Valaki megmondaná hogy mi a faxt csinálnak a tanárok az iskolákban? Mert lassan oda süllyedünk hogy falrajzokkal fogunk kommunikálni. Ezeket pl hogy engedték ki az általános iskolákbòl?
http://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__bor-sor-rovidit..
http://www.gyakorikerdesek.hu/emberek__magany-egyedullet__62..
ez jó :DD én is gondolkodtam már ezen.. lehetetlen, hogy ezt iskolában is így csinálják..ha járnak iskolába még:D
talán csak direkt írnak így vagy nem tudom..
Sajnos ebben a liberális demokráciában a tanárok kezében nincsen semmi olyan eszköz, amivel rákényszeríthetnék a gyereket a tanulásra. A szülők meg nagy ívben belecsinálnak, hogy a gyerek tanul-e vagy sem.
Tessék, demokrácia van, lehet örülni neki. A gyereknek joga van tanulás helyett bármit csinálni, a tanárnak meg nincs joga a gyereket semmire sem kényszeríteni. A szülőnek meg joga van úgy elhanyagolni a gyereket, ahogy csak akarja.
Ez van.
Nem feltétlen a tanárt kell egyből okolni. Az, hogy bizonyos dolgokat ki mennyire képes elsajátítani, négy fő tényezőn múlik, ezek pedig:
1. A tanár. Tény, hogy a tanáron nagyon sok múlik, de közel sem minden. Az alsós tanítók között pedig elég kevés a tehetségtelen kókler, aki csak azért iratkozott be főiskolára, hogy legyen egy diplomája.
2. A tanuló. Nagyon sok múlik a tanuló egyéni képességein. Nem csak helyesírás tekintetében, hanem minden téren. Van, aki valósággal szívja magába a tananyagot, és roppant nagy érzéke van pl. a helyesíráshoz vagy a matekhoz, míg más érzék híján legfeljebb csak bemagolni tudja, hogy hol kell j-t, és hol ly-et írni.
3. A szülők. Döntő jelentőségű, hogy ők hogy állnak a dolgokhoz. Amikor az ötödikesekkel dolgozatot irattam (informatika), és aláhúztam a "meghalytó" szót az egyik gyerek dolgozatában, másnap a tisztelt édesapa tettlegességre készen rontott be (nem túlzok...) a tanáriba, hogy mégis milyen jogon mertem kijavítani egy helyesírási hibát? (Tegyük hozzá, még csak pontot sem vontam le, csak egyszerűen jeleztem, hogy azt nem úgy kéne írni.) Vagy egy másik szép eset, újgazdag apuka veréssel fenyegetett meg, amiért a lányára rá mertem szólni órán, hogy ne akkor vagdosson képeket valami tinimagazinból. A vicc, hogy ezek után az osztályfőnöktől és az igazgatóhelyettestől is megkaptam a fejmosást, hogy hogy képzeltem azt, hogy rászólók erre a kislányra.
Persze, régen sem tudta minden szülő rendesen lereagálni a problémákat, de olyan soha nem volt, hogy még a szülő tegyen rá egy lapáttal, és támogassa a gyereket a lezüllésben.
4. A körülmények.
Szintén meghatározó tényező. Régen is voltak "buta" emberek, nekem is volt olyan osztálytársam, aki szerint Franciaország fővárosa Anglia, és aki 8. év végére sem volt képes két szónál többet folyamatosan felolvasni. De aki ilyen volt, azt a többi tanuló mélységesen megvetette. Félreértés ne essék, az sem jó. Nem jó, ha mondjuk egy osztályismétlés után egész iskolás életére megbélyegzik az embert. De legalább volt valami visszatartó erő, és ha vért izzadt is, de megpróbált kihozni magából annyit, hogy ne az ő butaságán röhögjön az egész osztály.
Ma ilyen nincs. Sőt, sokaknál már az a ciki, ha valaki jól teljesít, és szerintem ez a legnagyobb probléma.
A tanár TANÍT és NEM TANUL a diákok HELYETT, nem az ö hibája, ha a gyerek nem akarja.
Aki nem AKAR tanulni, azt nem lehet rá kényszeríteni, a tanár max. megbuktathatja.
Viszont sok mindenkit (szülö és gyerek) nem érdekel, legfeljebb nem lesz meg a 8 általánosa sem.
"Ezeket pl hogy engedték ki az általános iskolákbòl?"
A harmadik osztállyal "végeztek", akkor lejárt az iskolakötelezettségük, betöltötték azt a kort, amitöl kezdve nem kell iskolába járniuk. A tanár nem kötheti be öket oda addig, amíg nem tanulják meg a helyesírást, márcsak azért sem, mert akkkor onnan mennének nyujgdíjba...
Nem a tanár hibája, hogy a gyerek nem tanul. Itt van a szomszédomban két kamasz, akik ahelyett, hogy a tankönyvet bújnák, azon kínlódnak, hogy hogyan húzzanak le cigarettával. Egész nap a facebookon lógnak, írja nekem a kis csaj ,hogy unatkozik, mit csináljon? Én mondjam meg?
Azt egyébként én sem értem, hogy hogyan sikerült befejezniük a 8 általánost ilyen helyesírással.
Állítom, hogy az oktatási rendszer csődje ez, nem kifejezetten a tanároké. Egy fentebbi válaszadó szerintem jól kifejtette már ezt, de annyit hozzá kell tennem, hogy jelenleg az oktatás uniformizálásra épül, és a legtöbb helyen meg sem próbálják felkelteni a tanulók érdeklődését. Nincs megértetve velük, hogy MIÉRT kell helyesen írni, nem elvárás a megértés, csak a monoton tudás. Mindez pedig a közösségi felületeken is kicsúcsosodik, úgymond "menő" ilyen hanyag írásmóddal közölni, érzékeltetni tudja a "szarok bele" hozzáállását.
Nem érti meg, hogy ezzel a saját alapvető megítélését rontja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!