Miért élvezi sok tanár hogy megtiltják óra közben az alapvető emberi szükségleteket? pl evés ivás, wc-zés...
"mert az nem alapvető joguk hogy akkor egyenek/igyanak, menjenek wcre amikor akarnak? hm? megsúgom, de"
Nem, vannak helyek, helyzetek, időpontok, amikor tiltva van, vagy bunkóság. Pl BKV-n is tiltva van az evés, ivás, birságolhatnak is érte, színházban nem illik előadás közben enni, meg kimászkálni WC-re, arra ott a szünet... stb. 45 percet ki kell tudni bírni. Az én gyerekkoromban is kibírtuk.
A középiskolában az órai evés, wc-zés tiltás VS megengedés visszatérő téma a gyakorin. Szerintem egy egészséges embernek ki kell bírnia 45 percet evés, ivás és wc-zés nélkül. Természetesen vannak olyan helyzetek amikor nem tilos az étkezés és a wc-zés.
Ha a diák ehet az órán és kimehet mosdóba, akkor a a tanár kimehet a szóbeli érettségin a diák felelete közben enni és wc-zni? Elképzelem, hogy Debil Pistika matekból szóbelizik a kettesért erre a matektanár kimegy pisilni, majd visszajön és jóízűen előszed egy mekis hamburgert. Erre Pistikének csorog a nyála és nem tud koncentrálni és megbukik.
Véleményem szerint az arany középutat kell megtalálni.
Mondjuk, utolsó, ha egy gyerek tényleg majd összevizeli magát és nem hívni szalad ki valakit, akkor öt percre tűnik el maximum és nem egy vérző matekpéldát vagy egy hatástalanításra váró irodalmi esszét hagy ott.
Ha ennél hosszabb időre eltűnik a gyerek, általában utána megy a tanár vagy utána küld valakit, mert nem biztos, hogy a gyerek elvesztette az időérzékét, amíg a szerelmével beszélgetett, hanem lehet, hogy fizikailag rosszul lett vagy kiborult lelkileg (akár haláleset utáni trauma) és segítségre van szüksége.
De, ha nincs ilyen gond, kimegy, pisil, visszajön, az, hogy öt percet hiányzik az óráról elfogadhatóbb, mint, hogy az óra végéig ne tudjon koncentrálni, mert ki kell mennie.
Arról nem is beszélve, hogy van, amikor hirtelen jön rá az emberre a pisilhetnék és mondjuk szünetben nem kellett neki, de óra huszonháromkor egyik pillanatról a másikra hirtelen rájön (főleg a kicsiknél van így).
Az egyetemen meg mindenki úgy jár-kel az órákon, ahogy szeretne, főleg, mert ott 2x45 percet adnak le szünet nélkül. Nyilván ott is van pár tanár, akinek nem lehet elhagyni az óráját, de a legtöbb tanárnál felállsz, kimész, amikor végeztél, visszasétálsz a terembe, nem vonja el senki figyelmét és a tanárt se zavarja meg a tanításban (sok tanár még az elején be is jelenti, hogy ne kéredzkedjen ki a tanuló a mosdóba csal menjen ki, mert zavarja, ha megszakítják az óráját).
Szerintem felnőtt korára már mindenki érett annyira, hogy tudja, a munkát nem szabad otthagynia, ha nem, akkor megtanulja az első írásbeli figyelmeztetés vagy a kirúgás után (hacsak nem a főnök egyik kedves rokona az illető), de én amondó vagyok, hogy az, aki otthagyja a munkáját gyakran, hosszabb időkre, az egy idő után úgyis új helyet fog keresni, új munkát, hiszen azért csinálja ezt mert nem köti le a munka a figyelmét, vagyis nem olyan munkát csinál, amit elviselne.
Nekem is volt 1-2 munkatársam és hallottam is olyan emberekről, akik óránként elmentek cigizni, kávézni, wczni, ha bent voltak, ment a pletyi, aztán vagy megkomolyodtak, miután a főnök valószínűleg rájuk szólt vagy elmentek.
