Temetésre megyek! Hogyan illik köszönteni a gyászoló családot?
Jövő héten temetére kell mennem a szüleimmel, emrt meghalt a szomszéd, nevezzük pista bácsinak.
Ott lesz a felesége, aki legyen most Ica néni. a fia, a fiának a felesége és a fiának a gyerekei.
Hogyan köszöntsem őket, hogyan mondjam, hogy őszinte részvétem?
Férfiaknak kézfogás gondolom. de nőknek? Puszi? vagy mi? Légyszi segítsetek!
a 78 éves Ica nénivel is?
Meg a 18-25-30 éves lányokkal is?
Amúgy 16 vagyok. és fiú
Ezt én értem, nem köszöntünk végig mindenkit, de mivel sokan lesznek (gondolom) felesége, fia, fiának a felesége, azonak a 4 gyereke, stb.
tehát 7 embernek "kéne" mondani. Csak véletlenül sem szeretném, hogy bunkónak túnjek, hogy Ica néninek meg a fiának kézfogás, meg őszinte részvétem, de a többieknek meg nem... értitek...
Anyud mehet elsőként, utána apud végül Te, de a szüleid mehetnek fordított sorrendben is, lényeg, hogy Te menj utolsóként. A szüleiddel már bizonyára kezet fogtak, tehát neked is ŐK NYÚJTANAK kezet, Te csak elfogadod! Ica néninek lehet: "csókolom (jónapot) fogadja részvétem (fogadja őszinte részvétem)", Pista bácsinak hasonlóan. A fiataloknak vagy fiatalos köszönés (szia, jónapot, de semmiképp se csao), utána az előbbi részvétnyilvánítások egyike.
Még járványmentes időben sem kell mindenkit megcsókolni (lakodalomban viszont szokás az ifjú párt és az örömszülőket, habár nem minden menyasszony szereti, ha szétnyálazzák a sminkjét). Képzeld el, hány ember nyála tapad az arcukra...
Temetésre Közép-Európában nem illik tarka, farsangi ruhában menni, de vannak, akik nem tudják az illemet. Nőknek nem illik a kibiggyesztett aranyékszer a nyakban, aranygyűrű minden ujjon (gyászolunk és nem dicsekszünk). Függő, 1-2 gyűrű lehet. Férfiak hajtókájának gomblyuka, csikkzsebe legyen üres, díszítésmentes.
(bővebben l. illemtankönyvek egyike-másika).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!