Kezdőoldal » Emberek » Tanárok, iskolatársak » Nálatok hogy nézett ki iskoláb...

Nálatok hogy nézett ki iskolában, ha elhunyt egy tanár?

Figyelt kérdés

(Egykori) Iskolámban egy tanár (engem nem tanított az ott töltött éveim alatt) a héten elhunyt. Erről jutott eszembe ez a kérdés.

A tanítványok ilyenkor elmentek nálatok a temetésre?

Volt megemlékezés?

Állítottak emlékművet a tanárnak?

Elmaradt a tanítás? Ha igen, meddig?

Feketében jártatok be?

Meddig tartott a "hivatalos" gyász?

Vagy hogy nézett ki az egész nálatok?

2018. dec. 7. 20:44
 1/10 anonim ***** válasza:
90%
Nálunk csak bemondták az iskolarádióban és volt 1 perc néma csend az órán. Temetésre nem mentünk.
2018. dec. 7. 20:49
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Általános iskolás voltam, és a nyári szünetben halt meg vaz egyik fiatal tanár. Utólag megemlítettek, ennyi.
2018. dec. 7. 21:06
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Nekem az osztályfőnököm halt meg fél évvel a ballagás után. Az egész osztály ott volt, illetve a tanári kar.
2018. dec. 7. 21:07
 4/10 szántóvető ***** válasza:
86%

az ofőm (P.N.Elek)öngyilkos lett,állítólag fejbelőtte magát.

"A tanítványok ilyenkor elmentek nálatok a temetésre?"-ketten igen,néhány tanárral egy kisbusszal.

"Volt megemlékezés?"-nem.

"Állítottak emlékművet a tanárnak?"-nem.szoktak egyáltalán emlékművet állítani??

"Elmaradt a tanítás? Ha igen, meddig?"-nem.

"Feketében jártatok be?"-nem.

"Meddig tartott a "hivatalos" gyász?"-a családja gyászolta meg talán a kollégái,bér ez utóbbi sem biztos.

"Vagy hogy nézett ki az egész nálatok?"-sehogy.néhány napig beszédtéma volt,közben kaptunk új ofőt és kész,ment az élet tovább.

2018. dec. 7. 21:07
 5/10 anonim ***** válasza:
69%
Nem állítanak "emlékművet", hát nem Kossuth Lajosról van szó. Legfeljebb egy mécsest gyújtanak a fényképe előtt. A tanítványok közül néhány elment a temetésre. Közlés az iskolarádióban, 1 perc csend. Nincs hivatalos gyász! Naná, hogy nem jár az iskola népe feketében, hát még a családtagok sem! Nyilvánvalóan nem marad el a tanítás, mért maradna?
2018. dec. 7. 21:11
 6/10 anonim ***** válasza:
92%
Ugyan nem tanár, de általánosban nálunk meghalt az iskolatitkár. Nem volt sulirádió, tanítás előtt az aulában kellett várni mindenkinek, ha volt valami fontosabb közlemény, azt ilyenkor mondták el. A titkárnő halálát is itt jelentette be az igazgató, 1 percig néma csönd volt, utána mindenki ment a dolgára. Kirakták a fekete zászlót, az asztalára tettek egy mécsest, a közeli kollégái elmentek a temetésére. Gondolom ugyanez az eljárás egy tanár halála esetén, a tanítványok és a kollégák közül az megy el a temetésre, aki viszonylag közeli kapcsolatban volt az illetővel. Fekete ruhát a temetésen kívül szerintem főleg a hozzátartozók hordanak manapság, már aki még tartja ezt a szokást.
2018. dec. 8. 10:13
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk egy nyugdíjas tanár halt meg, (még dolgozott nyugdíj után is). Kirakták a fekete zászlót, de nem mondták be. Asszem a vége felé már csak magyar faktot tartott. (Anno apámat is tanította, még a 70-es években.)

Volt még egy másik, fiatalabb tanár is, ő már elment a suliból, mikor meghalt, az ő temetésére volt olyan tanár, aki elment.

