Miért hiszik azt a tanáraim, hogy direkt butábbnak tettem magam, csak mert nem sűrűn jelentkezek, ha tudom a választ?
Nagyjából csak akkor jelentkezek, ha senki más nem tudja a választ és már kínos, vagy ha úgy van feltéve a kérdés, hogy aki tudja, az ötöst kap. Ennél csak akkor vagyok aktívabb, ha jó benyomást kell kelteni, mert mondjuk év eleje van, és új tanárt kaptunk.
Szimplán annyi az oka az "inaktivitásomnak", hogy nem tesz különösebben boldoggá, hogy valaki megdicsérjen, azzal meg tisztában vagyok, hogy mást meg szomorúvá tesz, ha csak ötvenszer mondhatja el a jó választ. Szóval nem látom értelmét, hogy elvegyem a lehetőséget. Magamban tudom, hogy tudom a választ, amikor el is hangzik mástól, akkor magamban örülök, hogy amúgy tudtam volna, de ennyi.
Viszont több tanárom is folyamatosan szóvá teszi a gimiben, hogy amúgy nem vagyok olyan buta, mint amilyennek próbalom tettetni magam. Csak nem értem miért hiszik azt, hogy butának tettetem magam, amikor amúgy sporton kívül nagyjából mindenféle versenyre elmegyek, amiről amúgy kb mindenki tud, mert az ilyeneket minden reggel bemondják a sulirádióba, ha bárki is részt vesz bármin, főleg, ha van eredménye, én meg azért többször értem el eredményt, mint ahányszor nem. Szóval nem tudom, hogy ezzel ki előtt akarnék hülyének tűnni...
Nézd: a helyzet az, hogy kétféleképpen állhatsz hozzá az élethez:
- azt nézed, hogy mi az a minimum, amit ha teljesítesz, még éppen nem rúgnak ki onnan, ahol éppen vagy. Jelenleg te ezt csinálod a tanórákon, attól függetlenül, hogy máshol hogyan szerepelsz. Ilyen mentalitással gyárban, szalag mellett fogsz dolgozni, korbácsos felügyelővel a hátad mögött.
- a másik lehetőség, hogy AKTÍVAN keresel magadnak érvényesülési lehetőségeket. Például jelentkezel órán. Nem csak akkor, amikor már szinte kötelező. Ilyen mentalitással meg fogod találni az érvényesülés útját.
TE döntöd el, hogy melyiket választod - DE ha már egyszer elterjed rólad egy vélemény (például az, hogy lusta vagy és butának tetteted magad), azon nehéz változtatni.
A te életed, és te alakítod.
De a szabályokat nem tudod úgy megváltoztatni, hogy neked kedvezzenek.
Vagy alkalmazkodsz, vagy alul maradsz.
A minimum tanulmányi szempontból, hogy ne rugjanak ki a suliból az az, hogy ne bukjak meg.
Egyébként a versenyrészvétel is a sulihoz tartozik úgymond, nem valami külső dolog. Részvétel esetén úgy vagyok feltüntetve, hogy xy diák a z gimnázium tanulója
Rendben van, de ennek ellenére a tanárok a passzivitásodat úgy értelmezik, hogy lusta vagy.
Ez nem jó nekik sem, és neked sem.
Még egyszer: NEM fogod megváltoztatni a szabályokat.
Bármennyit magyarázhatsz, de ettől a megítélésed nem fog megváltozni.
És nekik van igazuk.
Na látod: ERRE mondják, hogy butának tetteted magad.
Most már én is ezt mondom.
Ugyanilyen voltam. Azzal sose "gyanúsítottak", hogy butának tettetem magam, de az osztályfőnököm soha nem értette, hogy miért nem jelentkezem, ha tudom a választ. Én meg azt nem értettem, hogy miért kéne.
Voltak tanáraim, akik nem foglalkoztak ezzel, vagy akár ők maguk is hasonló jelleműek voltak, így megértettek.
Érteni én is értem, nem az a baj.
De így a tehetségednek csak pici töredékét fogod hasznosítani.
Ha pedig bekerülsz egy komolyabb helyre (iskolába, munkahelyre, stb) - ott lehet, hogy nehéz helyzetbe kerülsz.
Szerinted ez így rendben van, vagy esetleg többre vágynál?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!