Az nagyon ciki, ha az egyik idős (már 70 is elmúlt) kolléganőmet a "keresztneve+néni"-nek szólítom? Kb. az unokája is lehetnék, de a gyereke mindenképp.
Huhh, ez nehéz ügy, ugyanis vannak idősebb nők, akik elég nehezen kezelik ezeket a helyzeteket, a protokoll szerint jobb szinte az életük végéig sima megszólítással, kortól függetlenül kezelni egy nőt.
Nekem pl anyukám olyan, ha valaki csókolomozza, a haja az égnek áll tőle.
Igaz, külön megvannak a Magyar nyelvben erre a kifejezések, megszólítások, de szerintem jobb, ha megkérdezed magát a (nénit) hogy nem zavarja-e. Bár lehet, Tőled nem fogja zavarni, mert kedvel, de más meghallja hogy lehet, átveszi ő is, azt meg utálja.....bonyolult. :)
Én nem nénizném; Ha pl Erika a neve és nagyon magáznám, akkor Hölgyemnek szólítom meg vagy pl "Erika, Ön el tudná vállalni a péntek délutáni Műszakot".
Már egyetemen sőt gimiben se néniztem senkit; az idegenek vagy boltos és hasonlók voltak a Hölgyem-uram, a tanáraim tanárnő-tanárúr.
DE!!! Nem röhögök a képébe aki nénizi a másiknak. Ha a kolléganődnek tetszik a néni, akkor miért ne hívnád annak. :)
Apukámat (60+) a munkahelyén mindenki Józsinak hívta. Aztán lett pár új kolléga, ilyen 20 év körüliek, ők elkezdték Józsi bácsinak szólítani. Mára már a régi kollégák, a 40-50-esek is, bácsizzák, rajta maradt ez a megszólítás. Apukám azt mesélte, eleionte fura volt neki, hoyg az újak bácsizzák, de aztán úgy volt vele, fiatalabbak, mint a gyerekei, hozzá képest kis, iskolából kiesett gyerekek, úgyhogy igazából teljesen rendben is találta ezt is.
Ha te úgy látod, tetszik neki, valszeg nincs vele baj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!