Mennyire éri meg régésznek lenni? 16/L
Maradjon hobbi a történelem, de inkább normálisan fizető pályát válasszál. A régészet gazdag családok gyerekeinek való, ahol a háttér miatt soha nem lesz gond a megélhetés.
Csóró szakma.
Szerintem is inkább maradjon hobbi.
Nagyon nehéz anyagi helyzetben vannak a magyar múzeumok. Emiatt túl kevés az alkalmazott, a szakmai munka sérül, sok a kulturális közfoglalkozatott. A régészek olyan szempontból jobb helyzetben vannak, hogy az autópályaépítések miatt szükség van rájuk - bár mostanra az útépítések is lényegesen lassultak.
Egyébként: [link]
Az "Én a csecsebecse lábacskáimat, vacsavacsa kezecskéimet be nem piszkítom" hozzáállás miatt megesznek reggelire. Nyilván egy régész nem csak ásatásokon dolgozik (kutat, rendszerez, leltárazik, publikál, kiállít), de megkerülhetetlen része a dolognak, márpedig az nem hosszú köröm, patyolat ruha kompatibilis.
Hmm. Én ugyan nem vagyok régész, de a munkámból kifolyólag folyamatos szakmai kapcsolatban vagyok régészekkel.
Nekem úgy tűnik, hogy ez hivatás. Nem fizet valami jól, bár manapság a múzeumokban rengeteg függ attól fizuk terén, hogy a múzeum vezetője mennyire ül közel ahhoz a bizonyos politikai húsosfazékhoz, van ahol egész jó pénzeket lehet kapni. :D
Koszos is, megvannak a hátulütői, annak való, akinek nagyon fontos, hogy ezt csinálhassa. Vannak egyébként "lányos" régészek is. (Én is lányos vagyok, hosszú körmök, smink, stb, mégse ijedek meg egy kis retektől vagy kétkezi munkától.)
A leírtak alapján nem éppen a te hivatásodnak tűnik, inkább ajánlanék akkor valami mást, ami történelemmel kapcsolatos. A múzeumok se csak régészekből állnak, elég sokféle munkakör van. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!