég bántóan.
(és pont most vettem észre, hogy ez egy régi kérdés, de mindegy már befejezem a válaszom)
Bennem is van valamennyi rasszizmus. Itt borsodban van, hogy gyűlöletet érzek egyes cigányok iránt, ahogy a gyerekeikkel beszélnek, ahogy szemetelnek, hangoskodnak, stb., viszont én tudom, hogy ez nem bőrszín kérdése, hanem a nevelésé, hogy hogyan nőnek fel. Ugyanolyan értékes emberként születik mindenki, csak szegény gyerekek elcsesződnek a környezetüktől, hogy nem látnak jó példát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!