A tanári béremelés jelent bármit is a nem állami fenntartónál levő tanároknak?
Aki államiban tanár az közalkalmazott is egyben a Kjt alatt dolgozik, érvényes rá a bértábla. Ha emelés van megkapja mert a táblán is emelnek.
De aki nem államiban tanár az az Mt alatt dolgozik, nem közalkalmazott nincs Kjt, nem érvényes rá a bértábla. Tehát simán lehet hogy ők egy fillért se kapnak emelésnek?
Ja... na de itt nem államiban a pótlék az még annyit se jelent mint a bértábla. A bértábla egy viszonyítási alap volt amit többé kevésbé követtek. De pótlékot ezek a nem állai helyek sose adtak.
Nálunk pl osztályfőnöki pótlékot még soha senki nem kapott, puszira végzik a munkát az of-ek.
"Éppeszű tanár nem tanít ilyen alapítványi iskolában."
Nem tudom szándékosan írtál-e ÉPPeszűt épeszű helyett, de végül is találó. Épp hogy van eszük....
Mégis van itt kb 20 tanár akkor ezek mind a diliházból jöttek volna?
"Ha van abban a suliban 20 tanár aki nem közalkalmazottként tanít akkor az az ő bajuk"
És akko ragozzuk még! Az országban van kb
350 nem állami (alapítvány egyházi egyéb ) iskola ahol a teljes tanári gárda nem közalk.
Továbbá!
A teljes szakoktató szféra épp most pár hónapja (tavaly nov?) vesztette el a közalk státuszát olyan 8-10.000 embert összességében.
Akkor ezek mind hülyék?
Ezek mind nem mehetnek államiba mert annyi szabad állami hely nincs. Hát akkor mégis van az a szitu amikor egy alapítványi magén stb iskola -ez van és kész?
Egyházi sulik nagy részében normális fizetéseket adnak. Alapítványi sulikban (személyes tapasztalat, Politechnikum, Európa 2000, BME) nagy részében is egész jó fizuk vannak. A te sulidban vacak a fizetés. A szakoktatók bére jelenleg nagyobb, mint egy pedagógusé és ráadásul ők jellemzően az állami sulikban tanítanak.
Csak halkan jegyzem meg, hogy az állami sulikban olyan tanárhiány van, hogy simán felszívná az alapítványi iskolás tanárokat (Budapesten biztosan). Persze erről lehetne vitázni, de nem ez volt a kérdésed lényege.
Mint ahogy írtam, mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy hol dolgozik. Kívülállóként nem látod az összes tényezőt, de lehet, hogy mégis megérni annak a 20 tanárnak ott dolgozni.
Kérdésfeltevésed emlékeztet az alapítványi iskolás balfékre aki lassan három éve kiír mindig valamilyen kérdést a munkahelyéről.
"lehet, hogy mégis megérni annak a 20 tanárnak ott dolgozni."
Én erre annyit tudok mondani és ez tény nem vitatéma nem is lehet az: az itteni tanárok már most se kapják meg a mostani táblás bért (alatta kapnak). Ha meg emelés is lesz akkor BŐVEN alatta kapnak majd.
Ráadásul olyan pótlék (vezetői of stb) ami államiban evidens itt NINCS. Egy fillér se.
Ezek tények.
Ennek fényében nem értem aki itt tanár az miért van itt. És azért van itt 20 ember, és van aki 10-20 éve is itt van.
Biztos volt annak idején valami oka, hogy alapítványi iskolába mentél el tanítani, és nem államiba. De ha most ennyire zavar a tanári bérek kiegészítése, akkor menj át egy bértáblás intézménybe. Biztos rossz lehet tanárnak lenni, az ember az állam kényére-kedvére van utalva, kuncsorogtok az államnak, hogy javítson a béreteken, és mivel ez nincs meg, mentek magániskolába. Aztán ha vetnek valami morzsát az államis tanároknak, máris mennétek vissza közalkalmazottnak az alapítványi iskolából...
Döntsd el, hogy mit akarsz, az állami szektor kényétől-kedvétől függeni, vagy magánszektorban ettől függetlenül boldogulni. Pl. szerintem újra is lehet tárgyalni az alapítványi iskolában a szerződést, esetleg az összes tanár összefoghatna ez ügyben, és lenne is mire hivatkoznotok. Pont az a vonzó az alapítványi iskolában, hogy nem vagytok kiszolgáltatva az állam zsarolásának, kényének-kedvének, és ti tárgyaljátok meg a béreteket, nem igaz? Elvileg, ha tanár lennék, én pont ez miatt tanítanék magánszektorban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!