Ezt csak én érzem igazságtalannak? Tényleg a drága tanárok megérdemelnék ezt??? Ti mit gondoltok??
Nem akartam facebookon kommentelni, mert sajnos ismerősöm a gyermekem pár tanára. Egyre több posztot/ tv műsort látok/ olvasok mindehol, ahol a tanárok fizetéséről filozofálnak. Tudni kell, hogy jogászként teszem fel a kérdést, nem pedig egy kevésbé iskolázott, szűklátókörű emberként. Félreértés ne essék, nem felvágni szeretnék, meg senkit sem nezék le, csak szeretném, hogy lássátok, hogy van némi rálátásom a dolgokra. A gyermekem 11-es most. A főbb tantárgyakat tanító tanárok közül legalább 4 olyan van, akinek a magyarázása, tanítása a stílusa a nullával egyenlő, megkeseredettek és életuntak. Már az mellékes, hogy majdnem minden gyerek, minden érettségi tantárgyból magánórára jár, a tanárok ,, tökéletes" tanítása miatt, de a covid óta mintha a gyerekemnek nem lenne iskolája. Tavaly 2 tantágyon kívül semmilyen óra nem volt online megtartva, sok tanár még a házi feladatot se volt hajlandó megnézni, (,, biztos valahol megvan a megoldás"). Most se sok van, de most kötelezővé tettek pár dolgot, de heti 1 matek/magyat/ töri/ nyelvi óra van a tananyag többi részét meg magának megtanulja a gyerek vagy magántanárt fizet. Hagyjuk az én tapasztalataimat. Nézzük meg az átlag tanárokat. Átlagosan heti 20-25 órájuk van, ha mesterpedagógus akkor meg van 1 szabadnapja is a héten. Téli/ nyári/ tavaszi stb szünet ugyanúgy őket is megilleti, ( fizetéssel ) és a gyerekem magántanára is megmondta, nyáron is heti max 1-szer kell bejárni, akkor is kb. 4 órát felügyelni... Ezen kívül nem tudom még hány szabadságuk van, amit bármikor kivehetnek. Egy különóra itt Pesten 4000-5000-nél kezdődik, s tekintve, hogy manapság a nyelvvizsga/ érettségi magántanárnélkül lehetetlen, hát úgy gondolom nem rossz business. A legtöbb tanár, aki veszi a fáradtságot és tanít, a pályája elején elkészített ppt-ből/ vagy jegyzetből kell dolgoznia, ez ugyanúgy igaz a dolgozatokra is, aminek a fiam osztályában átlagos javítása ideje 2 hét, bár van olyan dolgozata is, ami már 1 hónapja bent van és még mindig nincs eredmény, a krétában sem, mert nincs olyan nap, hogy ne nézném meg! Most elképzeltem, hogy mi lenne ha én 2 hétig halogatnék valamit... Szedhetném a sátorfámat az is biztos. És ami a legelkeserítőbb, hogy a diákoknak panaszkodnak, hogy nekik milyen rossz az életük, meg hogy a diplomás átlagbér 60%-át kapják csak meg, pedig ők is egyetemet végzettek. Könyörgöm,a gyereket órán tanítani kell, nem pedig egyéni problémákkal zaklatni, másodszor meg gondolom egy tanárt se kényszerítettek arra, hogy tanár legyen. Szörnyű, borzasztó... magyar oktatás... Én megmondom őszintén kimerült, kialvatlan jogászt, orvost, mérnököt is láttam már, de valahogy tanárt még valahogy sosem.. Mikor hallom, hogy a mai gyerekekkel nehéz... Aláírom.Nehéz. Nekem is van, tudom milyen, de változunk, haladunk,s fel kell venni a ritmust a fiatalsággal, mert különben csak minket fognak utálni és azt érjük el, hogy önbizalomhiányosak lesznek, nem lesznek barátaik, s ellenségként fognak a nevelőikre tekinteni. Meg különben is a tanár erre esküdött fel, neki ez a hivatása.
