Tanár félhet egy diáktól? A diák egy vitás helyzetben le tudná győzni a tanárát?
Utóbbi kérdésemre kb nincs esély, mert jobb esetben a tanárnak van már tapasztalata, de ha a diáknak más lenne a véleménye nyerhetne? Hiszen a tanárnak úgymond hatalma van a diákok felett. És a félhet-et nem úgy értem, hogy megverné, hanem a diák olyan dolgokat mondana ami a tanár véleményével/gondolatával ütközne. Vagy ha valamit inkább ferdítene a tanár és a diák megmondaná, hogy ez nem így volt, vagy nem így gondolta.
Remélem érthető mit akarok kérdezni.
Élőpélda, hogy nyelvtanon érvelést kellett írnunk, felolvastam az enyémet a tanár megszólta, hogy nem jó én meg megmondtam neki, hogy saját véleményem, ki is állok mellette és elmondtam, hogy ezeket mégis honnan tudom.
És egy másik példa. Apukám egy zrt-nél dolgozik és ez a zrt többször szerepel a tv-ben és ez a tanár mondta, hogy ez nem így van, meg milyen rossz, meg helyette mi lenne a jó, én meg megmondtam, hogy amit ő mond az egy az egyben nem úgy van, meg a média többször ferdít is, meg hogy ott miféle munkák mennek. Persze egyből jött nekem azzal, hogy én ne a tv-ből tájékozódjak, olvassak a sorok között aztán akkor mondtam meg neki, hogy az én édesapám már pedig ott dolgozik vagy 20 éves és szinte minden kollégáját ismerem, tudom mik mennek ott. Akkor nézett is.
Meg a bővebb kifejtésben leírt érvelésemben saját véleményt is írtam és a véleményem nem egészen volt kedves, akkor is láttam rajta, hogy ezen a válaszon ő már pedig meglepődött, hogy egészen más mint a többieké.
Attól miért kellene félnie, hogy te okoskodsz folyamatosan?
LEgfeljebb te félhetsz attól, hogy eltanácsolnak az iskolából, ha ennyire kötözködös vagy.
Én is szálltam szembe a tanárjaimmal, de nem egy kötözködős stílusban. Az egyik ilyen eset a vallás tanárnővel volt. Már pontosan nem tudom, mit is mondtam neki, mert jó rég volt, azonban nem sokat tudott mit mondani rá. A másik a filozófia tanárommal történt, amikor egy dolgozatot kellett írnunk egy bizonyos témával kapcsolatban. Én kifejtettem a véleményem, ami gondolom nem egyezett az övével, ezért lehúzott egy pontot a jegyemből. Mondjuk az az egy pont nem számított sokat, de mikor visszakérdeztem, hogy miért csinálta, megvonta a vállát, és azzal a szöveggel jött, hogy nem lehet mindig csak ötösöm. Egyébként egyikkel sem vitatkoztam, vagy próbáltam rájuk erőltetni a véleményemet. Soha egyik tanárral sem voltam rosszban, mivel inkább kerültem a konfliktusokat.
A kérdésedre válaszolva, nem hiszem, hogy egy tanár fél egy diáktól, mert a legtöbben hatalmat gyakorolnak felettük. Az értelmesebbek pedig elfogadják, hogy létezik más vélemény is az övékén kívül.
Valószínűleg nem az a baj, hogy a véleményed nem egyezik az övével, hanem hogy olyan sarkalatos hibák vannak benen amit nem látsz.
Kindulva abból, hogy te azt állítod, hogy gyerekként full rálátásod van egy zrt belső ügyeire, mert apád ott dolgozik, valószínűleg túl nagy a mellény
Legtöbben képtelenek jó érvelő fogalmazást írni mert alapvető logikai hibákat követnek el, rossz következtetéseket vonnak le, nem támasztják megfelelően alá a dolgokat, és egy teljesen összefüggéstelen szöveg jön létre emiatt.
Osztályunkban volt egy olyan csoportfeladat, hogy egyik csoport írja meg a feltevést, másik az első érvet, harmadik a második érvet, és a negyedik az összegzést. EGYMÁSTÓL teljesen függetlenül. A tanár szerint teljesen rendben volt a fogalmazás, de mégis hogy a francba lehet úgy érvet írni, ha a feltevést sem tudod? És mit összegezz, ha azt sem tudod miről írtak előtte? Na ennyit a középiskolás "érvelő" szövegekről.
