Miért kaptam ezért osztályfőnöki intőt?
Azt a házifeladatot kaptuk etikán a tanártól, aki osztályfőnök is, hogy írjunk hétvégén 50 jó dolgot a cigánysággal kapcsolatban, és én megszólaltam, hogy rosszat esetleg nem lehetne?
És ezért kaptam egy osztályfőnöki intőt, pedig az ofő sem cigany.
8-as vagyok, kezdjem?! :D
1. Lakókörnyezetük eléggé feltűnő ahhoz, hogy a közelükbe se menjünk... (gyk: putri)
Te jössz, 10-es...
3. Ránézésre meg lehet őket ismerni, így elkerülheted őket, illetve felkészülhetsz a harcra.
10#
Magyar népmesei folklóranyag, illetve magukkal a régi mesemndói közösségekkel kapcsolatos néprajzi anyag megőrzése (ld. Nagy Olga gyűjtései az erdélyi cigányság körében a 70-es években - máshol ez már kutathatatlan volt)
Régi magyar prasztság egyes kisipari termékekkel való ellátása még a körüljáró kézművesek korában
Mai nyelvészek számára jól kutatható nyelvi anyagok megteremtése, főleg a nyelvjáráskutatások terén
A többi nemzetiségünkhöz képest szétszórtabb eloszlásukkal a nemzetiségpolitikának a különlegesebb, posztmodernebb, kevésbé területhezkötött formáit inspirálták
A balkáni Sprachbund (nyelvközösség) - bolgár, szerb, görög, egyes erdélyi magyar nyelvjárások - kutatásában fontos összekötő szerepet töltöttek be (kötőmód nagyobbs szerepe, főnévi igenév hiánya)
valamelyest (mégha kis részben is) de hozzájárultak az európai identitás megteremtéséhez sajátos szerepük, helyzetük révén
Édes Erdélyben a magyar kisebbséget legalábbis a nyelvi szférában többnyire erősítették
Konkrétabb, tettleges támgatás terén Erdélyben: ld, Puczi Béla életútja
Trianonban ,,nem árulták el a magyarságot'', persze ez fellengzős megfogalmazás, inkább konrétabban: bizonyos összekötő, sorksközösség-formáló szerepet töltöttek be az utódállamok között, mégha ezt az egyes utódállamok külpolitikái képtelen is volt kihasználni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!