Megmondom őszintén egy petákkal nem emelném a fizetesüket, mert nem érdemlik meg.
Évekkel ezelőtt tanár voltam. Ma már teljesen mással foglalkozom, kívülről látom az egész oktatást, őszintén szólva, nem izgat egyáltalán az egész. Így utólag nekem minden szereplőről rossz a véleményem, a tanárokról is, a szülőkről is, és a diákokról is. Furcsa, hogy talán e három közül (utólag) a diákokról van a legkevésbé rossz véleményem, aminek az az oka, hogy a gyerekek igazából csak azokon a kereteken belül mozognak, amit a felnőttek (szülők, tanárok) megengednek nekik. De ezeken a kereteken belül el is mennek a végsőkig. Ez mindig is így volt. Csak régen azért tűntek sokkal neveltebbnek, mert a szülők is tudták, mi az a gyereknevelés, és a tanárok sem adták le olyan mértékben a szintet, mint manapság. Van sok emlékem rosszintulatú, neveletlen, szemtelen gyerekről, tudnék sok példát mondani, amik miatt annak idején talán nem így gondolkodnék róluk, mint most. De igazából rájöttem arra, hogy ha egy diák bunkó a tanárával manapság, az csak azért van, mert 1. a szüleinek sincs fogalma a tiszteletről, és a viselkedési normák alapjairól sem (így nem adja át), 2. a tanárok annyira nem tudnak mit kezdeni ezzel a helyzettel, hogy nem csak az a feladatuk, hogy tanítsák őket, hanem az is, hogy megtanítsák cipőt kötni vagy magázódni a gyereket (az ő feladatuk?), hogy igazából széttárták a kezüket, és ma már hagyják, hogy a diák szó nélkül elmegy mellettük a folyosón, köszönés nélkül. Vagy hagyják, hogy ha a gyereket a tanár nem tanítja, akkor a gyerek azt a tanárt egyszerűen levegőnek nézi. Ha a tanár rászól a gyerekre, az flegmán visszaszól, hogy a tanár nem tanítja, tehát hagyja őt békén. És az ilyesminek semmi következménye nincsen. A sipákoláson, jajveszékelésen, amit ilyenkor a tanárok levágnak, a gyerekek csak nevetnek. Ma már nincsenek meg az alapvető illemszabályok, a tisztelet alapvető formái, nincsenek keretek, amikhez a gyerekek tartanák magukat. Ezért egyenrangúnak gondolják magukat a felnőttekkel, a szüleikkel is, és a tanárukkal szemben is. És ez a helyzet egyaránt a szülők, és a tanárok hibája is egyaránt. Ha a diákot hibáztatnám, azzal beismerném, hogy a nevelésébe nincs beleszólása a felnőtteknek...
Azt is meg kell említeni, hogy ma is rengeteg jól nevelt, aranyos és okos diák van, akik ugyanúgy szenvednek attól, ami egyes iskolákban a hangos kisebbség miatt uralkodik, mint akár a tanárok (kisebbség alatt nem bőrszínt értek, hanem a rossz, neveletlen magaviseletet).
