Társasházban lakom. A társasház alsó szintjén (illetve pincehelyiség) van egy étterem / kávézó. Nyár van. Pár darab asztal is van kint. Volt hogy fent cigiztem az ablakban. Szólhatnak?
Múlt tavasszal (2017 tavasz) költöztem ide.
Társasházban lakom, albérlő vagyok. A tulaj egy idősebb úr; nem lakik itt.
Most nyáron (2018 nyár vagy lehet májusban volt, passz) az alábbi eset történt:
szoktam fent cigizni az ablakban. Nem is volt baj télen, meg áprilisban sem asszem.
Májusban vagy júniusban egyszer szólt az étterem tulaja (családi vállalkozás) hogy ne cigizzek fent az ablakban. Vannak ilyen napernyők, amelyek minden étteremnél vannak, [link] ilyen kihúzhatós, és nap végén összehúzzák. A falhoz van rögzítve.
Mindig ügyeltem, mikor cigiztem, télen is, nyáron is, és nem értem hogyan, de egyszer szólt a tulaja hogy az újonnan vett napernyő ( [link] ) valahogy ki lett égetve cigicsikkel... nem értem hogy. Sosem hajigálok ki csikket az ablakon, 6 éve dohányzom, egyszer nem hajítottam ki itt ebben a házban.
Talán 3 éve, mikor más albérletben laktam, és 20 éves voltam, felelőtlen, meg kezdő egyetemista akkor igen, de már melózom, felnőtt vagyok.
Nem hajítom ki a csikket, max. véletlen eshetett le egy parázsló csikk.
Kétszintes a ház: (vagyis három) van az alsó szint (meg a pince) itt van a kávézó / étterem.
Van az 1. szint, és a 2. szint. Én a 2.on vagyok. Alattam csak 1 lakó van, egy 40 éves nő és egy néni, az anyukája lakik ott. Ők cigiznek, de mindketten kijárnak az udvarra (legalábbis mindig ott szoktam őket látni) Én is kimegyek sokszor, csak a reggeli első cigim (amikor full kómás vagyok és a kávém se főtt le) szívom el az ablakban, meg este 1-2 szálat mikor már 11 van, vagy éjjel 1-2, és nem akarok lemenni az udvarra, kimenni... sztem egyszer éjjel eshetett le tőlem egy csikk. (nem tudom elképzelni hogy pl. az alattam lakó 70 éves nénitől esett le volna de ki tudja lehet ő cigizett ott... a vállalkozás tulaja ezt is megkérdőjelezte mondta hogy hát lehet a nénitől van, de inkább rám tippelt, mert szokott az ablakban látni délelőtt (amikor az 1. cigimet szívom)
A tulaj szerint nem lehetett más csak én...
aki azt az égetést okozta. Mondta hogy az tuti égési nyom, a napernyő frissen vett (2 hetes) tuti cigicsikk lehetett.
(persze lehet nem az de tényleg lyuk volt rajta megnéztem)
Mondtam, ne haragudjanak, kifizetem, ha kell cseréljék a napernyőt.
Azt mondták nem kell (kb. 1 cm-es a lyuk de lehet annyi se csak 0,8 cm, csak szóltak hogy nem is a lyuk de felgyulladhat az egész és ne hajigáljak ki csikket.
Mondtam eddig se tettem, készakarva, csak véletlen történhetett meg az eset.
Van egy lányuk is (említettem családi vállalkozás) szerintem emiatt az eset miatt nem tetszhetem neki...
mindig rondán néz rám. (lehet ő szerezte be / ő szerelte be a napernyőt... passz) a lányuk is itt dolgozik, kb. minden nap.
Kb május óta utál (előtte meg nem is ismertük egymást)
Tegnap látott az ablakban cigizni...
nagyon fáradt voltam, le kellett feküdnö délután 2 órára, és kb. délután 16.00-17.00 körül szívtam egy cigit (ahogy a reggeli ébredésnél szoktam, mert még fől a kávém) és észrevett az ablakban...
És felnézett meg valahogy gúnyosan röhögve fordult el...
nem jött fel senki a lakás elé hogy szóljon, nem csengetett be senki
de gondolom szólt anyunak meg apunak...
pffff.. mármint nem értem, ha baja van csengessen fel hozzám, de poharat teszek ki az ablakba az eset óta, nem eshet le csikk véletlen sem...
a pohárba hamuzok (szerintem jobb mint a hamutartó mert víz van a pohárban így ami hamu beleesik, rögtön vízbe esik) és a csikket is rögtön elnyomom a pohárba.
