Miért van ekkora tanárhiány manapság?
Én most lettem 10.-es gimis, és az egyik barátnőm anyja tegnap mondta, hogy az alsó tagozatos osztályfőnökünket nemrég hívták vissza tanítani a suliba, mert egyszerűen nincsenek pedagógusok, de már a TV-ben is sokszor hallottuk, hogy beszéltek erről a dologról.
A gyerekek borzasztó viselkedése miatt nem mernek az emberek tanárnak menni, vagy szimplán a rengeteg dolgozatellenőrzés-javítás miatt?
A tanároknak soha semmi nem elég. Már 40 évvel ezelőtt is elégedetlenkedtek. Most már normálisan tanítani se akarnak sokan. Hallok jó pár negatív példát, hogy a drága pedagógusok mit csinálnak, meg sajnos néha én is látom a saját szememmel.
Nem kell őket sajnálni.
Mi az hogy nem vettem észre?
Tisztában vagyok vele, hogy "kevés" a fizetésük, (holott amúgy folyamatosan azért sztrájkolnak, hogy kapjanak fizetésemelést) meg rosszak a gyerekek, túl sok a munka, tanulás stb.
De akinek mindezekhez kellő idegrendszere van, azaz tudja normálisan fegyelmezni a gyerekeket, bírja az éjszakai fellétet, (egyszer a volt angol tanárom hajnalban írt be egy jegyet angolból) esetleg nem kell gyereket nevelnie, mert már mondjuk felnőtt, és saját keresete van, nincs annyira rengeteg kiadása, tehát megelégszik a fizetéssel.
Ehhez képest az én sulimban most ment 2 tanár nyugdíjba, az igazgatónő is lassan 60 éves lesz, a még aktívan dolgozó tanárok 80%-a 40 felett van.
Na, akkor miről beszélünk?
Nem a #4-es vagyok, de mi az, hogy miről beszélünk? Ugyanarról beszélünk. És megválaszoltad a saját kérdésed. Mi az amit még tudni szeretnél?
Egyébként nem a túlórákkal meg a kemény munkával van baj, hanem a hálátlansággal, rossz körülményekkel, és a rossz fizetéssel.
Én is sokat dolgozom, néha éjszaka és hajnalban is, de annyi a kétnapi keresetem mint egy pályakezdő tanár havija. Így nem annyira akadok ki rajta.
#7 Mert ezek mellé a körülmények az iskolákban olyanok, mint 30 éve.
Meg pont a lényeget hagytad ki, mintha direkt nem akarnád látni. Hogy pont az a baj, hogy a fiatalok nem válasszák ezt a szakmát. Mert abból a fizetésből sosem tudnak saját életet kezdeni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!