Kötelező-e a közmunkásoknak a láthatósági mellény használata?
Önkormányzatunknál probléma, hogy nem szívesen veszik fel a láthatósági mellényt a közmunkások rendszeres felszólításra sem! Viszont egy esetleges baleset után, kérik, hogy viselt-e.
Van-e valamilyen előírás arra vonatkozóan, hogy mikor, hol kell használniuk? Ha nem vesz fel és baleset éri, akkor kié a felelősség? A Kresz-ben csak a közlekedőkre vonatkozóan találtam rá, munka törvénykönyve sem tér ki rá.
Irathatnuk-e velük egy olyan papírt, hogy a láthatósági mellényt saját felelősségre hordják és ha baleset éri őket, de nem viselték, akkor vállalják a felelősséget?
Igen, írathattok velük ilyet, de célszerűbb egy átadás átvételi jegyzőkönyv a munkavédelmi felszerelésekről személyenként. A jegyzőkönyv aljára pedig oda kell írni hogy a munkavédelmi előírásokat a fönök ismertette, megértettem és betartom.
Egy munkavédelmist hivjatok ki, tartson elöadást, irassa alá a munkavédelmi oktatásról szóló jegyzőkönyvet, az mindenhol kell ahol munkavédelmi felszerelést alkalmaznak.
Ezt egy önkormányzatnál miért nem tudják???
Igen van munkavédelmi és tűzvédelmi oktatás minden egyes programkezdésekor, valamint, ha új foglalkoztatott lép be a körbe. A munkaköri leírás pedig tartalmazza, hogy az eszközökért ki felel stb, munkaruha.
De konkrétan a mellény nincs benne leírva, ezért kérdeztem.
Kis település, egy főút és 10 kisebb kiszolgáló, ennyi az a terep, ahol indokolt lehet, viszont ezek állandóan érintettek bármikor bárhol dolgoznak, szóval folyamatosan kellene viselniük.
De közmunka, szóval nem kell ecsetelni, hogy mekkora a munka morál. Mikor gereblyézik az árkot és szól a munkavezető, hogy fejezzék be, mert más munkát adnak, akkor ahol épp vannak elhajítják a gereblyét és az ott marad az árok szélén, hogy most félig belóg az útra, akadályoztatja a forgalmat az mit érdekli őket. Tudom, ez a vezetés reszortja is, de sajnos erőforrás hiányában, abból dolgozunk, amink van.
Út mellett kötelező -más nem a saját érdekükben is.
Egyéb helyen (pl.:közpark) nem. Van is erről ombudsmani állásfoglalás. Szégyenmellénynek is nevezik ezt a kiegészítőt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!