Kezdőoldal » Emberek » Tanárok, iskolatársak » Hogyan lehetne kirugatni egy...

Hogyan lehetne kirugatni egy tanárt?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Ez hülye kérdés, tudom, de megpróbálom elmagyarázni. Erdélyben vagyok 11. osztályos tanuló. Románt is tanulunk, viszont az osztály nagy része alig tud románul. Van egy tanárnőnk, akitől szó szerint félünk. Ő egy tiszta román nő, aki nem érti meg, hogy egy magyar diák nem tudhat anyanyelvi szinten románul. Egyetemi szinten adja le a leckét és lehetetlen megtanulni. Na de ez a legkisebb baj. Ordít, mintha kötelező lenne, de nagyon durván. Csapkod, szid, sérteget és már szinte oda jutottunk, hogy félve megyünk be az óráira. 11. osztályban 12.es anyagot veszünk és egy esszét, amit az érettségin 400 szóban kell leírni, ő kéri 800ban. Beszélni soha semmit sem beszélünk. Óra elejétől a végéig diktál. 5-6 oldalt írunk egy nap és azt mondja, hogy holnapra tanuljuk meg. Lehetetlen már bírni, szinte bele vagyunk bolondulva. Dobálja az egyeseket és azzal fenyegetőzik, hogy semmi esélyünk arra, hogy ne bukjunk meg. Engem lehülyézett és így tovább. Ha nem is kirugatni, de mit tudnánk tenni, hogy valami legyen?

Köszönöm a válaszokat!

2023. máj. 2. 23:45
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%

#8 A Kérdező írta, hogy Romániában él, ott nem úgy osztályoznak, mint Magyarországon. Nálunk ugye 1-5-ig vannak a jegyek, ott 1-10-ig, és ha jól tudom 5 alatt megbuksz.

Azért azt remélem te se gondolod komolyan, hogy napi 5-6 oldalt nyaljon be a gyerek. Más órára is kell tanulnia (ahogy azt te is írtad) és az a tanulási idő amivel felhúzta az átlagát 4-esre, más órákra való készülésből ment el.

Kérdező, az igazgatónak tudsz szólni. A hangfelvételeket ne mutasd meg, azért fel is jelenthet (ebből nálunk volt balhé, az osztályfőnökünk is folyton ordibál velünk, egy csaj egyszer felvette, a tanár majdnem rendőrségre ment, a csajt meg kirúgták). Ennél többet nem nagyon tehetsz, nyeld a békát :(

2023. máj. 3. 21:10
 12/17 anonim ***** válasza:

Lehet, hogy a tanár csak színészkedett, blöffölt, amikor eljátszotta a hattyú halálát, hogy megy a rendőrségre, az igazgató meg kihasználta, hogy az ordítozást felevő diáklány nem fordult ügyvédhez. A hangfelvétel kérdése ennél bonyolultabb, legalábbis a konkrét részletek függvényében. A rejtett hangfelvétel szerintem nem egyértelműen bűncselekmény, ez úgytudom inkább állandó jogi viták tárgya, és sokat számítanak a részletek.

Ha bűncselekményt követ el a tanár a diákokkal szemben (és a rendszeres megaláztatás is lehetnek akár ilyen, kérdés milyen sértegetéseket használ), akkor nem nagyon van más életszerűen lehetősége egy diáknak azt bizonyítani, mint hogy felvegye, ehhez meg értelem- és életszerűen nyilván nem kérhet engedélyt. Itt szemben áll a tanár személyiségi joga azzal, hogy az igazságszolgáltatásnak mégiscsak az igazság valamiféle tisztázása a feladata. Én úgy tudom, a dolog inkább bírói mérlegelés tárgya.

Meg ha a diákok konkrétan nem értik a tanár nyelvezetét, akkor igazából ettől függetlenül sincs nagyon más lehetőségük megtanlni a tárgyat, minthogy felvegyék a tanár beszédét, márcsak tanulási célból is.

Szerintem egy ügyvédi konzultációt, tanácsadást megér a dolog, mit lehet kihozni az ügyből. Legfeljebb nem lesz semmi, de magánügyvéd esetében a dolog úgyis mindig a diákok kezében van, akarnak e lépni vagy sem.

