Ez miért lehet? L
Középiskolában egy tanár (aki amúgy nem tanít már) mostanában ha találkozunk hellóval köszön. Eddig nem köszönt sosem tegezve. (Amúgy ez az utolsó évem)
(És nem, nem fontos annyira, de érdekel.)
A hello egy "univerzális" köszönés. Nincs ebben semmi.
Egyébként is el kellene hagyni már ezt a magázódós bohóckodást.
Szerintem nem kell elhagyni a magázódós "bohóckodást", ezzel sokkal sokrétűbbé válik a nyelv. Különböző helyzetekben különböző köszöntés az illendő. A haveromnak egyértelműen nem úgy fogok köszönni, mint a főnökömnek, vagy a tanáromnak.
Ugyanakkor, a tiszteletnek oda-vissza meg kell lennie. Ha a boltban "Helló'-val köszönnek, akkor azt viszonzom. Ha a főnököm, tanárom, vagy egy ismeretlen Hellóval köszön, akkor én sem fogok magázódni. Ez ilyen egyszerű.
Köszönj neki Te is úgy, ahogy ő köszön és meg van oldva. Szerintem nem kell elhagyni a magázódós "bohóckodást", ezzel sokkal sokrétűbbé válik a nyelv. Különböző helyzetekben különböző köszöntés az illendő. A haveromnak egyértelműen nem úgy fogok köszönni, mint a főnökömnek, vagy a tanáromnak.
Ugyanakkor, a tiszteletnek oda-vissza meg kell lennie. Ha a boltban "Helló'-val köszönnek, akkor azt viszonzom. Ha a főnököm, tanárom, vagy egy ismeretlen Hellóval köszön, akkor én sem fogok magázódni. Ez ilyen egyszerű.
Köszönj neki Te is úgy, ahogy ő köszön és meg van oldva.
És hogy miért lehet? Lehet hogy ő is bohóckodásnak tartja a tisztelet kifejezésének ezen formáját. Vagy egyszerűen csak úgy érzi, hogy már "összeértetek" és mivel már úgysem tanít, így egy kicsivel lazábbra veheti a kapcsolatot veled.
Nem írtad hány éves a tanár.
Nálunk gimiben voltak fiatalabb tanárok, akik épphogy kikerültek az egyetemről. 18 évesen elég kellemetlen volt "jónapot"-ot köszönni ilyen kis korkülönbséggel, és fordítva is.
Valamint, voltak idősebb jó arc tanáraink, akik lazábbak voltak és simán letegezték a diákokat, nem zavart senkit.
Utolsó évben pedig volt, aki megengedte, hogy mi is tegezzük.
Szerintem ebbe nem kell túl sok mindent belelátni, főleg, ha téged nem is tanít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!