Régen mi volt, ha egy lánynak házasságon kivül volt gyereke, látni ilyet, hogy nincs feltüntetve az apa? Tényleg akkora szégyen volt?
Oké most ez van, de mondjuk 1950-ben nem mondhattál be a kamu nevet. Meg azt is hallottam mamától, hogyha régen ilyen 16-17-18 éves lánynak lett fattyú gyereke azt megölték és nem volt feltűnő, mert 70-100 éve nagyon gyakori volt a csecsemő halandóság, vagy halva született. Azt mondta legtöbbször ez történt a gyerekkel.
Most persze bemondhatsz kamunevet.
Gazdagéknál elutazott a hajadon lány 1 évre messzire, aztán valamelyik rokon örökbefogadta a gyerekét, ettől még ugyan úgy nevelhette persze.
Szolgálóknál gyakori volt, hogy az vette a nevére a gyereket akinél szolgált.
Szégyen volt. Nagyon durvának tartottam mindig, hogy szerencsétlen gyerekre nézve is az volt. Még jó 20 éve is hallottam hogy valakire a fattyú szót használták, az eredeti értelmében, szóval nem sértegetésből. Bár ez eleve elég bántó, de hogy tényleg semmi más bajuk nem volt a gyerekkel, csak hogy házasságon kívül született. Nem is értettem a dolgot, de azt mondták falun ez még mindig számít. Remélem ma már ott sem!
Pedig ez volt, nem földönkivüli dolog. Utolsó régen bizony igen, a többi meg szembenézett a szégyennel és az itteni 60 é feletti még ezt vallja. Nem tudom, hogyan nem lehet elképzelni, felcsinált egyedül maradt fiatal lány, maga volt világszégyene.
Egyébként itt kevesebbért is csesztetik az embert, manapság is. Mindig mondom, hogy erre születni kell, különben megőrülnél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!