Etikátlan ha egy tanár a saját diákjának tart fizetős
magánórát?
Figyelt kérdés
Ennyit változott a világ? egy tanár (középisk) a saját diákjainak tart fizetős magánórákat teljesen nyíltan . Még titkot se csinál belőle. Akinek van szeme tudja látja.
Ez nem nagyon súlyosan etiktátlan? Az „én időmben“ is voltak ilyen húzások de titokban igyekeztek tartani és amikor kiderült mégis nagy balhék sőt elbocsátások is lettek ebből-azért mert súlyosan etiktátlannak számított.
Abban az esetben nem etikátlan, ha az iskolai órákon is megfelelően leadja az anyagot és aki nem szeretne komolyabbam foglalkozni a tárggyal, az is képes elsajátítani minden szükséges ismeretet. Semmi gond azzal, ha egy tanár középszinten tanít mondjuk biológiát, de van három ember az osztályban, aki orvosira szeretne jelentkezni és nekik külön órán megtanítja az emelt szintű anyagot, amit órán nem ad le a többieknek. Az sem gond, ha nem emelt szintre készít fel diákokat pénzért, hanem lehetőséget biztosít a gyengébbeknek arra, hogy külön felzárkóztató órára járjanak hozzá, ha szeretnének. Azzal van a probléma, ha a többieket sem tanítja rendesen és ezzel "kényszeríti" őket arra, hogy fizessenek neki a maganórákért de még egyszer, az nem kifogásolható, ha a külön óra teljes mértékben fakultatív és semmi hátrányos megkülönböztetés nem éri azt, aki nem vesz részt rajta.
2019. márc. 30. 17:49
12/18 anonim válasza:
10 éve végeztem a középsulival. A tanáraim egy része otthon tartott korrepetálást, fizetős magánórákat. Viszont a német tanárnőnk megmondta, hogy a diákjai nem járhatnak hozzá fizetős magánórára, keressenek mást, mert nem tartja jó dolognak ha ő tartaná azt is a diákjai számára. ( gondolom hogy ha mégse lesz okosabb a gyermek, ne vegyék elő a szülők)
2019. márc. 30. 18:05
13/18 anonim válasza:
Magániskolában vagyok tanár ha egy tanárról bebizonyosodik hogy egyébkétn is tanított diákjának fizetős magánórát ad, elbocsátják.
Volt rá példa nem is egy.
keményen etikátlan, nem is értem hogy lehet ez kérdés. És nem a feketejövedelem oldala miatt etikátlan, az nem is ide tartozik.
Ez nem kérdés. Tisztességes tanár ilyet nem csinál. És attól nem lesz tisztességes hogy sokan ezt csinálják.
2019. márc. 30. 18:49
14/18 anonim válasza:
Tanárként én is etikátlannak tartom. Magániskolákban, nyelviskolákban tiltják is. Azért tartom etikátlannak, mert elképzelhető, hogy a fizetős diákot pl. előre felkészíti azokra a dolgozatkérdésekre, amelyeket az egész osztállyal megírat, vagy kivételezik vele azért, hogy megőrizze, mint fizetős kuncsaftot. Abban viszont nem találok kivetnivalót, ha a tanár ingyen tart konzultációt vagy korrepetálást az iskola épületében annak, aki nem érti az anyagot, vagy éppen felkészíti egy versenyre vagy vizsgára. Ha ezek után a diák pl. sikeres vizsgát tesz vagy javít az eredményén és az évzáróra hoz egy doboz csokoládét vagy virágot, könyvet, azt szerintem elfogadhatja a tanár.
2019. márc. 30. 20:34
15/18 anonim válasza:
Oké, etikai szakértők...
Mi van az olyan kistelepüléseken, ahol van 1 iskola, 1 adott tárgy tanárával?
Akkor a gyerek utazzon 20-30 kilómétert a szomszéd városba magántanárhoz, mert a a Kati néni a tanára és így etikátlan lenne a magánóra nála?
Más az etika és más a jog, azaz a törvény!
2019. márc. 30. 21:09
16/18 anonim válasza:
Nálunk még minden tanár tartott korrepetálást az iskolában, szervezett óraként, ha kellett. Úgy tudtam, hogy ez része is a munkájuknak, nem szívesség. Tehát ha valaki leadja az anyagot, megtartja az iskolai korepet és azon felül tart még magán órát a saját otthonában, azzal szerintem nincs baj. Viszont ha egy iskolai tanteremben teszi ezt, tehát közpénzen fenntartott épületben nyerészkedik, az gusztustalan. Illetve ha a rendes korep helyett teszi az még gusztustalanabb.
2019. márc. 30. 21:14
17/18 anonim válasza:
"Mi van az olyan kistelepüléseken, ahol van 1 iskola, 1 adott tárgy tanárával?
Akkor a gyerek utazzon 20-30 kilómétert a szomszéd városba magántanárhoz,"
Ha az az 1 szem tanár etikus és nem egy csaló akkor az a diák kénytelen lesz utazni mert a tanár NEM VÁLLALJA a magánoktatást.
Ennyi!
2019. márc. 31. 09:24
18/18 anonim válasza:
Szerintem ott van a kutya elásva, amit a #14-es írt. Ha a tanár elmondja a diáknak a dolgozatkérdéseket, vagy azért kivételezik vele, hogy továbbra is hozzá járjon. Ezek etikátlan cselekedetek.
Vagyis: az önmagában nem etikátlan, hogy a tanár a saját diákjának tart korrepetálást. Az az etikátlan, ha kivételezik vele, a többi tanulóhoz képest előnyösebb helyzetbe hozza. Ez a tanár döntése. Így az én véleményem szerint önmagában nem etikátlan egy saját diákot korrepetálni, ha a tanár nem kivételezik vele.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!