Kezdőoldal » Emberek » Tanárok, iskolatársak » Etika óráról kell az eutanáziá...

Etika óráról kell az eutanáziáról írni. Leírjam az őszinte véleményem, vagy kussoljak?

Figyelt kérdés
Ha ide leírnám jelentenétek, vagy egyből támadnátok. Ha már az orvosok is megállapították,hogy az adott embernek olyan szellemi gondjai vannak, hogy önálló életre nem lenne képes, bármennyire is szembemennének az esküjükkel valami lehetőséget mégis adnék, hogy legalább a hozzátartozók ne szenvedjenek szerencsétlennel. Sajnos ismerek olyat akiről tudták, hogy beteg lesz, m~gis megszülték, majd 12 év múlva meg már nevelőintézetbe vagy mibe adják mert nem tudják tovább nevelni. Az orvosok mondták, hogy nem lesz épp, még rosszabb lett a gyerek állapota, mint amit jósoltak neki. Vagy olvastam, hogy egy paralimpikon is kéri az eutanáziát, mert annyira leépült, annyira nem bír élni, hogy még öngyilkosságra sem képes.

2018. febr. 24. 23:08
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
Írd. Hollandiában legalizálták az eutanáziát. Ha valaki kéri és indokolt akkor beadják az injekciót.
2018. febr. 25. 00:13
 12/20 A kérdező kommentje:

Ai most szemen szúrt elalvás előtt az 5.válaszoló hozzászólása, többire később reagálok (amúgy köszönöm a válaszokat, és ilyen vélemény nyílvánítás, de lehet érveket is gyűjteni). Kedves 5! Sajnálom édesanyádat, őszinte részvétem! Nem tudom mi volt a baja, de ahogy leírtad azért még gondolkodni tudott, nem úgy ahogy kéne, de tudott, csak ellátni nem tudta volna magát. Nos én olyan helyzetre gondoltam, ahol még ennyit sem tud a szerencsétlen gyermek, aki csak fekszik mint egy bot, néha a konduktor megmozgatja, de érzékelni, beszélni, értelmezni dolgokat nem tud! Csoda, hogy levegőt még vesz. A szülei tudták, hogy ilyen lesz szegény (vagyis inkább nem ennyire durva), de megtartották, mert úgy gondolták, hogy ők nem engednek az orvosoknak. 7. hónapra született meg a gyermek, hónapokig volt kórházban. A szülők 12 éves koráig valahogy mégis felnevelték, de hogy egy csepp más dolguk sincs az is biztos. Az apa megállás nélkül dolgozik ahol tud, az anyának muszáj otthon maradnia. És egy szegény helyen élnek.

Nos, erre az esetre bármennyire is nehéz lenne, nem lenne "jobb" szegény gyermek szenvedésének a végét vetni? Ezzel most szerintem akkora szidást kapok, hogy anyukám csuklik, de ez az én meglátásom. Lehet nem jó!

Amikor az abortuszos téma volt ott is elmondtam, ha kiderül, hogy beteg a magzatom (és még időben) én elvetetném, mert NEM TUDNÁM lelkileg kibírni ezt, vagy akármilyen betegséget. Ezzel most kiváltottam egyfajta ellenszenvet, tudom, ne haragudjatok!

Még annyit, ha ilyen helyzetbe kerülnék én megmondtam már, hogy nekem jobb lesz a túlvilágon, mert így élni nem tudnék!

És attól, hogy valaki még 1 napot kómában van, aztnem altatnám el. Adnék úgymond egy "határt", ha addig nem javul akkor nyúlnék ehhez a kegyetlen módhoz.

2018. febr. 25. 00:18
 13/20 anonim ***** válasza:
100%

#9-es vagyok.

Egyébként én is teljesen így vélekedek mint a kérdező, és ezt kezdik is lassan belátni más országokban, azért kezdik engedélyezni az Eutanáziát.

Ilyenkor, nem olyan emberekre kell gondolni, mint az #5-ös anyukája, hiszen ő még tudott érezni, tudott gondolkozni, feltudta dolgozni az ingereket (persze úgy ahogy, sajnos...).

Hanem olyan emberekre kell gondolni, akik csak fekszenek az ágyban, semmilyen ingert nem tudnak feldolgozni, nem ismerik meg a családjukat sem, tehát gondolkodni sem tudnak stb.

Én nem gondolom azt, hogy az utóbbi esetben az eutanázia egy rossz dolog egyébként. Az első esetben nyilván az!