2023. máj. 3. 22:03
 13/17 anonim ***** válasza:
100%

Ehhez hasonlóra gondoltam:

[link]

,,A felhasználás ára

Mivel a rejtett kamerás felvétel felhasználása – az elmondottak alapján – személyiségi jogokat is sérthet, a felhasználás visszatámadásra is lehetőséget adhat. Ugyanis ne felejtsük el, hogy ezzel adatvédelmi szabályokat szeghetünk meg, illetve személyiségi jogokat sérthetünk, ami miatt bírságot, illetve sérelemdíjat kell fizetni bizonyos esetekben.

Az, hogy a sérelemdíjat, vagy bármilyen követelést megítélik-e a másik félnek, az eset körülményeitől függ. Ha az egyetlen célunk a bizonyítás volt a felvétellel, és nem visszaélés más jogaival, vagy nem hamis bizonyítékot gyártottunk, illetve nem ferdítettük el a tényeket, akkor kevés esélye lesz a reklamálónak a személyiségi jogai érvényesítésére.

Megtörtént eset, hogy valaki fényképeket készített arról, hogy a szomszédja szabálysértő módon hulladékot éget. A képek alapján eljárást is indított, és meg is büntették a szomszédot. A szabálytalankodó szomszéd persze visszaperelte a fotózó szomszédot, hogy megsértette a személyiségi jogait, és az adatvédelmi rendelkezéseket is. A Kúria viszont úgy döntött, hogy nem sérültek sem személyiségi-, sem adatvédelmi jogok. Ezt azzal magyarázta, hogy a hatósági eljárásokban az igazság érvényesülésének biztosítása közérdek, és a bizonyítás ezt a célt szolgálja. Mivel ez a cél jogilag megalapozott, és csak ebből a célból lett felhasználva a felvétel, ezért nem sérülhettek személyiségi, illetve adatvédelmi jogok.''

Ez persze a magyaroszági honlap, de súlyos és rendszeres bűncselekményt valószínűleg nem kötelesek tétlenül hagyni a diákok, pláne bántalmazást nem, illetve az érdemi oktatómunka negligálását sem. Szakembert kellene megkérdezni, mit lehet kihozni a konrét helyzetből.

2023. máj. 3. 22:20
 14/17 anonim ***** válasza:

Szülök írják le ezt panaszba, vagy ti, írjátok le igazgatónak, kérjétek egyelőre azt,hogy váltsák le a tanárt, lehet, hogy finomabb; hogyha nem egyből a kirúgást hozzátok szóba. Szerintem eléggé nyomós érvek vannak.

Plusz, Mo-n van úgy tudom ,valami ilyen "szabály"; nemtom pontosan, vmi ilyesmi, hogy ha az osztály 75% százaléka, vagy több gyerek bukik, akkor a tanár a hibás, a tanár volt a buta. Nemtom, minek nevezzem ezt, de van egy ilyen tézis; és akkor egész osztályt elvileg nem lehet megbuktatni.

2023. máj. 3. 22:25
 15/17 anonim ***** válasza:

*Szülők

Másik nemtom mennyire telik magántanárra, lehet, hogy osztályszinten fizessetek egy másik tanárnak aki szakkört tart nektek belőle; de mondjuk ez nem_feltétlenül szükséges.

2023. máj. 3. 22:27
 16/17 anonim ***** válasza:
*úgy akartam írni, hogy "osztályszinten ''''béreljetek ki'''' egy tanárt", csak az nem tudom, mennyire hangzott volna jól, tehát pl ilyen magántarnárt románból , ilyesmire gondoltam. hátha jó.
2023. máj. 3. 22:28
 17/17 anonim ***** válasza:
100%

11

Köszönöm a korrekciót. Valóbban ezt nem vettem figyelembe és elég gyanakvó vagyok már a hasonló hősies kérdéseknél. Volt már nem egy ilyen kamu kérdés hős diákokkal akik egyedül ők mertek felszólalni az elnyomás ellen.

2023. máj. 4. 06:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!