Mit szól egy tanár ahhoz, ha csak egy diákot kell tanítania egyik osztályban? (Mert a többiek előrehozott érettségit tettek.)
Idén elvileg az osztályból rajtam kívül mindenki, aki eddig nem tett, előrehozott érettségit tesz angolból, szóval jövőre csak én maradnék. Ezért elgondolkoztam, hogy lehet, hogy nekem is kéne, hogy ne kelljen egy embert tanítani, főleg, hogy tanárhiány van, nem akarok problémát okozni. Az írásbelivel nem hiszem, hogy gondban lennék, de a szóbelire nagyon nem érzem kész magam, múltkor szituációkat gyakoroltunk és teljesen leblokkoltam tőle, pedig a szókincsemmel nincs baj. (Minden, főleg idegen nyelvi felelésnél ez van, főleg hogy sokszor a szituációhoz tudni kell folyékonyan idegen nyelven stresszhelyzetben hazudni.) Ezzel egyébként járok pszichológushoz, és segít, de úgy érzem, hogy ehhez nekem több idő kellene. Ráadásul idén lesz három vizsga év végén és infóból tervezek érettségizni.
De úgy érzem, hogy ezzel problémát okoznék.
Szerintetek túlgondolom?
Nem fog tanítani egyedül.
Olyan osztályba mész, ahol mások is olyanok, mint te.
Csak át fognak rakni másik csoportba. Ugyanannyit tesz az is, mintha előrehozottat tennél, a tanárt igénylő órák számák szemszögéből.
Amúgy meg nem biztos, hogy mindenkinek sikerülni fog az az előrehozott.
"Amúgy meg nem biztos, hogy mindenkinek sikerülni fog az az előrehozott."
Elég kicsi esélyt látok rá, hogy ne sikerülne valakinek, elég jól megy mindenkinek.
Az iskolát kell megkérdezni, hogyan szervezik újra a csoportokat.
Elméletileg lehet olyan fakt, ahova ténylegesen csak egy diák jár be, a tanárnak ebbe nincs beleszólása, ha csak egy diáknak akkor is megtartja az órát, neki csak kényelmesebb lenne így.
Az iskola az, amelyik nem szeretne fenntartani egy tanári pozíciót egyetlen fő tanuló miatt, hanem megpróbál a csoportbeosztásokon optimalizálni.
"a mostani illetve a tavalyi végzősöknél se voltak sokkal többen és akkor se lettek összevonva senkivel"
Négy fős csoportom már volt, egy fős nem, annyira azért nincs sok tanár, hogy ilyet megengedhessen magának egy iskola...
Mindenesetre nem a te dolgod megoldani. Ha csak te leszel a csoportban, annál jobb: olyan, mintha ingyen magántanárhoz járhatnál. Örülj neki, használd ki, eszedbe se jusson előrehozottat tenni és lemondani egy ilyen lehetőségről!
"Mit szól egy tanár ahhoz, ha csak egy diákot kell tanítania egyik osztályban?"
Örül neki! Eleve nem kell huszonvalahány dolgozatot javítania minden alkalommal, csak egyet, nem kell huszonvalahány gyereket fegyelmeznie, csak egyet, nem kell olyan sok gyerek haladási igényére, hangulatára, stb. tekintettel lennie, csak egyre kell figyelnie minden szempontból, ami nagyon is pihentető ahhoz képest, ami más (főleg problémásabb) csoportokban van.
"nem akarok problémát okozni... úgy érzem, hogy ezzel problémát okoznék.
Szerintetek túlgondolom?"
Igen, túlgondolod. A tanárnak semmiféle problémát nem okoz egy egyfős csoport. (Az iskolának már inkább, mert tényleg tanárhiány van, de ha akkora gond, akkor majd máshogy szervezik a dolgokat.) A tanár meg te lesztek a nyertesei a helyzetnek, ha tényleg így lesz, hogy egyedül leszel a csoportban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!