A szülőkre azért haragszom, mert nem felnőttként viselkednek, hanem a gyerekük partnereként, platformba tömörülve velük a tanár ellen. Ezért a tanárnak gyakorlatilag nem annyi gyerekkel kell foglalkoznia, amennyit tanít, hanem még dupla annyival, mert ott vannak a szüleik is. Fogalmuk nincs a gyereknevelésről, a saját gyereküket tökéletesnek tartják, nem képesek kritikusan viszonyulni hozzájuk, és nem képesek megérteni, hogy a tanár képtelen olyan mértékben a gyerekük egyéni problémáival, jellegzetességeivel foglalkozni, ahogy azt ők elképzelik. A legnagyobb baj a saját gyerekükkel szembeni kritika hiánya. Ha a tanár megfogalmazza a gyerek gyengeségeit, esetleg hibáit (ezt magatartásban, tanulásban, különféle eredménytelenségekben, vagy akár a többiekkel szembeni rosszindulatú viselkedésében kell érteni), akkor a szülő azt úgy értelmezi, hogy a tanár támad. Ha a gyerek egyest kap, a tanár támad, és eszébe sem jut, hogy a gyerek nem tanult, rögtön jön a szöveggel, hogy az ő gyereke ebből a tantárgyból tavaly még jó volt, biztos a tanár hibája a rossz jegy, mert el akarja venni a gyerek kedvét a tantárgytól... A szülő nem érti meg, hogy a tanár ilyenkor nevelő szándékkal teszi, amit tesz... A szülőnek nem fontos, hogy a diák tanuljon, csiszolódjon, pallérozódjon tanulmányi, lelki, szellemi vagy szociális szinten. A szülőnek csak jó eredmény, dicséret, jó jegy kell, az már mindegy, hogy ez mögött van-e valós munka a gyerek részéről, vagy nincs. Megjegyzem, pallérozódni nem lehet kudarcok, rossz jegyek, "pofonok", tragédiák nélkül. A szülő viszont ezzel nincs tisztában, ha a gyereket valami baj éri, rögtön támadólag lép fel, és megtoronli akar, nincs benne kritika a gyerek felé, meg sem kérdezi, hogy mi történt, rögtön támad, hogy biztosan a tanár csinált valamit. A gyerek hazamegy az iskolából, beadja a szülőjének a saját verzióját, a szülő pedig megy patáliázni az iskolába, rögtön támadólag fellépve. Már maga ez a szituáció nevetséges, gyerekes, és a tanárnak sértő, hiszen egy normális tanár nem fogja a saját véleményét egy gyerek véleményével (amit a szülő képvisel) megvédeni. Nehogy már. A normális viselkedés ilyenkor az lenne, hogy a szülő, mint nevelő felnőtt, bemegy az iskolába, és higgadt hangon megkérdezi a tanárt, hogy mi történt. És nem ráront a tanárra, hogy a gyereke elmondta mi történt, és ezt a tanár hogy képzeli?
Ennyit a szülőkről, a többségük undorító, és igazából csodálkoznék is, hogy ilyen szar nevelés mellett minden gyerek normálisan viselkedne az iskolában...
Hú de összegyűltek a savanyú uborka tanárok. :D
Persze, mert rólatok szól a kérdés. Annyira nincs időtök a sok munka mellet, hogy minden válaszra reagáltok és lepontozzátok őket.
Egy két tanár válaszolt a feltevésekre, a többiek csak sajnáltatják magukat. Fel sem fogjátok a vádakat, nem is érdekel titeket, ahogy a gyerekek sem.
Mikor kérdeztétek a diákokat és a szülőket? Mert valaki azt írta, de ez hazugság.
Semmi ilyen felmérés nincs és nem is érdekel titeket.
Kérlek, ha nem tudtok értelmesen válaszolni, akkor legalább ne hazudozzatok.
Ha valakiket, valamit ennyien nem kedvelnek, akkor egyértelmű, hogy annak oka van.
Folyton a tiszteletet kéritek, de mire?
Megérdemlitek? Jó tanárok és emberek vagytok?
A többség szerint nem!
Itt nem csak diákok írtak, hanem szülők is.
De ti ezt sem vettétek észre.
Ha valaki elír egy szót, az világ vége?
Nem mindenki lóg egész nap a telefonján és az interneten.
Inkább azzal foglalkozzatok amiket itt felhoztak ellenetek.
Egyre nevetségesebb itt a helyzet miattatok.
Remélem még több diák és szülő jön. Hadd lássátok mennyire jó a véleményünk rólatok.