És persze az ilyen logikai agyfaxokat hogy "szerintem fontos megtanulni spanyolul, mert nagyon sok ember beszél spanyolul, és így tudunk velük kommunikálni" is tökéletesen elfogadott dolognak vélték nálunk az iskolában.
Szóval ha érvelőfogalmazást kellett írni, nem olyat írtam ami szerintem jó, hanem olyat ami jól hangozott, mert a főleg idegen nyelven a saját elvárásaimnak nehéz megfelelni, viszont a követelményt könnyű teljesíteni, és inkább a saját elveim ellen érveltem, hogy olyan szöveget írjak, ami "tetszik" ezeknek az embereknek.
Én a Kérdezővel értek egyet. Ha a tanár jogtalanul beleköt a munkájába, igenis védje meg magát! Eleve azt nem értem, hogy milyen szempont(ok) szerint tud belekötni a tanár egy SZUBJEKTÍV VÉLEMÉNYEN alapuló feladatba, ahol az érvelést a személyes vélemény, álláspont tükrében kellett felépíteni.
Egyébként már eleve az nem (lenne) fair, ha a vitában az egyik fél rendelkezik ilyesfajta ütőkártyával, hogy "márpedig én vagyok a tanár, és EZÉRT nekem van igazam."
Már csak a megfogalmazás alapján is úgy vélem, hogy a Kérdező nagyonis intelligens. Egy mai átlag hülyegyerek gyakorlatilag nem is tudna ilyen stílusban írni. Szóval szerintem nagyon helyes, ha a Kérdező megvédi az igazát. Természetesen van olyan helyzet, nem is ritkán, ahol a diáknak van igaza a tanárával szemben, és igen, vitában is simán le tudja győzni adott esetben. Félni meg nem kell. Ha egy tanártól FÉLNI kell, ott már valami nagyon el lett cseszve a tanár felől pedagógiai szempontból.
7-es! Köszönöm, hogy ennyiből az a véleményed rólam, hogy intelligens lennék, de szerintem inkább csak tájékozott. Itthon nálunk többnyire csak hírcsatornák mennek, így a politika és a gazdaság is érdekel, szívesen olvasok róla bárhol. Apukám szokta nézni őket, van ami már irritál, de a külpolitika, külgazdaság valamint természetesen a hazai gazdaság is leköt. Beismerem, formailag nem volt teljesen jó az érvelésem, és nem jönnék itt kifogásokkal, de mégis hogyan írjak észérveket a tételmondatomhoz, hogy ha nem ismerem a formaiságát, mert nem tanultuk és a magyar tanárom idén jött a suliba. Amikor irodalom órára készültem egy olvasmány bemutatásával akkor is volt, hogy a véleményünk eltért a mű kapcsán, de nem szóltam, nem akartam vitába menni.
Ez a zrt-s dolog. Lehet 18 évesen nem látok rá egy cég belső ügyeire, de aki egy percet nem járt ott, csak online hírfórumokról tájékozódik az még inkább nem, mint én, akinek az édesapja ott dolgozik évtizedek óta. Lehet nem mond el mindent apám, de amiket a tanár mondott az órán (nem részletezném, a lényege annyi volt, hogy amit árul az drágább lesz, meg nem lesz felújítás, meg bezárják meg hasonló hü..eségek) azokat tudom, hogy nem így van ahogy ő állítja.
#7-es vagyok
Őszintén örülök, hogy vannak még ilyen hozzád hasonló emberek, akikben még meg van az az egészséges kételkedés, ami gátolja, hogy minden sz*rt kétségek nélkül elhiggyen, csak azért, mert azt egy tanár mondja. Mert nyilván a pozíciójától lesz valakinek igaza, nem!?
Aki az intelligenciának akár a legkisebb magjával rendelkezik, annak óhatatlanul születni fognak ÖNÁLLÓ GONDOLATAI. Nagyon jó úton jársz szerintem, szinte kétséget kizáróan azt tudom mondani neked, hogy sokra viheted még. Maradj mindig ilyen!!! :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!