Van különbség és ha mi a pesti beszédben és a borsodi(miskolci) beszédben/nyelvjárásban? Hogy beszélnek ott az emberek?
Pécsi vagyok pestre nem nagyon járok 1 évbe talán egyszer amikor Balassagyarmatra megyünk rokonokhoz és megállunk ott pihenni, Miskolcon meg életemben nem voltam .Úgy tudom Magyarországon ez a két nyelvjárás/tájszólás van amit természetesen megértik egymást de ha találkoznak mind2
félnek zavarja a fülét . Mik is ezek? Amiket csak hallottam másoktól: A pestiek mindenhez A betűt raknak, A miskolciak meg gyorsabban beszélnek az átlagnál és furcsa szavaik vannak.
#4: olvasd el a nyest.hu cikkét.
Semmi köze a pesti nyelvjáráshoz.
Természetesen tudom hogy nincsenek nyelvi akadályok közöttünk Magyarországon.
A mennyasszonyom tősgyökeres szabolcsi de mégis megtudom mondani egyből a beszédje alapján hogy nem idevalósi . Állítása szerinte a borsodiak gyorsabban beszélnek és szlengesebben és bonyolulatabban ( nem értem mire gondolt)
Figyelj én miskolci vagyok SORSOD BORSOD!
Az egyik ex csajom a szlovák határtól kb 10 percre lakik miskolctól 50-60 km-re . Kollégista volt, itt ismerkedtünk meg első találkozásnál kb nevetőgörcsöt kaptam ahogy meghallottam beszélni akkora tájszólása volt, de ilyen aranyosan haha. Borsodi ő is de még is olyan tájszólása volt hogy nekem is furcsa volt és nem csak neki a testvérének is volt. Gondolom ez azért van mért borsod a 2 legnagyobb megye mo-ban és itt van egy miskolc 130.000 emberrel . és több kisebb várossal faluval. Nem ugy mint pest megyében.
Ami meg a pesti és miskolci tájszólást illeti . Nekünk nincsen tájszólasunk!!! A magyar nyelv a mi “Miskolci/borsodi” nyelvünkre épít magyarul ez a standard magyar.
De ha pontosan a kérdésedre válaszolnék ez a válaszom: itt gyorsabban beszélünk igen , de nekünk ez nem tűnik fel ( hogy tűnne fel) ezt is csak nem idevalósiak szokták mondani onnan tudjuk nyilván mindenhol van kivétel ismerek olyat akinek elalszik a tej a szájában olyan lassan beszél de többségében gyorsan. Kb 150-200 szavunk van amit máshol nem értenek meg, és sok cigány szót használunk, többet mint máshol. Pestiek hm, A húgom pesten tanul szóval szoktunk menni látogatóba , ami feltűnt ez az “A “ betű elég idegesítő minden mondat elején , és hogy nem tudom elmondani de ahogy beszélnek az olyan felvágósan hangzik , itt ezt csak úgy mondjuk nagyképű pestiek pont ezért . Ja és a sok angol szó .
És ugye a sebesség , beszéltem sok pestivel mindegyikhez úgy kellett beszélnem direkt lassan hogy jobban könnyebben megértsük egymást talán ennyi.
15
Hülye. Kicsit hosszabban: hülyeeee.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!