Kezdőoldal » Emberek » Tanárok, iskolatársak » Sok tanár miért hiszi azt,...

Sok tanár miért hiszi azt, hogy a rossz jegyekkel motiválják a diákokat?

Figyelt kérdés

Nagyon sok olyan tanárom volt már, akik azt hitték, ha a rosszabbik jegyet adják meg, az majd arra ösztönzi a diákokat, hogy legközelebb még jobban tanuljanak. Mondjuk nem tudom, mások tényleg jobban hajtottak-e emiatt, de én személy szerint pont, hogy akkor teljesítek rosszul egy tantárgyból, vagy úgy általánosságban bármilyen területen, ha azt látom, akármilyen keményen dolgozok, nincs semmi eredménye. És emiatt az ilyen tanárok, akik pl. félévkor 3,7-es átlagomra egy """ösztönző""" 3-ast adtak, azt érték el, hogy következő félévben csak arra hajtottam, hogy ne éppen bukjak meg, mert tudtam, hiába tanulok, úgyis szar jegyeket kapok, szóval minek fárasszam magam a sok tanulással, ha kb ugyanott tartok akkor is, ha szinte semmit nem tanulok?

Most szakmát tanulok és szakmai gyakorlaton úgy osztályoznak, hogy ha az eredményem max 3%-ban tér el a tanárétól, akkor 5-ös, afelett viszont már 4-es vagy rosszabb. És volt, hogy 3,01% (igen, jól olvastátok, egy század %-kal volt 3% felett) hibám volt és a tanár, akinél épp voltunk, 3-ast adott. Ugyanis még egy jegyet levont azért, mert nem elég, hogy több, mint 3%-kal eltért az eredményem az övétől, még voltam akkora s3gg is, hogy az eredményt 3 helyett 4 tizedesjegy pontossággal adjam meg...És nála már nem is strapálom magam a gyakorlat során, mert tudom, akárhogy igyekszem, úgyis talál valami hibát a munkámban.

Viszont van egy másik szakmai tanárunk, akinél pár hete voltunk gyakorlaton és 3,03% hibám lett és 5-öst adott rá...Pontosabban 5,,,-t, de az úgyis 5-ösként kerül be a naplóba. És tök érdekes, ennél a tanárnál mindig próbálok nagyon precíz lenni, már csak azért is, mert nem akarom, hogy csalódjon bennem és azt gondolja, kár volt megadnia a jobbik jegyet múltkor.

Veletek előfordult már olyan, hogy pl. az átlagotok vagy egy dogában elért pontszámotok alapján jobb jegyet is kaphattatok volna, de a tanár szándékosan lefelé kerekített? Ez ösztönzőleg hatott rátok, vagy épp az ellenkezőjét érte el vele?

2018. jan. 11. 21:51
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom, sajnos nagyon sok elcseszett tanár tanít a pályán. A másik legjobb az amelyik lehúzza a gyereket "mert hogy ezzel akarja arra motiválni hogy bizonyítson". Közben olyan károkat művel a gyerek önbecsülésében hogy arról ne is beszéljünk.

Közben pedig az egész nem szólt másról, mint hogy az a szerencsétlen frusztrált tanár ebben lel némi boldogságot a nyomorult életében, hogy fölényeskedhet olyanokkal akikkel szemben magasan erőpozícióban van.

2018. jan. 11. 22:03
 2/6 anonim ***** válasza:
77%

Kedves Kérdező! Nagyon örülök annak, hogy ezt te is észrevetted, illetve hogy határozott véleményed van ezellen!

Magyarországon a pedagógia igazi mivolta a tanárok - megmerem kockáztatni, legalább 95%-ának számára -teljesen ismeretlen. Egyszerűen felháborítónak tartom, ami a hazai intézményekben oktatás címszó alatt zajlik a tanórákon. Feltételezem, hogy meg sem kellene válaszolnom, de megteszem: természetesen semmilyen fajta motivációval nem szolgál a rossz jegy, ha pedig ez a rossz jegy érdemtelenül került átadásra, abban az esetben pedig aztán hatványozottan igaz ez. Erről legalább 40 oldalas véleménykifejtést tudnék írni, ha egy sztenderd A/4 -es papírlapról beszélünk. Ezért el sem kezdem, hogy egy-egy ilyen negatív osztályzat milyen romboló kihatással van a tanulóra nézve. Ezzel a hatalmas "motiválással" egy egész tanévét képesek romba dönteni a tanulóknak a kevés hozzáértést mutató pedagógusok.

3/6 anonim ***** válasza:
100%

hülye tanárok sajnos mindenhol vannak

szerintem a szemétkedéssel élik ki a frusztrációjukat...

kaptam már egyest egy bonyolult feladatra, amit teljesen jól csináltam, levezettem csak egy apró számolási hibám volt

és sok hasonló történetem van nekem is

engem is sokkal jobban motivál a sikerélmény, akkor azt érzem, hogy megéri csinálni, van eredménye

igyekszem persze mindenre tanulni és nem hagyni, hogy egy tanár viselkedése befolyásoljon, hiszen mindenki magának tanul, de azért nehéz pozitívan hozzá állni ha a tanár direkt ki akar tolni a diákokkal

4/6 anonim ***** válasza:
27%
Azért mer a legtöbb nem is tanithatna senki nem megy tanárnak mert nincs értelme.Ha értek valamihez pénzt keresek nem tanitom föleg nem gyerekeknek.
2018. jan. 11. 22:12
 5/6 anonim ***** válasza:
75%
OKJ-n tanulok, itt tanára válogatja, hogy ki honnan kerekít felfelé, ezt általában előre jelzik, nem helyben döntenek. De itt kb. mindegy, a lényeg, hogy ne bukj meg, mert akkor nem engednek vizsgára. Gimiben pl. gázabb, mert ott az utolsó egy-két év osztályzatai beszámítanakmaz egyetemi felvételibe is, ha valaki oda készül. Amúgy én sem izzadnék olyan tanárért, aki úgyis lehúz, ebben szerintem igazad van.
2018. jan. 11. 23:25
 6/6 anonim ***** válasza:
100%
Ez ugyanaz, mint amikor a gyerek 4-est kap és a szülő ahelyett, hogy azt mondaná, hogy "mit rontottál el? Kell segítség a tanuláshoz?" lecseszi a gyereket, hogy nem lesz belőle semmi.
2018. jan. 12. 11:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!