Mennyire problémás, ha egy középiskolai tanárnak orrpiercingje van?
És mégis hol lenne ez a házirendben?
A diákok ruházatát taglalja általában. Azt is jogtalanul.
Jogtalan...muhaha.
Beiratkozáskor a kiskorú diák szülője/törvényes képviselője ÖNKÉNT ALÁÍRJA, hogy a házirendet elfogadja és magára/kiskorú gyermekére nézve kötelezőnek tartja.
Ez egy önkéntesen aláírt teljesen jogszerű polgári szerződés, ugyanúgy, mintha egy cég előírná, hogy elfogadod ezt vagy azt a dresszkódot. Nagyon ugrálsz, akkor rászállunk a gyerekre és úgyis lehet találni valamit, hogy eltanácsoljuk.
Nem érdemes ezzel szórakozni, legfeljebb a gyerek majd telerakja piercinggel magát az egyetemen vagy a érettségi után, ha ez élete nagy problémája.
Lehet, hogy egy állami iskolában, ahol körzeti beiskolázási kötelezettség van, lehet jogászkodni ezzel, de ott általában amúgy is beleszarnak a dresszkódba, egy ilyen iskolában általában a kollegák örülnek, ha a diákok bennt maradnak iskolaköteles korig nagyobb probléma nélkül, ha az átlagmeg jobb 2-esnél, már örömünnep megy.
Pedagógusként eddig csak olyan iskolákban dolgoztam, hogy nem volt körzeti beiskolázási kötelezettség, volt valamiféle dresszkód a házirendben és nem is volt ezzel nagyobb probléma (max 1-2 intő, de általában egy osztályfőnöki vagy igazgatói beszélgetés meg szokta oldani a dolgot.)
Arra írtam, hogy jogtalan, hogy törvényileg szabályozva van, hogy mibe szólhatbsk bele az iskolák. Márpedig a tanulót megkülönböztetni, hátrányban részesíteni bármilyen megjelenés alapján törvénytelen. Hiába írnak bele mindem fszságot a házirendbe, attól meg nem lesz jogerős, mivel nem írhatsz bele helyi szabályozó eszközbe olyat, ami felsőbb szintű törvénnyel ellent mond.
Azt is beleírhatom a házirendbe, hogy ha káromkodik a gyerek, felpofozom. Alá is írhatod, de ha ezzel feljelentesz, én fogok szívni.
Az meg, hogy az iskolák intőt adnak megjelenésért, nonszensz :D
Rosszabb lesz attól a gyerek? Tiszteletlenebb, esetleg kevésbé tudja a pitagorasz tételt?
Szánalmas egy rendszer. Mondom ezt úgy, hogy tanár vagyok én is, piercinggel, tetoválással.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!