Az iskolai menzákon hogyan tudják még a legegyszerűbb ételeket is baromira elrontani?
Számomra felfoghatatlan és komolyan kíváncsi vagyok a miértjére, hogy sok menzán a teljesen hétköznapi, könnyen elkészíthető, semmi extra kajákat is hogyan tudják ennyire hihetetlenül elrontani, rosszul megcsinálni. Ott van példának a gimis koromból a krumplifőzelék. Olyan rossz és hányás íze volt, hogy iszonyat kevesen ették meg. És akárhányszor krumpli vagy másmilyen főzelék volt, sosem hasonlított az íze egy kicsit sem az otthonira, mindegyik ehetetlen volt.
Vagy akármilyen hús volt akármiben, az mindig tabu volt, mert SOHA nem tudták normálisan elkészíteni.
A fasírtot ugyanúgy elégették minden egyes alkalommal és még lehetne sorolni.
De miért? Hogyan sikerül ezeket ennyire elrontani? Egyetemen menzán reggelire egyszer sonkás tojást adtak, de a tojás olyan vállalhatatlan és rossz volt, hogy azonnal landolt a kukába.
És nem is az az ok, hogy kevés a pénz, mert kevés pénzből is lehet(ne) normálisan főzni, vagy jó, elkészíteni valamit....
Mi ennek az oka?
Vagy csak én tapasztaltam ezt?
Én Pápán vagyok két helyütt menzás. Mert más helyen eszünk reggelit, vacsorát (kollégium) és ebédet.
A kollégiumi menza csodálatos. Egy kivétellel a konyhások végtelenül kedves, lelkiismeretes teremtések. Iszonyat jól főznek. Tartalmas, megfelelően fűszerezett.
Az ebéd... Az változó. Van, mikor még nekem is durva, pedig finoman szólva is jól tűröm a rossz kaját. Van, amikor nagyon-nagyon jó.
Iskola függő, én általánosban voltam menzás, 5.-ig és nálunk egész jó volt a kaja. Mondjuk voltak nálunk is érdekes dolgok, pl. volt, hogy hétfőn volt X leves, kedden Y leves és szerdán az volt a leves, hogy a hétfői meg a keddi maradékot összeöntötték...De az esetek nagy részében amúgy finomak voltak, főleg a fasirt meg az ilyen húsok, azokat nagyon jól elkészitették :D
De húgom is menzás volt pl. múlt évig, viszont mostmár nem az, pedig még csak 4.-es, mert pont náluk jött be ez a hülyeség, hogy nem használhatnak normális fűszereket meg ilyesmi és annyira ehetetlen és izetlen volt a kaja, hogy inkább lemondtuk neki a menzát..Szóval gondolom emiatt is nehéz ehető ételeket főzni, mert nem használhatnak kb fűszereket se.
Anno én is menzás voltam és a 10-es válaszolóval egyetemben, szintén meg voltam elégedve a menzás kaják nagy részével. Krumplifőzelék, milánói, spenót, lasagne, tojásleves... ezeket például kifejezetten szerettem.
De persze voltak sötét napok is, amikor frankfurti leves, meggyleves, vagy tökfőzelék került a tálcára...
23/F
Én és a testvérem anno hál'Istennek nem voltunk menzások, mert hazajárók voltunk, a nagyi ill. anyánk főztjét ettük.
Én hallomásból tudom, ill olvastam már szülőktől is panaszokat a neten, hogy manapság sok helyen rosszabb az ovikban és iskolákban a koszt, "hála" a reformétkeztetésnek. Magyarul: kevés só, cukor, ill. fűszerek. Ha amúgy sem egy Gundel minőségű az étel, és még a tetejébe íztelen is...De gondolom, azért nem mindenhol.
Ami külön posztot érdemelne, az a kórházi menü...Reggelire zsemle párizsival, falatka margarinnal, ebéd olyan-amilyen, ill. napokon át zöldségleves vagy a húshoz köretnek rizs, jó sok répával, vacsorára zsemle egy pohár kefírrel...Ahol betegek vannak, akiknek tápláló és változatos kaja kellene, hogy mielőbb felépüljenek. Jó, kivételek itt is vannak, de sajna ez az elterjedtebb.
Ja, mind a menzán, mind pedig a kórházakban a spóroláson a hangsúly. Állítólag a börtönben többre jön ki az élelmezésre fordított összeg, mint a fentebb felsorolt intézményekben.
Ezért adok hálát az égnek, hogy csak a gimnáziumi első évemben egy hónapig szorultam rá a menzára.
Sem a gyomrom, sem az ízlésvilágom nem bírta ezeket az agyonhabart kajákat, amik tocsognak az olajban.
Vegetáriánus vagyok és "vega kaja" néven mindig vagy kutyatápszagú krumplipürét vagy ehetetlen rizst kaptam valami rántott szarral (sajt, karfiol, cukkini).
Nem csoda, hogy hamar kikészült tőle az egyébként is savas gyomrom. Naponta hánytam.
Ami szintén pofátlanság, hogy még ki is írják az étlapra, hogy egy-egy adag kaja 3000 kalóriát tartalmaz!
Hát bocsánat, de én két nap alatt fogyasztok el ennyi kalóriát, nemhogy egy étkezéskor.
Pedig sokkal olcsóbban kijönnének, ha nem olajoznák, paníroznák, keményítenék agyon az ételeket.
És az a gusztustalan, hogy semmi másból nem állnak, csak szénhidrátból. Kegyetlenül magas az összes hozzávaló glikémiás indexe (csak azért vágom ilyen jól, mert a cukromra is fokozottan kell figyelnem).
Nem értem miért nehezebb beszerezni pár kiló friss, egészséges zöldséget, mint cukorsokkot okozó burgonyát, rizst.
Rájöttünk, hogy sokkal jobb előre lefőzni egy egész heti adagot különféle zöldségkrémlevesekből, habarás nélkül.
Sokkal olcsóbban kijövünk így, mintha befizetnénk a menzán szarra, aminek a háromnegyedét úgyis kihánynám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!