Kezdőoldal » Emberek » Tanárok, iskolatársak » Meg tudná mondani egy régen...

Meg tudná mondani egy régen tanító tanár, hogy milyen különbséget lát a mostani és a 10,20 vagy 30 éve tanult diákok között?

Figyelt kérdés
Teljesítményben, magatartásban bármiben.
okt. 30. 14:50
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
5%
Biztosan
okt. 30. 15:31
 2/18 anonim ***** válasza:
100%
Erre én is kíváncsi vagyok. :)
okt. 30. 15:38
 3/18 A kérdező kommentje:
Jó lenne, csak ahhoz kellene egy régóta tanító tanár aki leírja :)
okt. 30. 15:43
 4/18 anonim ***** válasza:
59%
Tanárgyerekként is válaszolhatok?
okt. 30. 15:53
 5/18 A kérdező kommentje:
Persze, ha a szülödtől van az info.
okt. 30. 15:57
 6/18 anonim ***** válasza:
54%
Igeeen! Szerintem. :)
okt. 30. 15:57
 7/18 A kérdező kommentje:
Gondolom 30 éve még lehet nem is éltél :)
okt. 30. 15:58
 8/18 anonim ***** válasza:
54%
Tanár gyerekként biztos van némi információja igen.
okt. 30. 16:02
 9/18 anonim ***** válasza:
100%

#4 vagyok.

Nem-nem, még csak 24 vagyok, úgyhogy akkor valóban nem éltem még :)

Egyik szülőm, illetve unokatesóim anyukája is tanár, a következőket tőlük hallottam. Nem mindenkire lesz igaz, amit írni fogok, de sokakra, sajnos mégis:

-nagyon sok a problémás gyerek; közülük többen már eleve úgy kerülnek alsóba, hogy hivatalos papírjuk van arról, hogy a gyerek szerényebb képességekkel rendelkezik, így több időt kell adni neki a dolgozatra, könnyebb feladatokkal, és esetenként még a tanárnak is segíteni kell.

-nagyon sokat csökkent a gyerekek szellemi képessége az előző évtized gyerekeihez képest. Sokan nem értik a komplexebb, összetettebb mondatokat, hamar elterelődik a figyelmük, amit utána nehéz visszaterelni. Sokszor előjönnek olyan szavak, mint mondjuk a paplan, dunyha, ők pedig nem ismerik. Voltak még egyéb, hasonló szavak is, de ami nekünk alapabb szó, nekik sokszor ismeretlen.

-Nagyon sokan nem értik, mikor kell magázódni, hogyan is működik ez az egész, és ez még sokszor ötödikben is gondot okoz.

-sokkal jobban értékelik és igénylik az interaktív feladatokat, amik sok esetben okostáblán mennek. Kellenek nekik videók, hanganyagok.

-a káromkodás, szleng használata is tud gondokat okozni, mert nem érzékelik sokan, hogy ezeknek nem az iskolában van a helyük. Egyes annyira ahhoz vannak szokva, hogy ezek otthon kötőszavak, hogy nem is veszik észre, hogy ezeket nem lenne szabad ott használni.

-A tanárok felé nincs akkora tisztelet, mint az évekkel ezelőtt volt. Bár ez inkább felsőben mutatkozik meg. Sokan gond nélkül szólnak vissza a tanárnak, igencsak megkérdőjelezhető stílusban.

-Kezdünk a két véglet felé haladni, alig vannak köztes gyerekek: vagy nagyon butusak, vagy kiemelkedően ügyesek és/vagy okosak. És elég sokszor párhuzamot lehet vonni ilyen téren, azzal, hogy otthon mennyit foglalkoznak a gyerekekkel. Akikkel sokat (mesét olvasnak nekik, este beszélgetnek, együtt esznek, kirándulnak), lényegesen értelmesebbek, mint azok, akiknek annyiból állnak a mindennapok, hogy a kezébe adják a telefonját, vagy beültetik a tévé elé, "foglald el magad" címszavakkal.

-Nagyon sokan türelmetlenek, követelőzőek és nem tudnak mit kezdeni a helyzettel, amikor nem velük foglalkozik a tanár.

-Mindkét tanár-rokon osztályában sok a focista (bocsi, ezt sem tudom kihagyni), nekik, szinte kivétel nélkül, nemcsak, hogy a tanulás rovására megy az egész, de konkrétan azok körül forog az életük.

-Ami viszont vegyesen pozitív és negatív: pár éve indult az a tendencia, hogy suli után viszik a gyerekeket ezer felé. Egyrészről jó, mert sokat tapasztalnak, önállósodnak, de közben hamarabb is fáradnak a gyerekek.

-Több gyerek is hajlamos azt csinálni, hogy mikor valamit elrontanak, nem azt csinálják, mint kellene (hazavisznek 10 kiló felesleges könyvet, szülő meg rákérdez erre pl.), reflexből azt mondják, hogy a tanító néni mondta. Szülő meg a rokonokat vonná felelősségre, akik meg elmondják, hogy mi is történt.

-Tisztelet a kivételnek, de nagyon sok a neveletlen gyerek. Miattuk az órán akár 10 perc is elmehet, mert annyiszor kell fegyelmezni.

Most így hirtelen ennyi jutott eszembe, de lehet később még kiegészítem.

okt. 30. 16:21
 10/18 A kérdező kommentje:

Nagyon hasznos volt. Köszi.

Kíváncsi lennék egy matektanárra. Ugyanazt a dolgozatot 20 éve és most feladni. Mit mutatna vajon?

okt. 30. 16:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!