Szóval én nem hinném, hogy egy embernek ez úgy működik, hogy hálás Margit néninek, amiért nem engedte ki a mosdóba és nyolc évesen összepisilhette magát az egész osztály előtt és emiatt tudja felnőttként is, hogy nem hagy a bankban faképénél egy ügyfelet, csak, mert ki kell mennie...
Érted, én sem azért nem hagyom ott a munkát a folyamat kellős közepén, mert engem nem engedtek ki a mosdóba az iskolában, hanem, mert nem akarok a kollégákkal kitolni, se magammal, se az ügyfelekkel.
Az evés-ivás meg tényleg más tészta.
Az is igaz, hogy vannak tanárok, akik csöngetéskor felmordulnak, hogy a csengő az csak jelzés a tanárnak aztán plusz tíz percig be nem áll a szájuk és marad a gyereknek öt perce, hogy átérjen a másik terembe, elszaladjon a mosdóba vagy kettőt harapjon a szendvicsébe és gyorsan igyon, de közben meg beszambázik a következő tanár, aki azzal kezdi az órát, hogy 10 percig rikácsol, hogy milyen szemtelenek a gyerekek, hogy tele szájjal fogadják őt.
Alapjáraton tényleg elég egy diáknak a 10 vagy 15 perces szünet, az iskolás (egyetem is) éveimben én ki tudtam úgy használni a szünetet, hogy elmentem wc-re (bár, ha egy lányfalka állt sorba, akik fejenként 5-10 percet voltak a fülkében, akkor jött az emeletről emeletre vándorlás, ahol találtam végre szabad fülkét :) ), ettem, ittam és végeztem is a csöngőre és még beszélgetni is tudtam a többiekkel.
A kérdezőnek igaza van, a tanárkák, akik vaskalaposak, tisztelet a kivételnek, ebben élvezkednek és a gyerekek felnőttként meg megszenvedik, nézzétek meg hány ember van aki itt panaszkodik a Gyakorin az egykori tanítóira, mert negalázta őket.
Az meg, hogy az utolsó két kommentet lepontozták arról árulkodik, hogy a jófej tanárok nincsenek itt a fórumon csak avaskalaposak, akiknek ujjongva kell kántálni az iskolában a nevüket, íg éhezünk, szomjazunk és, ha kifejezzük azt, hogy szükségletünk van és bem bábuk vagyunk, akkor örjöng.
A tanárok nem élvezik azt, hogy egy diákot nem engednek enni vagy wc-ni. Ám legyen mindenkinek alapvető joga bármikor wc-ni és enni.
Legyen joga wc-nie/enni (sőt vegyük bele az alaptörvénybe) a mentős dokinak mikor éppen az artériás vérzésedet próbálja elállítani, hiszen az az öt perc pisiszünet fontosabb, mint egy élet. Sőt azon se háborodjunk fel ha a bkv buszon két megálló között a buszon az ajtóra pisil, hiszen a pisilés/evés alapvető joga mindenkinek! Természetesen egy mozi vagy egy színházi 300 fős előadáson a covid elmultával nyuvodtan menjen ki valaki 5 percenként pisilni. A focimeccsen, az ellenfél támadása közben a védő nyugodtan menjen el pisilni mert kit érdekel az a bekapott gól, mert a pisijog mindenkire vonatkozik.
18, Van olyan focista, aki a pályán pisil.
A diakok meg nem mentősök vagy focisták, kedves TANÁRKA...
Egy diáknak nem lehet se több se kevesebb joga, mint egy mentősnek, hiszen minden ember egyenlő. Amit megcsinálhat egy diák azt megcsinálhatja a mentős orvos is az életed megmentése közben.
Vagy talán azt mondod, hogy a diákok mndenki felett álló emberek, mert nekik többet szabad, mint egy mentősnek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!