Mit tegyek ebben a helyzetben? Az osztály érdekét vagy a sajátomat vegyem figyelembe?
10. osztályos vagyok és az idei év témája a faktválasztás, minden tanár ezzel stresszel minket.
A legnagyobb vita a törifakt körül van. Ugyanis azt a tanárt, akit 9.-ben kaptunk sokan nem szeretik az osztályban. Tény, hogy néha elég szétszórt és van, amikor nem készül órára, de szerintem jól adja elő az anyagot. Valószínűleg ő lenne fakton is, de ezt sokan nem akarják.
Idén kaptunk egy új magyartanárt, aki töri szakos is, a 12.-eseknek tart törifaktot. Az osztály nagy része azt akarja, hogy jövőre ő legyen a törifaktos, ezért meg is kérték az ofőt, hogy próbálja nekünk elintézni.
A magyartanár a félév utolsó óráján mindenkinek értékelte a munkáját. Rólam azt mondta, hogy miattam jár be órát tartani az osztályba, mert nagyon szereti a lelkesedésemet és okosnak tart, én vagyok a kedvence.
Ezért az osztálytársaim azzal próbálják győzködni a tanárt, hogy én is mennék faktra, miattam vállalja el.
Én még nem döntöttem el, hogy melyik tanár faktjára menjek. Hivatalosan április elején mérik fel az igényeket a faktra, úgy, hogy meghirdetnek egy "A" törifaktot, megmondják ki lesz a tanár és lehet rá jelentkezni. Viszont töriből sok jelentkező van, ezért hirdetnek egy "B" faktot is, arra is be lehet adni a jelentkezést, de annak nem lehet tudni ki lesz a tanára.
Az osztálytársaim próbálnak rábeszélni, hogy a B-re jelentkezzek, mert akkor tuti elvállalná a magyartanár, viszont én inkább az A-ra hajlok, amit a saját tanárunk tartana nagy valószínűséggel.
Egyes emberektől azonban bántásokat kapok az osztályból, valakik kijelentették, hogyha nem megyek a B faktra, akkor én leszek az oka, ha nem sikerül az érettségijük és nem veszik fel őket majd egyetemre, mivel a rosszabb tanárt kapjuk.
Azzal érvelnek, hogy én amúgy is jó vagyok töriből, nekem mindegy ki a tanár, pedig ez azért nem igaz.
Félek, hogy a döntésem miatt megutálnak az osztályban illetve a magyartanár is csalódik bennem. Mit tegyek?
Azt válaszd, akit TE jobbnak tartasz. Itt nincs ilyen, hogy osztály érdeke meg tököm tudja, gusztustalan ezzel zsarolni az meg pláne, ha a saját rossz jegyeiknek az okát rád kenik.
A tanár meg nem csinálhat olyat, hogy “jajj XY nem jelentkezik, akkor el se vállalom”, a tanóra megtartása nem kívánságműsor, ha valaki vállalja, nyomós indok kell, hogy aztán meggondolhassa magát és erre a fentihez hasonló ok biztosan nem elég. Meg nem is nagyon hiszem, a legtöbb tanár szeret faktot tartani, hiszen ott többségében olyan diákok vannak, akik érdeklődnek az adott tantárgy iránt.
Trükk: jelentkezz valami másra a B-ből, akkor hivatkozhatsz arra, hogy a töri sajnos nem jó abban a sávban. Később még visszavonhatod a jelentkezést, bár én nem vállalnék ennyi macerát a helyedben, hanem megmondanám kerek-perec, hogy mi a szitu.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!