Tudtok olyan regényeget/novellákat vagy egyéb irodalmi műveket mondani, amik a tanár-diák kapcsolatról szólnak? (És itt nem arra az elcsépelt sztorikra gondolok, ahol a diák szórakozik a tanárral, a tanár meg karót ad.
hát én egy japán animét (vagy mangát) tudok ami kicsit túlzás, de hasonlót simán eltudnék képzelni...
Great Teacher Onizuka
De még ide vehetjük Kosztolányinak Az aranysárkány című remekművét is, ami végül is egy tanár és a 2 diákja kapcsolatáról szól (fel lehet fogni így is).
Babitsnak is van egy regénye, a Tímár Virgil fia, ami azt hiszem, tanár-diák kapcsolatról szól, de azt nem olvastam még.
Jah és még... Ottlik Géza: Iskola a határon.
Nekem ez a kedvenc könyvem, életem legjobb könyve, amit olvastam. Igaz, nem kifejezetten a tanár-diák kapcsolat jelenik meg benne, hanem a kisgyerekek problémái, akiket a szüleik beíratnak a kemény katonaiskolába (tehát verések, alázások és ezeknek a lelki oldaláról van benne szó, illetve, hogy hogyan maradjunk emberek, hogyan őrizzük meg az emberségünket egy kegyetlen közegben). Nagyon mély és megrendítő könyv az emberi, gyermeki kegyetlenségről - és a szeretetről, összetartásról, a lélek mélységeiről... Nagyon komoly és nehéz gondolatok vannak benne, és az a csodálatos benne, hogy ez az egész viszont abszolút könnyen olvashatóan, szinte naiv, pritív gyermeki nyelven van előadva.
Ha Ottlik külföldi lenne, ezért a könyvért Nobel-díjat kapott volna, úgyhogy mindenképpen ajánlom akkor is, ha nem igazán az a téma, amit te keresel (bár abszolút bentlakásos iskolai közegben játszódik, szóval ez az oldala is teljesen megvan, csak nem a tanár-diák kapcsolatokon van a hangsúly).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!