Normális ez a tanár?
Ma a matektanár kicsengetés után még tartotta az órát és nem engedett ki minket.
Az egész szünetünket elvette majd mikor becsöngettek a következő órára bejött a következő órát tartó tanár (nyelvtantanár) és türelmesen várt kb 2 percig még a matek tanár magyarázott. Aztán finoman próbálta vele éreztetni h ez már az ő órája és ki kéne menni. Erre a (matek)tanár kiakadt és azt mondta h addig tartja az órát ameddig akarja. Erre a (magyar) tanárnak is elfogyott a türelme és azt mondta neki h menjen ki most mert ez már nyelvtanóra. Aztán utánna a (matek) tanár kiment. De akkor már egy olyan 10 perc elment a nyelvtanórából.
Normális ez a matektanár?
Egyeltalán van ehez joga?
A matek-fizika tanárok többsége debil. Nekem is velük van a legtöbb összetűzésem közvetlen kollégaként, osztályfőnökként is és igazgató helyettesként is. A legtöbb panasz rájuk van a szülőktől, a diákoktól is.
Legtöbb olyan mint az informatikusok, furák egy külön világban a számok birodalmában élnek. Nem igazán vesznke tudomást a környezetükről...
"A matek tanár a nyelvtanatanárral veszekedett mert be akart menni megtartani a saját óráját ezen van itt a hangsúly"
Végigolvastam. A gyárban is szokott lenni összetűzés a vezetőségnél. Teljesen normális, hogy az egyik téged X dologra akar, a másik téged Y-re. És mivel nem tudsz sajnos osztódni, ezért le kell boxolniuk egymás közt.
"#2: Tehát azért, mert vannak balfék főnökök - egyébként pont azért vannak, mert mindenki eltűri őket -, az megfelelő indok arra, hogy más is nyugodtan legyen az, és ezt midnenki tűrje szó nélkül?"
Ilyen a nagybetűs élet, ezt muszáj eltűrni. Mindig is voltak és lesznek is amíg világ a világ. Az iskola pedig felkészít rá gyerekkorban, hogy ez ne legyen meglepi.
Amúgy nem normális dolog.
Normális körülmények között a konfliktusokat nem az osztály előtt kell lerendezni. Persze, van, amikor ez nem megoldható - ha mondjuk erre az egyik fél nem hajlandó -, de ez esetben talán célszerűbb valamelyik vezetőt hívni, aki majd rendbe rakja a renitens tanerőt.
A csengővel kapcsolatban pedig az az irányelv, hogy amennyire csak lehet, ahhoz kell igazítani a tanórát. Nem kötelező, jogilag az is megtehető, hogy ne tartson 45 percig (ez esetben viszont a fennmaradó időben a felügyeletet biztosítani kell, vagy legalábbis nagyon ajánlott, ugyanis ha ilyenkor történik valami, az még jogilag a tanórának minősül, és a tanár felelős érte), illetve az is megtehető, hogy tovább tartsa azt. De csak abban az esetben, ha ez indokolt, és nem okoz irreális hátrányt a diákoknak. Tehát mondjuk ha tanár lennék, nem tarthatnék rendszeresen 20 perces órákat, hiszen azzal a tanulásra, gyakorlásra kijelölt idő több, mint a felét elvenném a tanulóktól. És ugyanígy nem tehetem meg, hogy direkt elveszem a szüneteiket. Mert az órák közti pihenéshez, és a különböző szükségleteik rendezéséhez nekik is joguk van. Ha úgy adódik, persze 1-2 percet rá lehet húzni, vagy ahogy már írtam, 1-2 perccel hamarabb is be lehet fejezni, vagy közös megegyezéssel pl. egy duplaórát lehet egyben is megtartani, de olyat nem lehet, hogy valaki indokolatlanul elvegye a szünetet. Főleg, hogy gátolja a másik tanár munkavégzését, illetve a másik tanórán kevesebb idő marad a tananyag elsajátítására, illetve gyakorlására.
A tanároknak egyébként is 45 perces órákra kell készülniük. Sokan ezért is javasolják úgynevezett óravázlat készítését, bár ez a legtöbb iskolában nem kötelező. De akár így, akár úgy, 45 percre kell tervezni. 100%-ig persze nem lehet pontosan belőni, hogy mi meddig fog tartani, de törekedni kell rá. Ha valakinek ez rendszeresen, és nagy mértékben nem sikerül, az azt jelenti, hogy az a tanár nem képes megtervezni az óráját rendesen.
Szívesen!
Tanárképzőt végeztem, és pár évet tanítottam is, szóval egy kis rálátásom azért van a dolgokra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!