Kezdőoldal » Emberek » Tanárok, iskolatársak » Lehetséges, hogy a tanárok...

Lehetséges, hogy a tanárok azért nincsenek megbecsülve, mert nagyon kicsi a tudásuk és igazából nincsenek is arra kényszerítve, hogy többet tudjanak?

Figyelt kérdés

Jelenleg a Műegyetemre járok, villamosmérnökire és mellette magánban jazzt tanulok. Több alkalommal is volt olyan, hogy mondjuk vizsga, vagy ZH előtt vettem egy-egy magánórát. Az a helyzet, hogy sosem tudtam pl. ezt megtenni olyan emberektől, akiknek pedagógusi diplomájuk volt, mert egyszerűen nincsenek felkészülve matematikából olyan szinten, hogy akár egy elsőéves mérnökhallgató vizsgafeladatait megoldják.

A másik ilyen példám pedig az, hogy benn vagyok olyan Facebook csoportokban, ahol pl. ének-zene tanárok is megfordulnak. Volt már olyan, aki összhangzattani kérdésben bevallotta, hogy az egyetemen is csak végigszenvedte a tárgyat és nem ért belőle semmi.

Kérdezem, hogy a középiskolai tanárok a fentiek miatt, nem keresnek teljesen adekvát összeget? Mármint nyilván szükséges lenne tudásszint, vagy valami hasonló alapján szelektálni, de nem az a helyzet, hogy az a tanár, aki szart sem tud, sokat keres, az aki meg zseni, abban amit tanít, rohad keveset?

2020. febr. 8. 00:44
1 2
 11/14 October15 ***** válasza:
78%

Az osztatlantanári és az alapszak qrvára nem ugyanaz. Elmehetsz te történelem + akármi osztatlantanári szakra a büdös életbe meg sem fogod közelíteni egy történelem szakos hallgató ne adja isten egy történész tudását. :D

Egy mezei matektanár persze hogy nem fogja neked megtanítani az egyetemi matekot. :D Valamikor lehet tanulta de sosem tanította -> nem emlékszik rá.

Én sem emlékszek pl minden random hülyeségre amit anno Római töriből meg kellett tanulnom [töri szak] mert egyszerűen soha a büdös életbe nem fogok ókorral foglalkozni. Átlátom a korszak mechanikáit, tudom merre érdemes keresgélni ha valamilyen specifikus infóra van szükségem stb de nincs a világon semmi szükségem arra hogy ha pl 19. századdal kívánok foglalkozni akkor különösebben jártas legyek az ókorban.

2020. febr. 8. 10:11
 12/14 anonim ***** válasza:
0%

Van benne igazság.

Állami sulikat mint a tetvet úgy kell kerülni tele dillettáns ostoba oktatóval.

Pl: Egyik barátom eléggé otthon van pénzügyekben,jól is megy neki.

Nincs diplomája.

De volt tanára kb. 400e ha keresett mint közgazdász.

Őszintén egy ilyen tanár mit tud,a ,,szakmájában" van 20-n éve ennyit sikerült neki a nagy tudásával megkeresni a piacon?

Ennyit a kezdő programozólént kapunk kb.

Nem 20 év után,a haverom is zsebbe tetehette volna a tanárt 20-n évesen 1,5-szeresét keresi meg most DIPLOMA NÉLKÜL.

Proginfen is siralmas a helyzet.

Egy kérdést tennék fel a legtöbb oktatónak,hogy ugyan már mutassa meg a CV-jét mely nagy cégeknél volt fejlesztő,architect, mely multiknál hány évet volt.

A legtöbb az egyetemen ragadt mert igen aki tudja csinálja aki meg nem az tanítja.

Egy tanár volt akire azt mondom,hogy hiteles.

Porkoláb tanár Úr aki C++ programozást tanított.

Na ő Morgan Stanleynél is volt kint Amerikában most az Ericssonnál komoly vezető.

Na ilyenek kellene tanítani.

2020. febr. 8. 10:14
 13/14 anonim ***** válasza:

Amire te utalsz, kedves kérdező, az már egy eredménye egy rossz irányt vett folyamatnak, amit úgy hívunk, hogy kontraszelekció.

Az oktatási rendszer színvonala már régóta romlik, ennek egy része a tanári képzés és a nekik adott fizetés. A dolog ennél sokrétűbb, mert az egész rendszer korszerűtlen, túlközpontosított, túlszabályozott, felülről vezérelt, és mind a tanárok, mind a diákok túlterheltek. Emellett még a tanárok alul is vannak fizetve. Ilyen körülmények között egyre kevesebben mennek el tanárnak olyanok, akik hivatásként tekintenek a tanításra, nem pedig szükségmegoldásként, mert valamiből élni kell.

Ebből következően a szakma felhígult, egyre több a tehetségtelen, kellő tudás és motiváció nélküli tanár a pályán, aminek eredményeként (de csak részben emiatt) persze a tanítás minősége is romlik, és a diákok közt is egyre több a gyenge tudással iskolából kikerülő. Akiknek egy része persze egyszer majd tanár lesz, így a pozitív visszacsatolás már meg is történt.

A dolog megoldása - mint az egészségügyben és közigazgatásban - úgy itt is a tejes rendszer reformja lenne, nemcsak a fizetések növelése. De ez valóban nem egy parlamenti ciklusra való feladat, és amíg egyetlen kormányban sincs elhatározás a változtatásra, addig ez így is marad.

Illetve mégsem. Egyre rosszabb lesz.

2020. febr. 10. 13:49
 14/14 anonim ***** válasza:

Én hangszeres előadóművész vagyok. Egy másik országban születtem, tanultam. Voltak koncertjeim, volt interjú utánuk. Aztán sajnos magyarországra keveredtem egy állami zeneiskolába. Nem is igazán nevezném annak. Miután külföldi mesterkurzusokra, versenyekre jártam, kegyetlen volt a kiskece lányom szintjére zuhanni. Sajnos történt valami a kezemmel ami miatt a szólista karriert nem folytathatom. Nálam fordított a helyzet. Csak ámulok és bámulok, hogy mennyire sz@r a színvonal. Heti 2x30 perc..az a bemelegítésre elég is lehetne. Aki pedig tehetséges, abbahagyja a szolfezs miatt meg nincs ideje a balett, a rajzszakkör, a programozás, a vívóleckék, meg a színjátszókör miatt. A tanított kb.100-120 gyerek közül 1 volt muzikális, aki sokra vihette volna, de hát persze más pályát választott ahol nem kopik fel az álla.

Szóval k_rvanagyon felkèszültem-a semmire.

Megfordultam pár helyen de ilyen országot még nem igazán találtam. Bár Afrikában még nem voltam. Nagyon sajnálom, hogy ilyen lét jutott a magyaroknak.

2023. márc. 4. 00:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!