Milyen nyelvet tanultál az iskolában?
Német, öt év alatt három tanárom volt, sajnos csak az első tudott tanítani. Utáltam.
Aztán angol, kifogtunk négy évre egy olyan tanárt, akit oroszból képeztek át angoltanárrá, nem is beszélt angolul, mindig csak a munkafüzetben dolgoztunk. Így nem tanultam meg se németül, se angolul, és később külön nyelviskolával jutottam el egy alapfokú nyelvizsgáig. Aztán kiköltöztem Bristolba, fősuli után, mert nyilván nem kaptam meg a diplomát, és két év kint lét után mentem el megszerezni a középfokút. Azt a szintet, amit már érettségire is teljesíteni kellett volna ha jó tanárt kapunk. (Nem kettes, ötös)
Amúgy volt spanyol is középiskolában, évekig bántam, hogy nem arra jelentkeztem, a spanyolosoknak jó tanár jutott.
Általánosban angolt, gimiben és főiskolán angol-németet. Bár most újra német nyelvtanfolyamra járok mert nyelvvizsgát szeretnék. Annyi hasznát vettem, hogy én nem a nulláról kezdtem mint a többiek.
N
A spanyolt nálunk pár ember vette komolyan. Úgy nézett ki, hogy egy gyerek volt aki előtte külföldön élt, egy, akit érdekelt a spanyol és külföldre ment egy kis időre, egy, aki szorgalmas volt, érdekelte, a többiek meg nem leszarták, hanem úgy tettek mintha lehetetlen lenne a nyelvet megtanulni, egy mondatot is alig bírtak összerakni az érettségire, amit nem tudtak mondani spanyolul azt mondták magyarul, a tanárnőt se igazan tisztelték.
A 3 gyerek írta a leckéjüket, mert mondták a többiek, hogy lehetetlen megírni, de lebuktak, amikor az egyikük, aki külföldön élt, olyan igeidőt használt, amit nem tanultak még.
A végén az, aki hosszabb ideig élt külföldön leérettségizett emelten spanyolból és spanyol nyelvészetet meg irodalmat ment tanulni, a másik, aki kint élt egy ideig, emelten érettségizett és kiköltözött spanyolba, neki amúgy azután, hogy járt kint spanyolban nagyon sokat fejlődött a spanyolja, úgy hangsúlyozott, ahogy a spanyolok, olyan szavakat, kifejezéseket használt, amiket odakint használnak, ment oktvre is és elég szép eredményt ért el.
Aki meg szorgalmas volt, de nem ment külföldre, de mindig ötöse volt spanyolból, ő nem érettségizett le spanyolon, talán a nyelvvizsga se jött neki össze.
Ebből is látszik, hogy Magyarországon a nyelvoktatás gyakran egy vicc, ha nem mész külföldre vagy nem mész magántanárhoz, akkor nem is tanulod meg a nyelvet, max úgy, ahogy sosem használják.
Csomó olyan kifejezést meg szót tanítanak, amire néznek külföldön, hogy ez mi a fac, a nyelvvizsga felépítése, hpgy tudj 5-10 percig folyékonyan beszélni meg nevetséges abból a szempontból, hogy nincs az élethelyzet, hogy te 5-10 percig végig beszélj, kb 2 mondat utan már elunnak téged a csevegőpartnereid, ide haza is, ha beszélgetsz valakivel, majd leint, hogy elmondaná a véleményét és tíz percig be nem áll a szája, lehet, hogy legközelebb már kerülnéd őt messziről.
Voltam kéttannyelvű iskolának egy eseményén is, olyan durva akcentussal beszélnek a diákok, hogy elképedek és a betűket is rosszul ejtették, volt, aki egy mondatot alig bírt kinyögnivagy nyelvtanilag hibásan beszélt.
Általánosban németet tanultam, gimiben folytattam is és mellé bejött az angol. Nálunk az angol kötelező volt mindenkinek és én először nem örültem neki, de megbarátkoztam vele. Sőt fordult a kocka, az angolt jobban megszerettem mint a németet korábban. Tulajdonképpen mindkét nyelvet szerettem tanulni, de sajnos nem voltak túl jó tanáraim és azért ez valamennyire a motivációm, érdeklődésem is csorbította és önmagában az iskolai oktatás nem is volt elegendő ahhoz, hogy bármelyiket rendesen elsajátítsam. Németül ma már egy szót sem értek (általános iskolában még jobb volt a nyelvoktatás, de gimiben katasztrofális volt, konkrétan semmit nem csináltunk az órákon és szerintem már ott elfelejtettem mindent, amit valaha tanultam), angolul tudok (magántanárhoz jártam, mert a sulis nyelvórák sajnos angolból sem voltak sokkal jobbak) és végül ezzel is tanultam tovább. Úgyhogy úgy fogalmaznék, hogy szívesebben tanultam volna olyan nyelvet, amit jól tanítottak volna :D Az egyetemen kezdtem kínaiul tanulni, amit szintén szeretek és valahol amiatt is volt vonzó számomra, mert korábban nem volt lehetőségem “különlegesebb” nyelvet tanulni. Vidéken laktam és ott jártam suliba, arrafelé mindenhol csak az angol és a német ment, nem volt más választási lehetőség. Szerintem az is sokat jelentett volna, ha szabadon választhatunk és nincsen ránk erőltetve egy idegen nyelv sem. Szívesen tanultam volna mondjuk franciául, de mivel ennyire korlátozottak voltak a lehetőségeink, kb. bármilyen más nyelvnek örültem volna az angolon és németen kívül :D
Viszont hasznát nem igazán érzem egyelőre a nyelvtudásomnak. Értem ezt úgy, hogy nekem még nem volt rá alkalmam, hogy iskolai környezeten kívül, nem iskolai vagy tanulási céllal használjam a nyelvet pl. nem járok külföldre, nem találkozom külföldiekkel, nem volt még olyan munkám, amihez kellene és nem tudom lesz-e. Úgyhogy nálam a nyelvtanulás egyelőre csak egy ilyen öncélú vagy hobbi szintű dolog és max. sorozatokat nézek vagy olvasok idegen nyelven, de konkrétan szükségem még soha nem volt rá.
