A kéttannyelvű iskolák diákjai érettebbek a korukhoz képest?
Jártam az egyikben és nem olyanok voltak a gyerekek, mint egy átlag gimiben. Mindenki felnőttesen viselkedett, visszahúzódó, csendes volt, mindenki volt pár emberrel, akivel beszélgetett, velük is fenőttes stílusban vagy komolyabb témákról, osztályközösséget nem igazán láttam sehol sem, tehát mindenki a saját kis csapatában elvolt és elég felnőttes stílusban, távolságtartóan kezelte azokat, akik másik csapthoz tartoztak, az osztály pedig nem fogott így sohasem össze, tehát egy osztály csak úgy nézett ki, hogy pár különálló klikk összeült egy teremben.
Emellett a gyerekek sokat olvastak, sokat tanultak, sokat foglalkoztak az iskolai programokkal, sok szakkörre jártak, sokat foglalkoztak az iskolai műsorral, hasonlókkal és egyiküknél sem volt lázadás, hogy kihívóan öltözne, részegen járna be, bagózna az udvaron, zöldre festett hajjal járna, stb.
Én nem kamaszokat láttam bennük, hanem mini felnőtteket.
Ez minden kéttannyelvben így van?
Kéttanos osztályba jártam, és nem igazán tapasztaltam a kifejtésben leírtakat.
Páran csendesebbek, visszahúzódóbbak voltunk, sokat tanultunk és olvastunk, szakkörökre jártunk, de ez nagyon max. 2-3 diákot jelentett. A többiek inkább olyankor tanultak, amikor már szorult a hurok, ha egyáltalán tanultak, profin puskáztak, házit óra előtt firkantották le, de azt is csak akkor, ha jegyet ért, vagy a tanár körbement, hogy megnézze kész van-e. Az osztály nagyja minden hétvége estét bulikban töltött, 1-2 alkalommal másnaposan esett be.
Nem volt rossz osztály, bár nem volt túl erős az osztályközösség, elég gyerekesek is voltunk (igen, én is ugyanúgy röhögtem a hüly3ségeken) még 19 évesen is, felelősségérzet is inkább csak párunkban volt meg.
Kirívóbb öltözködés, smink is előfordult, de már inkább az alsóbb évfolyamokban, ott magatartási gondok is sűrűn voltak. Nálunk is akadt, de általában kimerült pár visszaszólogatásban.
Más osztályok dinamikájára nemigen volt rálátásom, de az tény, hogy a többiek szívesen díszítették a termüket a magukról készített selfie-kkel, életképekkel. Volt egy-két barátom osztályon kívül is, de ők inkább negatívabb dolgokról meséltek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!