Sok évig tartó megalázás pillanat alatt átértékelése, miért? (bővebben lent)
Az alábbival szembesültem számos ismerősöm esetében: egy vagy több tanár sok évig tartó megalázó viselkedése az iskola bfejezése után akár már pár év után is átértékelődhet az illetőben mondjuk osztálytalálkozó alkalmával csak azért, mert az adott tanárral egy pár perces "hogy vagy, jól vagyok" beszélgetést lefolytattak.
Az illető úgy kezd viselkedni, hogy elkezdi bagatellizálni a rég történteket, kb. mintha meg se történt volna, "az adott tanár már teljesen megváltozott", "már nem olyan mint volt", ilyeneket mondogat.
Ha arról értesül, hogy a jelenben is ilyenek történnek mint anno vele, akkor jön a "á, biztos nem igaz", "adott tanár már megváltozott, már nem úgy tanít mint anno engem", "ezek meg is érdemlik" mentalitás.
Tagadja és kvázi törvényesnek tartja azt, amitől anno szenvedett, ami elmondhatatlan igazságtalanságot, stresszt okozott az életében.
A következő viselkedésre gondolok tanár részéről:
- közösség előtti megszégyenítés, kiközösítés, becsmérlő szavak az illetőre utalva, mert éppen nem értett meg valamit elsőre és kétségbe esett emiat.
- nem szimpatikus illetőnek azt mondani, hogy "téged soha senki nem fogad el, mert csak rossz tulajdonságaid vannak"
- Mondogatni sok éven keresztül gúnyosan, hogy "soha nem fogsz továbbtanulni, nem fognak felvenni, el se menj felvételizni"
- Le nem adott, el nem magyarázott anyagból dolgozatot iratni
Vannak egyebek is, nehéz leírni.
Ezek után illetők megváltoznak és bagatellizálják az igazságtalan viselkedést.
Én nem azt mondom, hogy mindig ezzel a tudattal kell élni, ami történt, de az, hogy ez az időszak (és adott tanárral való kapcsolat) meg tud szépülni számukra és pár perc alatt képesek az átértékelésre, ez nekem nagyon furcsa.
Azt szokták mondani, hogy az "erős emberek" megbocsájtanak, meg felülemelkednek... :D Szerintem meg idővel inkább csak a jóra emlékszik az ember, és a túlságosan negatív dolgokat elfojtja, nem gondol rá, így idővel olyan, mint ha meg se történt volna. Vagy csak rossz a memóriájuk. :)
Hát, engem nem érdekel, akkor én simán bevállalom, hogy akkor én egy gyenge ember vagyok, de én nem felejtek.
Ha esetleg találkozom egy régi ilyen szarcsimbók tanárommal, tudok úgy nézni, hogy nem hogy meg merné kérdezni hogy vagyok, addig nézek rá megvető undorral amíg el nem megy onnan szégyenében. Volt ilyen...
"Én se tudom rászánni magam, hogy elmenjek,"
Pedig jó buli! :D
Persze csak ha te ilyen gyenge ember vagy mint én! Mert ez tök jó alkalom, hogy egy hozzám hasonló gyenge ember ráébressze őket, hogy már nem tart a markában az osztályzataival, egálban vagyunk, és ugyanúgy rommá alázhatom, elégedettséggel tölt el az érzés, mikor látom, hogy nem sül a jópofizás, és szép lassan rájön, hogy átkerült a f-sz másik oldalára. :)
Persze ezt csak ilyen harmatgyenge emberek élvezik, mint én. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!