A diáknak miért kell magázni a tanárt ha a tanár meg tegezi?
A felsőoktatásban már nincs tegeződés.
A ha elé meg kell egy vessző. :)
Egy töritanár
Nekem volt olyan, mikor 22 évesen egy 20 éves tanárt kellett magáznom (hogy gyakorlaton volt-e nálunk vagy valami azt nem tudom).
Ez van mondva, ezt kell tenni. Ha mész egyetemre ott is lesz olyan tőled alig idősebb tanár akit magáznod kell, vagy lesz tőled idősebb tanár is aki kéri, hogy tegezd (ilyen 50es korosztályból is akár). Ha nem mész egyetemre, hanem munkába ott is lesz ilyesmi, hogy egyik főnököd így áll hozzá, másik úgy.
Alapvetően az illendőség, hogy idősebb embereket az utcán is magáznod kell, míg ők tegezhetnek. Nekem ez jobban tetszik, mint az, mikor mikor mind a két oldalról magázódás megy. Mikor azt mondja nekem egy tanár, hogy "ön szerint mit kellene csinálni??" vagy bármi egyéb. Nem szeretem, ha magáznak. Még ez a jobbik felállás. Tanárokat meg elég könnyű magázni. Csak a "te" helyett tanárnő/tanár úr a megszólítás, valamint illedelmesebb tegező forma is lehet, ha olyan a viszony.
Mert még mindig sokan hiszik azt, hogy a tisztelet a korral, ranggal automatikusan együtt jár. Nálam tuti nem.
A tekintélyt parancsoló személyektől sokan automatikusan tartanak. Doktor úr, tanár úr, ügyvéd úr.
Így szocializálodott a magyar ember sajnos.
Csendőr-pertu.
Középiskolában és ált iskolában még teljesen okés, alá fölé rendeltség van, de érettségi után, azaz a te helyzetedben ez bunkóság a tanáraid részéről, sajnálom, kellemetlen, de ki lehet azért bírni.
Nem őriztünk együtt disznót, az a normális, ha két felnőtt ember magázódik egymással, még ha műveletlenség vagy szellemi képességek hiányában ez problémát is okoz egyeseknél, és 2 mondat után jön az "inkább tegeződjünk, az könnyebb, hihi".
Tanítottam gimiben, mindig minden diákomat magáztam és ez láthatóan nagyon jó volt nekik.Kedveltek és soha nem volt komolyabb fegyelmi probléma.
F
A kérdés lényege (főleg 1. válaszoló és még néhányak kedvéért): Miért nem kölcsönös a viszony? Szerintem a kérdező elfogadná a tegezést is, magázást is, de mindkettőt csak kölcsönös alapon. Csak az egyenlőtlenség zavarja őt, teljesen jogosan.
Tehát még egyszer a kérdés lényege: MIÉRT NEM KÖLCSÖNÖS A TEGEZÉS-MAGÁZÁS A KÉRDEZŐ ÉS A TANÁRAI KÖZÖTT?
Amúgy teljesen jogos a kérdés, de azt gondolom, hogy erről nem minket, hanem a kérdező tanárait kell megkérdezni. Ők tudnak válaszolni, hogy miért alazzák meg a tanítványaikat ezzel az egyenlőtlenséggel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!