Miért tegeznek le vadidegen, ismeretlen emberek csak úgy?
Én értem mit akarsz írni, és bevallom hasonlóképpen gondolkodom jó magam is.
Idegen emberek esetében én is magázódom, és nagyon nehezen viselem el, ha csak úgy letegeznek. Magázódásnak is megvan a miértje. Mert ugye nem tegezzük le az orvosokat, rendőröket. Ha banki ügyeimet intázem, vagy az önkormányztanál kell intézni bármit akkor is megázódom. Volt rá példa, hogy a bankban a huszonéves ügyintéző csípőből letegezett, és úgy beszélt mintha barátnője lennék. Akkor bizony kedvesen megkérdeztem, hogy mióta vagyunk puszipajtások? De a tegeződés ha kedves tegeződés nem zavar, vagyis inkább kezdem elfogadni. Ami viszont nagyon zavar, és be is pipulok tőle rendesen a következő szitu.
Valakivel éppen sétálok, de közben beszélgetünk. Egy vadidiegen odapattan elénk, szavunkba vág-" Sziasztok! Utaztatok már wizzairrel? " - "Sziasztok! Érdekel X.Y bank ajánlata?" Na ezen kiakadok rendesen.
Erre én mindig megkérdezem, hogy nem látta, hogy éppen beszélgetünk? és mióta vagyunk tegező kapcsolatban??
#15:
Figyu, kedves Mr. Lazaerkölcs, nem mindenki akkora árral úszó trendbirka, mint te. És mi az, hogy "mérges leszel"? Megütöd azt, aki le mer magázni vagy mi? Inkább neked kéne megváltoznod, de nagyon gyorsan.
Nézzük egyenként a szituációkat.
Én ennyi idősen, ha egy boltba bementem, általában magázva indítottam, kivéve, ha csinos, fiatal nő volt az eladó. ;-) De ha tegeztek, visszategeztem őket. Postán ugyanígy.
Hivatalban, bankban, ügyfélszolgálatoknál viszont nemigen viselném el az ilyet. Ott szerintem nyugodtan kérdezz vissza ilyenkor udvarias mosollyal, hogy "Elnézést, ismerjük egymást valahonnan?" (Finomabb, mint ha azt mondanád, hogy "nem őriztünk együtt disznót". :DDDD)
Ha viszont te vagy az eladó, akkor nemigen tehetsz mást, minthogy igazodsz a vásárló megszólításához. Ez abban az esetben lehet kínos, ha a kedves vásárló egy született ősbunkó, aki úgy beszél veled (is) mintha a segge lyukából húzkodott volna elő, netán ilyen stílusban reklamál. Az ilyen embereket aránytalanul könnyebb lenne magázva kezelni, mint tegezve, én úgy gondolom. Szerintem ebben a kérdésben nyugodtan kérj tanácsot idősebb vagy régebb óta ott dolgozó kollégáidtól, hogy ők hogyan reagálják le ezeket az alakokat.
Amúgy jelenleg 46 éves vagyok, és a sarki közértben jól ismernek az eladók, akik mindannyian nők. Egyvalaki van, aki következetesen tegez, szerintem legalább 10 évvel fiatalabb lehet nálam. Bevallom ez szokatlan, nem tartom udvarias dolognak, de nem foglalkozom vele. Visszategezem, ha el nem mélázom (mert akkor magázom). A többiekkel teljesen korrekt magázódás van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!