33C° felett megjár a kötelező 5 perc szünet a munkahelyen?
Védőruházatot nem kell adnia, maximum egy szemvédőt de az van. Mást meg senki sem fog felvenni, mert 40 fok van bizonyos helyeken. A munkavédelmis nő azt mondta multkor, hogy a céget kapásból 6 millió forintra meg tudná büntetni. De mivel nem hivatalból volt kint, hanem oktatott, ezért hagyta ki.
De kérlek titeket, csak az írjon aki jártas a témában. Minden esetre a kötelező 5 perc szünetről itt sokan nem tudnak, az szomorú. Munkatörvénykönyve is meghatározza, sőt védőitalt is biztosítani kell a munkáltatónak. Nem a jogszabállyal van a baj, annak utánna néztem. Minden esetre már jeleztem a problémát egy hatóság felé, akik minden ilyen esetben hivatalból indítanak eljárást. Most a válaszukat várom.
védőruhát KELL biztosítania, ha az indokolt. Amennyiben kockázatértékelés alapján csak a szemvédelem indokolt, akkor természetesen elég az.
Védőital jár, de igazából ennek hideg esetén van jelentősége, mert meleg esetén ivóvíz is megfelelő erre a célra, tehát ha van vezetékes víz és munkavállalók számának megfelelő számú pohár, akkor ez megoldott.
Na de a szünet:
" A klímakörnyezet kedvezőtlen hatásainak megelőzése céljából munkaszervezési intézkedéseket kell tenni. Óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell közbeiktatni, ha a munkahelyi klíma zárttéri munkahelyen a 24 °C (K) EH értéket meghaladja, valamint a hidegnek minősülő munkahelyeken."
3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet 7. §
De ehhez tudni kellenne a KORRIGÁLT EFFEKTÍV hőmérsékletet, ami messze nem ugyanannyi, mint amit egy szimpla hőmérő mutat.
Abban most bizonytalan vagyok, de szerintem a pihenőidő NEM munkaidő, tehát ha te minden órában kiveszel 5 perc pihenőidőt, az azt jelenti, hogy 8 órás munkarend esetén ezt még 40 perccel meg kell fejelned. Ha még hozzávesszük a (minimum) 20 perc KÖTELEZŐ munkaközi szünetet, akkor máris 9 órát vagy a melóba, miközben csak 8 órára kapod a béredet.
ha nem akarsz nagyon balhézni, de tájékozódni igen, akkor a munkavédelemnek van egy zöld, ingyenes száma, amit név nélkül, cég megnevezése nélkül is fel tudsz hívni, ott korrekt tájékoztatást kapsz arról, hogy mi jár és mi nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!