Van itt olyan tanár végzettségű személy aki (már) nem dolgozik a hivatásában? Mi az oka? Anyagi, erkölcsi megbecsülés hiánya? Kiábrándultság? Diákok "elvadulása"? Fegyelmezési eszközök hiánya?
Én amikor elkezdtem, még elhivatott voltam, aztán a gyakorlaton elszállt a lelkesedésem, felsőben tanítottam, hát kb. 5.-ig tudtam egy kis tekintélyt kicsikarni, felette nem ment.
Meg pénzt is kellett persze
Keresni. (bocsi, előbb elküldtem).)
Ennek ellenére nem kizárt, hogy olyan 30 felett újra próbálkozom, akkor már talán tudom kezelni a nagyobbakat.
Nem tudom az én válaszom mennyire számít, mert én a pályát nem hagytam el, csak az országot, még mindig tanárként dolgozom, de már nem Mo.-n.
Igazából több oka is volt, hogy eljöttem. Nyilván az anyagiak is közrejátszottak ebben, mert a tanárok fizetése kritikán aluli. Másrészt volt bennem kalandvágy is, míg fiatal vagyok úgy gondoltam kipróbálom milyen külföldön, tapasztalatot akartam máshol is szerezni. Ha a szakmai részét nézzük, akkor nekem itthon nem a diákok, hanem a szülők "elvadulása" okozta a legtöbb problémát, amikhez több esetben a feletteseim (osztályfőnök, iskolaigazgató) is asszisztáltak. Hogy mire is gondolok pontosan? Először is, a szülők állandóan beleszóltak a számonkérési módszereimbe, szakmai döntéseimbe. Egyszer bejelentés nélküli röpdolgozatot mertem íratni, másnap már jött is be egy anyuka pampogni, hogy ezt hogy képzeltem. Mikor beírást adtam egy gyereknek, akkor is én lettem a hibás, mert a szülő egyből telefonált az osztályfőnöknek, aki engem kért számon. Bármi ilyesmi konfliktus volt a szülőkkel, az osztályfőnök és az igazgató mindig a szülő pártjára álltak, hiába tudták, hogy nekem van igazam.
Itt, ahol most dolgozom, egyáltalán nem ez a módi, a szülő nem jöhet be csak úgy panaszkodni. Persze itt is vannak mindent jobban tudó anyukák és apukák, de ha be is jönnek, az igazgató rendesen meghallgatja mindkét felet, és kiáll a tanárokért, ha úgy látja, hogy tényleg nekik van igazuk.
Amit még otthon tapasztaltam, hogy nem igazán támogatták a továbbképzéseket vagy hogy munka mellett végezzünk más kiegészítő egyetemi képzéseket, itt viszont maximálisan bátorítanak rá minket, az igazgató szereti, ha minél képzettebb emberek vannak a tanári karban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!