És most jöjjenek az emberiség struccai, a tanárok, a "homokba dugom a fejem" világbajnokai. Van az iskolában 3-4 elvadult gyerek, akik törnek-zúznak, verik a többieket, még a tanároknak is szinte nekimennek? Mi a megoldás ilyenkor? Talán valami pedagógiai trükk, fenyítés, esetleg nevelés? Dehogy! Adjunk nekik mindenből legalább kettest, hadd menjenek át mindenből, és szabaduljunk már meg tőlük! És mi az eredmény? Az ingerküszöb csökkenése (a gyerekek így már mindent megengednek maguknak, beszólásokat, szemtelenkedéseket, apróbb tetlegességeket is a tanárral szemben, az úgy sem csinál semmit, elnéz másfelé, lenyeli stb.), a kettest úgyis megkapja, ő már védve van mindentől. És innentől kezdve a tanárnak el is veszett a nevelői funkciója, tanári, szankcionáló feladata, igazából csak pecsétnyomó funkciója van, rányomni a kettesre a pecsétet, hogy hadd menjenek már a delikvensek el. Csakhogy ezzel már észrevétlenül leromlott a szint, és igazából már ki van taposva az ösvény, ami újratermeli ezeket az elvadult gyerekeket, hiszen buktatni már nem lehet. Marad a nyelés, a félrenézés, a "meg sem hallom" struccpolitika. Gratulálok.
De persze jajveszékelni azt tudnak, hogy ők aztán mennyit dolgoznak, kidolgozzák a belüket is, csak éppen nem értem, mit dolgoznak annyit, miután már a fent említett módon szétbarmolták az egész oktatást. A tanárok azt nem értik meg, hogy egy nevelési intézmény csak úgy működik, ha van egyfajta szellemisége, színvonala, szintje, ami alá senki nem megy. Ahhoz, hogy egy ilyen működjön, összezárás, együttműködés kell, amolyan kollegiális összetartás. Ilyet egyébként minden munkahelyen lehet látni, kivéve az iskolában. Egy tanári az maga a pokol, ott aztán mindenki megláthatja, milyen a pártoskodás, a harag, az intrika, mások fúrása, ellehetetlenítése, szekálása. Persze mindez úgy történik, hogy mosolyognak egymásra. Sokan már azt sem tudják, miért haragszanak a másikra, igazából az ok már nem is mindegy, a lényeg az, hogy ezek a nők nem tudnak meglenni pártoskodás, háború, intrika, odacsípés, "megmondom neki a tutit" nélkül. Undorító ez is. Ezek nevelik a gyerekeket? Sokszor volt az, hogy az 5. osztályban Józsi és Pisti összeveszett, persze Józsi szerint Pisti volt a hibás, Pisti szerint meg Józsi. Mindkettőnek megvoltak a maguk követői, akik szintén megmagyarázták, hogy a másik fél a hibás. Egy tanárnak rendet kell tenni. És nagy nehezen túl vagyok ezen a hülyeségen, bemegyek a tanáriba, és ott meg megy az intrika. Okát senki nem tudja, csak úgy a feszültség, a háború kedvéért. Gratulálok. A másik szakos tanár kapná meg jövőre az új osztályt? Fúrjuk már ki, nehogy már az kapja meg az osztályfőnöki pótlékot, és nem te... Szaros ötezer forintot. Ki kell fúrni, igazgató előtt sározni kell, pártoskodni kell ellene, embereket gyűjteni magad köré, akik neked adnak igazat. Persze ő is ugyanezt csinálja te ellened. Jött egy új kolléga, fiatal gyakornok, egyenesen az egyetemről? Hoppá, rögtön a gyerekek kedvence lett, mert fiatalos, lendületes, érdekes a gyerekek számára. Mi a megoldás? Lehetetlenítsük el, tegyünk neki keresztbe, kezdjük el sározni az igazgatónál, hogy pedofil, pofára osztályoz, a gyerekek attól, hogy szeretik, még semmit nem tanít az óráján stb.