Aki írta hogy orosz tanarukat képezték át angolra: én is így jártam. Az én esetemben nem volt egy túl szerencsés, mert minden hülyeségnek utanakerdeztem a tanárnal, amit nem szeretett, mert nem mindig tudott válaszolni, az egyik ilyen volt: a "you are welcome", nem tudta mit jelent 🤷🏻♀️
Az angol a későbbi angol tanárokkal kimerült abban, hogy peldamondatokat tanulunk meg kívülről. Semmi értelme nem volt.
Szerencsém lett, mert lett összejöttem egy fiúval, aki nagyon jól beszélt angolul, kint élt stb. O felhozott szépen, 10. osztályban elmentem nyelvvizsgazni és 11-ben leérettségiztem. Ezután 12.-ben már nem kellett ezekre az elviselhetetlen, hasznavehetetlen órákra járnom.
Szomorú, hogy sokunknak csak ez jut és szerencse, meg pénz kell hozza, esetleg kemény akarat, hogy jól megtanuld. :/
Angolt tanultam és nagy hasznát veszem. Felsőfokúm van belőle, és használom is naponta.
Nagyon örülnék, ha tanultam volna németet is, de nem volt lehetőség második nyelvet tanulni középsuliban. Pedig ha olyan jól tudnék németül, mint angolul, már biztosan nem lennék Magyarországon, de így is el szeretnék majd menni, csak így kicsit bonyolultabb lesz.
Most oroszul és norvégul szeretnék megtanulni.
Angolt tanultam végig, nem szeretem, de napi szinten használom. Három tanárból kettőt ki kellett volna rúgni, annyira szarok voltak, ezért kénytelen voltam önerőből fejleszteni magamat.
Volt két évig német fakultációm, az első évben szívesen jártam, aztán más tanárt kaptunk, ő már az első órán úgy elvette mindenki kedvét, hogy a többség szülői kérelemmel leadta a fakultációt. A gimnáziumban spanyolt akartam, de kötelezővé tették az olaszt, minden percét rühelltem, nem is tartom fenn a tudásomat. Önszorgalomból egy kicsit megtanultam finnül, bár ezt nem nevezném a gyakorlatban is használható tudásnak, elegendő gyakorlás híján. Ha lehetséges lenne varázsütésre (vagy chipbeültetéssel :D ) nyelvet tanulni, akkor jöhetne még sokminden, például feröeri, izlandi, norvég, francia, spanyol.
Angol, német.
Az előbbit nagyon szerettem, bár általánosban nem voltak túl erősek a tanáraim és nem volt biztos a tudásom sem. Kéttanos gimibe jártam, vegyesek a tapasztalatok onnan, de 17 éves koromra meglett a C1. Sokat használom, mondhatni napi szinten és nagyon örülök neki, hogy hirtelen felindulásból elmentem felsőfokra :D
A német.. van egy kisebb szeretem-utálom kapcsolatom vele :D Általánosban 2 évig tanultam, rendes óraszámban második nyelvként. Nagyon jó tanárom volt, az óráit is szerettem, de néha küzdöttem kicsit a nyelvvel, mert nem mindig szerettem, ment. Viszont olyan jó, és biztos tudásom volt belőle, hogy a B1 alsó határát súroltam.
És jött a gimi. B2 volt a célom, de nem jött össze. ~2 évig jól és aktívan tanított az ottani tanárom, bár sok újat nem tanultam. A másik 2 évben pedig olyan éles ellentét volt, hogy szinte szó szerint nem csináltunk semmit sem. Néha írtunk dolgozatot, de ennyi volt.. Eléggé lehangoló volt, hogy heti 3-4 óra megy ki a kukába, a tudás meg csak elavul.
Bármennyire viszolygok némelyik német nyelvtani szabálytól, azért nem bántam meg, hogy ezt választottam és tanultam. Az bánt, hogy gimiben nem hajtottam meg jobban, mert akkor nem most egyetemen szórakoznék vele :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!