Kizárólag szaktudása és rátermettsége alapján csak kevés emberből lesz vezető?
Nem rólam van szó, nem vagyok alkalmas vezetői pozícióra. Viszont megéltem néhány vezetői kinevezést a környezetemben és ezek kevés kivétellel (aki valakinek a valakije) általában ilyen törtető, mindenkin átgázolok típusú emberek.
Pedig a jó vezető egyik ismérve, hogy kiáll az embereiért (na ezek nagyon nem), meg hogy kiérdemli a tiszteletet, nem gondolja hogy az automatikusan jár neki. Ilyeneket is ismerek, csak belőlük van kevesebb.
Vagy csak rossz helyen vagyok és nem ez az általános?
Van egy kanadai pszichológia professzor, akinek Youtubeon szoktam nézni az előadásait, szóval rá hivatkozok, én nem néztem utána a dolognak...
Szóval: a pszichológiai szakirodalom szerint az alábbi tulajdonságokkal korrelál valakinek a sikere a karrierben:
-Magas IQ
-Nem kompromisszumkész (nem tudom hogy kell lefordítani, hogy "not agreeable")
-Céltudatos
-Szorgalmas
-Egészséges
Magyarul statiksztikailag pont -a megfogalmazásod szerint- a "törtető típusú" emberek lesznek gyakrabban vezetők (és sikeres vezetők).
agreeable: kellemes személyiség, semmi köze a kompromisszumhoz :D
Egyébként igen, nagyon kevés a jó vezető.
Főleg kétfajta emberből lesz vezető:
- Az egyik, amit már fentebb írtak: Törtető, felfelé nyaló.
- A másik, amit írtál, kérdező: Valakinek a valakije, rokona.
Az, hogy valójában mit lesz jó egy vezető, maximum a marketingcégeknél megy. A valóságban senkit nem érdekel a termelés szempontjából, hogy a vezető mennyire kedves az alatta lévőkkel. A cég felső rétegét a profit érdekli, általában rövidtávon. Nálunk ilyen téren balkáni a helyzet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!