Az iskola átnézheti a diákjai e-mailjeit?
Hallottam egy esetet a kolis szobatársamtól, aki másik suliba jár.
Ugye az iskola létrehozott egy-egy email címet a diákoknak (még digitális oktatás előtt), hogy oda könnyebb legyen elküldeni a fontos infókat meg ilyenek. És náluk történt egy olyan, hogy néha a diákok is ott küldtek az egymásnak egyéb dolgokat, meg leveleztek.(Asszem bizonyos tanárok óráiról volt szó, meg hogy kiről milyen véleménnyel vannak, tehát nem ilyen illegális jellegű dologról van szó)
Viszont egyesek ellen felhasználásra került az a privát levelezés, ami az iskola által létrehozott email címen történt. Nyilván ez csak akkor történhet meg, ha valaki, aki hozzáférhetett megnézte. A mi sulinkban az van, hogy ha valaki elfelejti a jelszavát, akkor szólnia kell az igazgatóságon és segítenek visszaállítani, tehát ilyen alapon van hozzáférésük a diákok privát levelezéséhez is. (Nálunk nem tudok ilyen esetről)
Viszont megtehetik jogilag, hogy elolvassák a diákok levelezéseit?
A belső e-mail címeket ellenőrizhetik, ezért nem ajánlott ott átbeszélni a kényesebb témákat.
A munkahelyemen is így van.
Viszont ha ellenőrizhetik, akkor nem kellett volna ezt előre jelezni, tájékoztatást nyújtani róla?
Mert elsőévesen ők is (mint ahogy mi is) annyi infót kaptak hogy erre a címre jönnek az iskolai tájékoztatók, egyébként meg használhatják másra is. Mármint szerintem azt mondani a diákoknak, hogy magán, nem iskolai célra is használhatják, aztán ellenőrizni az emalieket az, ha nem is szabálynak ütköző, akkor is elég inkorrekt.
(Egyébként én nem használom privát jellegre azt az e-mailt, max nem iskolai versenyekre jelentkezésnél adom meg elérhetőségnek)
Jó, én értem, de ez engem annyira nem érintett a szituációban, mivel semmi érdekes emailt nem kaptam, amit ha látnának, akkor baj lenne :D
Én csak hallottam az esetet, és úgy meglepett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!