Nem ragozom ezt tovább, a tanári napi szinten ilyen.
A másik az örökös riányás, nyavajgás. A tanárnak semmi nem jó. Ha bevezetik az életpályamodellt, az a rossz, ha kivezetik, az a baj, ha nem oltják be őket, az a baj, ha beoltják, akkor meg az. Legyen online oktatás? Jaj ne, hiszen nem értenek a gépekhez. Ne legyen online oktatás, menjen mindenki vissza a jelenléti oktatásba? Jaj, ne, hiszen már minek, jó az onlnie forma... Örökösen ez megy, visszagondolok, hogy beérek az iskolába reggel, és szinte hallom az öreg Mari nénit sipákolni, hogy de ez így nem megy, hogy gondolják ezt a politikusok, mit akarnak már a tanároktól, hány bőrt akarnak még lehúzni, 86 ezer forintos fizetésért stb. Tiszta motivációs tréning, komolyan. Szerintem ha be lenne egy tanári poloskázva, és tömegek hallgatnák a jajveszékelést, amit ott a tanárok levágnak nap mint nap, többszörösére ugrana az öngyilkosságok száma. Őszintén szólva, már ezért, Mari néni sipítozása miatt otthagytam volna az egészet, ezt a lehúzó, depresszív, negatív hozzáállást a világhoz, ezt az áldozati szerepet, sirámokat hallgatni nagyon lehangoló, és kibírhatatlan volt egy idő után. Nagyon megmaradt ez az egész tanári miliőből, és ahogy itt olvasom a válaszokat, hogy ti aztán mennyit dolgoztok, milyen nehéz a munkátok, nekem csak Mari néni sipítozása ugrik be rögtön.
Nem tudom, hogy lehet ennyire burokban élni. A világról fogalmatok nincsen, ha egy problémába ütköztök, rögtön rinyáltok, magatokat sajnáltatjátok, ahelyett, hogy megoldanátok. Egyébként ahogy más munkahelyen szó nélkül, maguktól megoldják az emberek... Nekem volt egy olyan 60 éves (nő) munkatársam, aki szó nélkül megtanulta használni a Teamst, amikor a vírus miatt home office-ba küldtek minket. Minden munkahelyen alapvető hozzáállás ez a rugalmasság, "probléma van, megoldom" attitűd, egyedül a tanáriban nem látni ennek a nyomát sem. Mire is nevelitek ti a gyerekeket? Hogyan is akar az iskola, mint olyan, így a 21. századhoz idomulni, korszerű szemléletet, világlátást, problémamegoldó attitűdöt átadni, kompetenciákat fejleszteni?
A nyögdécseléseteknek, jajveszékeléseteknek ez is az oka. Hogy olyat kéne tanítanotok, amiben ti vagytok igazából a legbénábbak.
És végül elárulom, hogy nem csak ti dolgoztok sokat, igazából a való életben rengeteg ember, aki előre is jut az életben, 3X annyit dolgozik egy nap, mint ti. Csak az a különbség, hogy nem sajnáltatja magát, nem panaszkodik állandóan, nem kürtöli világgá, milyen szar neki, hanem csak csinálja a dolgát és kész.
Itt minden hozzászólásuk panaszkodás és önfényezés volt. :D
Nem érdekli őket más véleménye. Csak a saját hülyeségeiket írták le 100x-or.
Sokan idegyűltek, úgy vettem észre a hozzászólások alapján, hogy felesleges velük vitázni, mert nem elég értelmesek hozzá.
"Mikor kérdeztétek a diákokat és a szülőket? Mert valaki azt írta, de ez hazugság.
Semmi ilyen felmérés nincs és nem is érdekel titeket."
Az a hazugság, hogy nincs ilyen felmérés. Semmit sem tudsz arról, hogy az itt válaszoló tanárok, vagy akármelyik másik mikor, milyen felmérést végez a saját diákjai meg azok szülei körében - pont azért, mert érdekli őket egy csomó minden.