Egyébként a magzatos dologban is egyetértek a kérdezővel, szóval ne aggódj, nem vagy egyedül! Legalább az anyukáink nem egyedül csuklanak. :D

2018. febr. 25. 00:26
 14/20 TR75 ***** válasza:
0%

"És attól, hogy valaki még 1 napot kómában van, aztnem altatnám el. Adnék úgymond egy "határt", ha addig nem javul akkor nyúlnék ehhez a kegyetlen módhoz."

Most akkor kegyetlen dolog az eutanázia, vagy nem? :S

2018. febr. 25. 01:02
 15/20 anonim ***** válasza:
Szerintem azt írd, amit ezzel kapcsolatban tanultatok, vagy amit várnak, és legfeljebb tedd hozzá, hogy nem értesz vele egyet, vagy hogy "vannak más nézőpontok/vélemények".
2018. febr. 25. 01:04
 16/20 anonim ***** válasza:

Ird le amit gondolsz, hisz az a feladat. Ne hallgass azokra akik a kussolasra biztatnak, az ilyen emberek valami kepzelt diktaturaban elnek szerintem, ahol szegyen a velemeny.

Egyaltalan nem radikalis, vagy szoktatlan az eutanaziahoz valo hozzaallasod. Az aki kiad egy ilyen feladatot valoszinuleg tisztaban van vele mennyire megoszto tema.

Szerintem ezt amugy sem lehet ugy talalni, hogy valaki ne sertodjon meg miatta, mert akinek egy hozzatartozoja ilyen allapotban van altalaban nem kepes objektiven merlegelni helyzetet. Ettol fuggetlenul csak azert nem kell veka ala rejteni a velemenyed, mert valakinek kellemetlen lehet. Mivel tudtommal ez a tantargy nem befolyasolja a tovabbtanulasi eselyeidet, ezert folosleges a jegy miatt aggodni, bar ketlem, hogy egy normalisan kifejtett ervelesre otoson kivul mast is lehet kapni.

2018. febr. 25. 09:25
 17/20 anonim ***** válasza:

OFF: Mondják itt sokan, hogy nem oké, ha egy szellemileg nem ép emberről te döntöd el, hogy szenved, és lekapcsoltatod a gépről. Nektek volt már kutyátok vagy macskátok? Mikor már vén trotty volt, menni nem tudott, bepisilt-bekakilt, esetleg daganatos lett, akkor se altattátok el, hagytátok, hogy a természetes haláláig szenvedjen, ugye? Vagy ami valószínűbb, hogy el se vittétek a dokihoz, hiszen csak egy kutya...

De ha mégis elvittétek és a doki javaslatára elaltattátok, akkor azt mondjátok meg nekem, hogy miért érdemel egy kutya jobb bánásmódot, mint egy ember? Én kifejezetten szeretném, ha elaltatnának, mikor már nem tudok magamról gondoskodni. Nagyon büszke ember vagyok, belehalnék a szégyenbe, hogy más mos ki a szarból, és csak teher vagyok már a családomra és a társadalomra nézve.

ON: Írd meg nyugodtan, érvelj az álláspontod mellett, és cáfold meg az ellenérveket.

2018. febr. 25. 15:12
 18/20 TR75 ***** válasza:

Na ja, csak van egy érdekes dolog: te most tudod magadról, hogy nem akarsz szenvedni, és mondhatod azt, hogy akkor majd meg akarsz halni. Rendelkezhetsz úgy, hogy hagyjanak meghalni (bizonyos országokban választhatod az aktív eutanáziát).

Az állatok viszont ilyet nem tudnak mondani, mert egyrészt életösztönük van, nem haláltudatuk, másrészt pedig nem is tudják elmondani ezt, mert sem beszélni nem tudnak, sem olyan elvont fogalmakban gondolkodni, mint egészség vagyhalál. Nem tudod rájuk bízni a döntést.

2018. febr. 25. 15:56
 19/20 anonim ***** válasza:
Tanárfüggő. Intelligens tanárnál nem kell hallgatni.
2018. febr. 26. 23:33
 20/20 anonim ***** válasza:
Hát ha az a feladat hogy a véleményedet írd, akkor azt írd. Az etika kifejezetten egy olyan tárgy (amilyennek az irodalomnak is lennie kéne), hogy sokan sokféleképp látják. A tanár feladata, hogy rendet tegyen a fejekben, lássad a dolgok közt az összefüggést, (miért ez a társadalmi norma, miért nem változtatunk rajta) és te ennek fényében formálj saját véleményt, ne pedig innen onnan szedett információk inkoherens halmazából. Szóval nem fog megszólni azért hogy mi a véleményed, lehet hogy nem fog vele egyetérteni, de nem azt fogja értékelni, hanem hogy ami van véleményed, azt hogy tudod kifejezni, kifejteni, megindokolni.
2018. febr. 27. 21:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!