2018. dec. 8. 10:24
 8/10 anonim ***** válasza:
79%
Volt egy-két ilyen eset. Én mentem temetésre, illetve csak akkor, ha délelőtt tartották.
2018. dec. 8. 19:52
 9/10 anonim ***** válasza:
85%

Nálunk a tanár felesége halt meg

Tudtuk hogy beteg és már nincs sok hátra (mi kilencedikesként ezt az oszitól tudtuk de hát a diákok is pletykálnak)

Amikor meghalt ki volt írva az iskola csoportba hogy mi történt, hogy mikor lesz a temetés s hogy aki akar mehet.

A temetés napján az utolsó órák elmaradtak, a tanárikar nagyrésze ott volt a temetésen és egy csomó diák is a tanárúr iránti tiszteletből

2018. dec. 9. 15:11
 10/10 anonim ***** válasza:
81%

"Nálatok hogy nézett ki iskolában, ha elhunyt egy tanár?"

Sokminden függ attól, hogy akkor halt-e meg, amikor még aktívan tanított, vagy akkor, amikor már rég nyugdíjban/betegállományban volt - tehát amikor a gyerekek közül már gyakorlatilag senki sem ismerte, ráadásul a tanárok közül sem mindenki, hiszen közben sok új tanár jött. Mindenesetre ilyen esetben mindig fekete zászlót tűzünk ki az iskolára.

"(Egykori) Iskolámban egy tanár (engem nem tanított az ott töltött éveim alatt) a héten elhunyt. Erről jutott eszembe ez a kérdés.

A tanítványok ilyenkor elmentek nálatok a temetésre?"

Nálunk úgy szokott lenni, hogy aki akar, megy a tanárok meg a diákok közül is. Aki nem megy, az tanít illetve részt vesz a tanítási órákon - az olyan tanárok pedig, akiknek lyukasórájuk van, helyettesítik azokat a tanárokat, akik elmentek a temetésre. A volt diákok közül is többen részt szoktak venni a temetésen, főleg az illető tanár saját osztályából/osztályaiból, de akár olyanok is, akiket csak simán tanított, tehát akiknek nem volt osztályfőnökük (bár nyilván egy olyan temetésen sem ismertem mindenkit, amelyiken ott voltam).

"Volt megemlékezés?"

Amikor tanév közben halt meg egy aktívan tanító tanár, akkor volt iskolarádiós megemlékezés másnap reggel, aztán egy perces néma csend. Amikor már nem tanító tanár halt meg, akkor nem iskolarádiós, hanem csak honlapon megjelenő megemlékezés volt, amit egy olyan tanár írt, aki jól ismerte őt, régóta a kollégája volt.

"Állítottak emlékművet a tanárnak?"

Emlékművet csak néhány tanárnak állítanak (pl. emléktáblát avatnak a tiszteletére valahol az épületben), de csak hosszú évekkel azután, hogy meghalt - akkor, ha hosszú idő múlva is vannak még, akik olyan nagy szeretettel gondolnak vissza rá, hogy veszik a fáradságot, és megszervezik az egészet.

Amikor aktívan tanító tanár halt meg, akkor gyertyagyújtással emlékezünk rá az aulában vagy a tanáriban.

"Elmaradt a tanítás? Ha igen, meddig?"

Nem maradt el, max. pár óra amiatt, hogy sok tanár elment a temetésre.

"Feketében jártatok be?"

Tömegesen nem, de lehet, hogy voltak, akik igen, nem figyeltem.

"Meddig tartott a "hivatalos" gyász?" - Ezt így nem tudnám megmondani. Főleg a temetés napja az, ami más, mint a többi, a gyertya is csak aznap szokott égni érte az aulában, de a fekete zászló tovább is kint marad az épületen, a honlapon azóta is megtalálhatóak a megemlékezések (csak persze egyre hátrébb csúsznak az újabb és újabb hírek miatt), stb.

2018. dec. 12. 18:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!