"Ha valakiket, valamit ennyien nem kedvelnek, akkor egyértelmű, hogy annak oka van."
A spenótot is egy csomóan nem kedvelik. Meg a brokkolit, a kelbimbót, meg még egy halom mást. Igen, van oka. De szerinted az az oka, hogy a zöldségekkel valami nincs rendben. Pedig tévedsz, nagyon is rendben vannak mind.
"Folyton a tiszteletet kéritek, de mire?
Megérdemlitek? Jó tanárok és emberek vagytok?"
A rossz embereknek is jár a tisztelet. Akiket börtönbe zárnak, azoknak is. Pusztán azért, mert emberek.
"A többség szerint nem!"
Nem lenne jó, ha az élet minden területe demokratikusan működne. Lásd: matematika, tűzoltás, stb.
"Itt nem csak diákok írtak, hanem szülők is."
És?
"De ti ezt sem vettétek észre."
Ezt miből gondolod? :D
"Inkább azzal foglalkozzatok amiket itt felhoztak ellenetek."
Már eleve abból, hogy válaszolnak, látszik, hogy igenis foglalkoznak vele.
"Egyre nevetségesebb itt a helyzet miattatok.
Remélem még több diák és szülő jön. Hadd lássátok mennyire jó a véleményünk rólatok."
Mert szerinted csak itt találkozhatnak a tanárok a diákok meg tanárok véleményével? :D
"Egy tanári az maga a pokol"
Akkor miért vagy ott még mindig? Keress másik munkahelyet!
Tanárok megkérdezték a saját diákjaikat és azok szüleit?
Értem! Erről honnan kéne tudnunk? Mert szerintem ez nem igazi felmérés. Vagy fel van valahová téve?
A másik dolog: gondolkozzatok már!
Majd a diákok és a szülők bevallják, hogy szerintük nem tanít jól a tanár. Persze, hogy magukra haragítsák őket és évekig szivassák a diákokat.
Van olyan iskola, ahol a diák a szünetekben nem is mer odamenni a tanárhoz, mert az olyan szigorú és félnek tőle.
Ételt emberekhez hasonlítani.
Szerinted ennek van értelme?
Mindenki tudja, hogy az étel nem tett semmit. Max nem finom.
Viszont embereket, csoportokat nem utálnak ok nélkül. Főleg nem ilyen sokan.
Többen kérték, hogy ha válaszoltok, akkor valami értelmeset írjatok.
Most komolyan ilyeneket kell megvitatni?
Mi értelme? Direkt süllyedtek egyre lejjebb?
Ezt is többen kérdezték már.
Látom az egyik tanár szerint mindenki megérdemli a tiszteletet, a bűnözők is, mert emberek.
Ezt komolyan gondolod?
Mert akkor elég nagy baj van ott.
A legtöbb ember szerint, ki kell érdemelni.
Sorolhatnám az okokat, de hosszú lenne a válaszom.
Szerinte nem kell szabadság sem. Mert ő mindent tökéletesen tud.
Ha mindenki így gondolkodna.
Folytassam még?
Mert már tényleg a fejemet fogom, a tanárok hozzáállásán.
Sajnos ez nem vicces, hanem félelmetes, hogy mik derülnek ki róluk.
"Tanárok megkérdezték a saját diákjaikat és azok szüleit? Értem! Erről honnan kéne tudnunk?"
Ha már ennyire jeleskedtek a tanárok kritizálásában, akkor egy kicsit jobban odafigyelhetnétek a tanárok munkájára, és akkor egy kicsit jobban belelátnátok, akkor ilyeneket is észrevennétek.
"szerintem ez nem igazi felmérés. Vagy fel van valahová téve?"
Ja, mert szerinted ha valaki nem teszi fel a facéra vagy instára, hogy mit reggelizett, akkor biztos nem is reggelizett, ugye? :DDD
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!