Csinálhat ilyet egy tanár?
Valamelyik nap írtunk egy dogozatot amiben 12 pont volt a maximum és 8 pontom lett és 1-es lett. Íme a ponthatár:
12:5
11:4
10:3
9:2
8-0:1
és a 14 főből 9-nek lett 1-es
Ilyet most csinálhat?
Gimiben volt egy tanárunk, aki egyszer kitalálta és bejelentette, hogy a következő héten irat egy dogát a következők szerint;
Aki eléri az ötös szintet, megkapja az ötöst
Aki nem éri el az ötös szintet, egyest kap
Így kaptam egyedül én ötöst, a többiek egyest.
Kemény módszer, többiek utána nem voltak szerelmesek abba a tanárba, de úgy voltak vele, a tanár az, aki hozza a szabályokat és a döntésüket tiszteletben kell tartaniuk.
Szerintem viszont ez egyáltalán nem korrekt, főleg, hogy általános iskoláról van szó (nálunk középsuliban is minden tanár megadja 50% felett a kettest)...Attól még, hogy 12 pontot lehetett összesen elérni, még nem biztos, hogy könnyű dolgozat volt. Lehet, hogy mindegyik válasznál sokat kellett írni, és minden válasz csak egy pontot ért. Persze ezt nem tudhatom biztosan, de azért nem hinném, hogy le kellene szólni a kérdezőt anélkül, hogy tudnánk a részleteket.
Viszont pl az egyik válaszadó által írt példánál (30 pontból legalább 27 pont kell az 5-öshöz) teljesen korrektnek találom a pontozást. Nálunk ugyanezen esetben általában 28 pont kell az 5-öshöz, és szerintem ez így rendben is van, egyáltalán nem durva kritérium. (pont nemrég volt egy 40 pontos dogánál 36,5 pontom, 5öst kaptam, és nagyon-nagyon elkerekedett a szemem, hogy nahát, ilyen is van?)
Én magam sem találtam a pontozást rossznak(merthogy ötöst kaptam 28 ponttal), csak nagyon furcsa volt az, hogy 27 pont az ötös alsó ponthatára(pedig a 85% már 25,5 pontnál kezdődik), de volt, aki 8 pontra megkapta a kettest.
Szóval voltak ilyen anomáliák a pontozásnál, de mindenféle pontozási rendszer esetében igaz, hogy aki tanult, az jó jegyet kap.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!