Mivel gazdasági egyetemen tanulok, én is tudom milyen vállalkozást üzemeltetni, nyilván furcsa ha ül valaki kint és kávézik és a feje fölött pöfékelnek kettő emelettel fejjebb, én is tekintettel vagyok erre...
nem is szokott ilyen eset megtörténni hogy délután 17.00kor cigizzek fent
normális esetben egy átlagos napon lemegyek az udvarra, a tegnapi kivétel volt... fényes nappal van persze hogy látszik ha valaki fent cigizik, ha este 23.00 van pl akkor már rég zárva a kávézó, meg akkor sötét is van (mielőtt lefekszem azelőtt szívok 1-2 cigit csak hideg is van letusoltam minden már nem megyek le)
A tulaj nem tudom tud-e az esetről (szerintem nem, a napernyős esetről tuti nem)
Néha 1-2X érezte a cigiszagot bent, mikor délelőtt jött hozzám (albérleti díj kapcsán) pedig fél órán át szellőzött a szoba meg dezodoros sprayvel befújtam hogy ne érződjön a cigiszag ... ő azt mondta nem baj, ha nem megyek le mindig az udvarra őt nem zavarja csak mindig az ablakban cigizzek szellőztessek, meg takarítsam le ( ne legyen ott hamu) az ablakpárkányt stb stb meg ne bent a szobaasztalnál cigizzek (ez számomra természetes hogy ha nem tudok egy lakásban ablaknál, nyitott ablaknál hamutartóval / pohárral cigizni, akkor nem gyújtok rá..
de így is mindig lejárok az udvarra napközben, ha itthon vagyok és rágyújtanék
Szerintetek fel fog csengetni holnap a csaj / a szülei?
(én a 2. emeleten lakom, NEM GYULLADT FEL semmi tegnap sőt május óta erre fokozottan ügyelek hogy még ha kómás is afejem ébredés után mindig a pohár felett cigizzek, vízzel van tele a pohár... májusban történt meg egyedül ez az 1 eset...
azóta nem szívlel a csaj. Kb. annyi idős mint én 24-25 lehet max.
Én 24 vagyok.
A szüleié a vállalkozás.
Ők tökre kedvesek velem, morogtak persze mert újonnan vett ernyő meg felgyulladhat, de elnézést kértem, háromszor is, felajánlottam, hogy ha vesznek új ernyőt kifizetem / kicseréltetjük. Mondták, nem szükséges csak tényleg ügyeljek mert felgyulladhat.
De a csaj azóta pikkel rám... vagy sértődött fejjel néz ha az utcán találkozunk meg tegnap is látta ahogy kifújtam 1-2 levegővel a füstöt az ablakban majd épp elnyomtam a cigit és épp felnézett.. és ilyen hülye-gúnyos vigyorral nézett fel.. pff...
szerintetek fel fognak csengetni szólni?
mármint más is cigizik lakásban (ez nem panellakás, nem 14 emeletes, két szintes, 34 négyzetméter a lakás amiben vagyok)
de megteheti hogy felszól?
A társasházban 4 lakás van, meg az étterem.
A hozzánk kapcsolódo házakban még 4 + 6 lakás van = az egész ház kb. 14 lakás + a kávéző / étterem)
szerintetek?
24/l
(kicsit kupi van meg a csaj hát olyan típusú ember... rendet raktam meg minden, de szerintem nincs joguk felszólni.. mármint azért írtam hogy 4 + 10 másik lakás is van itt... nem az övék az egész társasház ők is csak bérlők, itt se laknak.. csak bérlik a kávézó / étterem helyét... )
24/l
Cigizhetsz nyugodtan az erkélyeden, max. a tulaj tilthatná meg, akitől bérled.
Ugyanakkor viszont ajánlott tekintettel lenni a másikra. Adott esetben le is mehetsz az utcára cigizni, ha látod hogy abban a kávézóban sokan vannak.
Alattunk kocsma van.
Egyszer szólnának fel nekem, hogy ne dohányozzak az erkélyen, rájukborítanám a komplett hamust, és aztán dobnám le az égő csikket, csak hogy legyen okuk szólni, mert ők is nem kis zajjal járnak. Ha a tulaj megengedte, akkor meg szarni bele. Én tízemeletesben lakom, a dohányosok többsége (mondom ezt bagósként) egy suttyó paraszt, kipöckölgetik a csikket, kiürítik a hamutálat az ablakon... Szóval legközelebb szépen megmondod, hogy le lehet rólad szállni, lehet keresni másik bűnbakot, mert nem te voltál, és ha még egyszer zaklatnak, lenyomod a csikket a torkukon.
Egyébként a leírásod 90%-a a kérdés szempontjából nem releváns.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!